Bravúros magyar szettgyőzelem a lengyelek ellen

Glemboczki Zóra (j) a magyar, valamint Agnieszka Korneluk (b) és Monika Galkowska (j2) a lengyel válogatott játékosa a női röplabda Európa-bajnokság csoportkörében játszott Magyarország - Lengyelország mérkőzésen Gentben 2023. augusztus 20-án.

Válogatottunk harmadik Európa-bajnoki mérkőzésén alaposan megnehezítette a világbajnoki negyeddöntős, az elődöntős szereplésre is esélyesnek tartott lengyel csapat dolgát.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, A CSOPORT, 3. FORDULÓ
Magyarország-Lengyelország 1-3 (-22, -12, 21, -16)
Gent, 1000 néző. Vezette: Simonovic (svájci), Lopes Pinto (portugál)
Magyarország: Lászlop 5, Boskó 4, Glemboczki 10, Nacsa-Pekárik 10, Németh A. 16, Kiss G. 16. Csere: Tóth F., Kertész (liberók), Vezsenyi, Petőváry 2, Berkó, Török. Szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini
Lengyelország: Jurczyk 2, Wolosz 2, Rozanski 19, Korneluk 7, Stysiak 18, Lukasik 5. Csere: Stenzel, Szczyglowska (liberók), Szlagowska 1, Galkowska 5, Wenerska, Fedusio 10, Pacak 4, Witkowska 3. Szövetségi kapitány: Stefano Lavarini
Edzői értékelés:
Alessandro Chiappini:Nagyon boldog vagyok és elégedett vagyok a mai meccsel, mert a lányok küzdöttek, hajtottak, bátrak voltak, elhitték, hogy van keresnivalójuk. Betartottuk a taktikát is, és szerintem sokszor megleptük a fizikálisan erősebb ellenfelünket a védekezésünkkel. A második szett elvesztése sem tört meg bennünket, ma karaktereket és nagybetűs csapatot láttam a pályán. Ebből kell tovább építkeznünk.

Harmadik csoportmeccsünkön az eddigi legnehezebb ellenfél, a Nemzetek Ligája idei bronzérmese, az előző világbajnokságon hetedik lengyel válogatott várt ránk. Az ellenfél legnagyobb sztárjai mind európai elitbajnokságokban játszanak: a legtöbben otthon, de például a feladó Joanna Wolosz az olasz Coneglianóban, míg az átló Magdalena Stysiak Monzában kereste kenyerét.

Alessandro Chiappini szövetségi kapitány számára azért is volt különleges a mérkőzés, mivel amellett, hogy klubjával, az LKS Lódzzsal idén lengyel bajnoki címet nyert, a felesége is lengyel.

A tréner ezúttal két helyen változtatott legutóbbi kezdőcsapatán, abban Kiss Gréta, Boskó Ágnes, Lászlop Alexandra, Nacsa-Pekárik Eszter, Németh Anett és Glemboczki Zóra szerepelt, a liberó poszton Tóth Fruzsina kezdett. 

A találkozó előtt mintegy egy órával már nagyjából ezer lengyel szurkoló fogadta hangos tapsviharral nemcsak kedvenceit, hanem a magyarokat is, akiket a himnusz után is nagy hangzavar fogadott.

A magyaroktól Kump Alíz kisebb hasfalsérülése miatt pihenőt kapott a szakmai stábtól.

Nacsa-Pekárik pontjaival az elején tartottuk a lépést riválisunkkal, és láthatóan felszabadultabban játszottunk, mint a korábbi napokban (6-7). A lengyelek sorozatban szerzett hat ponttal elléptek csapatunktól, de a mieink jó teljesítményt nyújtva mínusz kettőre visszazárkóztak (15-17). Kiss és Lászlop is többször is eredményes volt, de a bosszantó nyitásrontások miatt – összesen hét jutott erre a játszmára – ennél közelebb nem tudtunk zárkózni (22-25, 0-1).

A második szettre a lengyeleket edző olasz Stefano Lavarini több helyen is változtatott együttesén, s bár ezt az etapot is jól kezdtük, Stysiak egyre inkább játékba lendült, ellenfelünk pedig vezérletével folyamatosan növelte a különbséget (5-10). Ekkor már több hiba csúszott a játékunkba, Chiappini kettős cserével frissített, de ez sem törte meg a lengyelek lendületét. Stysiak mellé felnőtt Olivia Rozanski is, aki amellett, hogy csak ebben a játékrészben kilenc pontot szerzett, mezőnyben is mindent megfogott, így pedig nem férhetett kétség a rivális újabb részsikeréhez (12-25, 0-2).

A harmadik etapra a lengyelek sort cseréltek, ez pedig a mieinknek új lendületet adott: Glemboczki óriási blokkja után Lavarininek időt kellett kérnie, mert csapata a korábbinál többet rontott, így hátrányban volt (11-10). A mieink okosan támadtak, a blokkvédekezésük pedig az első szettben látott szintre javult, így 17-16-nél is vezettek. A rivális olasz trénere azonnal visszahozta Woloszt és Stysiakot, de a hajrá Nacsa-Pekárik hatalmas blokkjával így is kétpontos magyar előnyről indult (21-19). A mieink keze ezúttal nem remegett meg a hajrában, és bravúros teljesítménnyel szépítettünk (25-21, 1-2). 

A negyedik szettre egy lendületesebb lengyel csapat tért vissza (4-7), de lányaink néhány jó sánccal igyekeztek ezúttal is tartani a lépést (7-11). Nacsa-Pekárik sáncmunkából, Németh és Kiss támadásból szerezte a pontjainkat, és bár végig a lengyelek vezettek, jelentősen előnyt nem tudtak kialakítani (14-17). A hajrában aztán megnőtt a különbség a csapatok között, de a mieinket így is minden dicséret megilleti, mert eddigi legjobb játékukkal rukkoltak elő és szinte végig egyenrangú ellenfelei voltak a magasabban jegyzett riválisuknak (16-25, 1-3).

A magyarok a hétfői szünnapjuk után kedden Szlovéniával, másnap pedig a világbajnok szerb válogatottal találkoznak.