Játszmalabdára futotta az ukránok ellen

Gent, 2023. augusztus 19. Pintér Andrea (szemben, b) és Boskó Ágnes (j), valamint Nadja Kodola, az ukrán válogatott játékosa (elöl, b) a nõi röplabda Európa-bajnokság csoportkörében játszott Magyarország - Ukrajna mérkõzésen Gentben 2023. augusztus 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Válogatottunk a második szett végjátékában közel volt a részsikerhez, de végül 3-0-val alulmaradt az ukránokkal szemben.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, A CSOPORT, 2. FORDULÓ
Magyarország-Ukrajna 0-3 (-17, -24, -17)
Gent, 2400 néző. Vezette: Akdemir (török), Lopes Pinto (portugál)
Magyarország: Kiss G. 7, Nacsa-Pekárik 6, Németh A. 19, Török 4, Pintér, Boskó 3. Csere: Tóth F., Kertész (liberók), Vezsenyi, Petőváry 1, Glemboczki 3, Kump, Lászlop 2, Berkó. Szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini
Ukrajna: Dorszman 11, Sarorodszka 2, Kodola 7, Meljuskina 1, Krajduba 16, Milenko 2. Csere: Nyemceva (liberó), Majevszka 2. Szövetségi kapitány: Ivan Petkov
Edzői értékelés:
Alessandro Chiappini: – Ismét kiütközött, hogy ezen a szinten nincs meg még a játékosoknak az a tapasztalata, amire a kiélezett végjátékokban szükség lenne. Kicsit talán megijedtünk a második szett végén, amikor közel voltunk a győzelemhez, és bár a játszmagyőzelem átszakíthatott volna gátakat, nem biztos, hogy a sikerhez elég lett volna. Nagyon sokat hibáztunk, ennyi rontással nem lehet Európa-bajnokságon meccset nyerni.

Alessandro Chiappini szövetségi kapitány egy helyen változtatott a nyitómérkőzéshez képest a kezdőcsapatán, amibe bekerült Kiss Gréta. Mellette Boskó Ágnes, Pintér Andrea, Nacsa-Pekárik Eszter, Németh Anett és Török Kata játszott, a liberó Tóth Fruzsina képviselte. 

A mieink és az ukránok az elmúlt bő egy évben már hetedszer találkoztak, ugyanis amellett, hogy tavaly és idén is azonos csoportban szerepeltek az Európa-ligában, a tavalyi Eb-selejtezőn is azonos négyesben voltak. A legutóbbi hat alkalomból a magyarok mindössze egyszer győztek, az idei mindkét érdi találkozót 3-1-re nyerte a később az El-t is megnyerő, az európai rangsorban 11. helyen álló rivális.

A szombati találkozó két ukrán ponttal indult, de kisvártatva már a mieink vezettek (5-4). Ezt követően több támadási, illetve védekezési hibát is elkövettünk, Chiappini így gyorsan időt kért (7-11). Két Németh-bomba és egy ukrán hiba után már Ivan Petkovnak akadt mondanivalója (11-12), de három, egymást követő magyar rontással hamar újra megnőtt a különbség a felek között (11-16). Minden alkalommal, amikor kicsit közelebb zárkóztunk ellenfelünkhöz, jött egy buta hiba a térfelünkön, az ukránok pedig ezt kihasználva megnyerték a nyitófelvonást (17-25, 0-1).

A második szettet ellenben remekül kezdtük, ásszal, Nacsa-Pekárik sáncaival, valamint Németh támadásaival gyorsan elhúztunk öt ponttal (6-1). Ismét a legrosszabbkor követtünk el technikai hibát, így hamarosan Chiappini kért időt (7-5). Rossz nyitásfogadásaink, valamint a ki nem kényszerített hibáink miatt fordítottak az ukránok (8-10). Az ezt követő periódus szoros küzdelmet hozott, tartottuk a lépést az ukránokkal, mert ezúttal mindig volt valaki, aki egy-egy extra megoldással előrukkolt. Jól nyitottunk, több vezérünk is volt, 15-16 után sorozatban négy szerzett ponttal fordítottunk (19-16). Pár perccel később, Boskó és Nacsa-Pekárik közös sáncával három pontra kerültünk a részsikertől (22-19), de az ukránok egyenlítettek. Egy hálóérintésükkel mégis mi jutottunk szettlabdához, ezt azonban nem sikerült kihasználni, az ellenfél pedig élt első lehetőségével (25-26, 0-2).

A harmadik játszmára az előző szettet szinte végigjátszó Kump Alízt Lászlop Alexandra váltotta, aki először léphetett pályára Eb-meccsen. Ugyan az elején most is jól tartottuk magunkat, az ukránok egyre jobban elkapták a fonalat, és többször is már a hálónál eredményesen megállították a támadóinkat (5-10). A folytatásban a mieink erejéből csak arra futotta, hogy ne nőjön jelentősen a különbség, de a hajrára így is tekintélyes volt a hátrányunk (11-20). Az utolsó labdamenetekben Kertész Petra is bemutatkozhatott Eb-mérkőzésen, s bár öt meccslabdát hárítottunk, végül kikaptunk (17-25, 0-3).

A magyarok vasárnap a lengyelekkel találkoznak, míg kedden Szlovénia, másnap pedig a világbajnok szerb válogatott lesz az ellenfél.