Női röplabda Eb – Nacsa-Pekárik: Ukrajna ellen is mindent ott fogunk hagyni a pályán

Nacsa-Pekárik Eszter, az Európa-bajnokságon szereplő magyar női röplabda-válogatott játékosa bízik abban, hogy szombaton az ukránok ellen már felszabadultabban és nyugodtabban játszanak az újonc csapattársai, akik közül többen átestek a tűzkeresztségen csütörtökön a belgák elleni nyitómeccsen.

 

A 26 éves center a válogatott pénteki edzése után elmondta, az első találkozót követően nehezen tudott elaludni, mert sokáig cikáztak a fejében a gondolatok. Szerinte az sem volt ideális, hogy a 20 órai találkozó másnapján reggel tízkor már ismét edzésen kellett lenniük.
Emiatt kicsit talán fáradtabban mozgunk, de pörgős volt a gyakorlás, ami után a regenerációé, a pihenésé és az ukránokra való felkészülésé lesz a főszerep” – utalt a következő, szombati meccsre Nacsa-Pekárik.
A Szent Benedek RA rutinos játékosa kiemelte, az Eb-nyitány nem olyan volt, mint amit elterveztek, mert tudják, ennél képesek sokkal jobban játszani. Ugyanakkor bízik abban, hogy a keret nyolc Eb-újonca a tűzkeresztség után javuló teljesítményt nyújt majd.
Senki nem látta kívülről, mennyit edzettünk és dolgoztunk ezen a nyáron, mennyi munkánk van ebben az Eb-szereplésben. A szívünket, lelkünket beletettük a felkészülésbe, így nagyon sajnálom, hogy az első meccsen ebből csak ennyi jött ki. A célunk azonban nem változott: szeretnénk minden találkozón mindent kitenni a pályára és úgy eljönni a csarnokból, hogy mindent, ami aznap bennünk volt, ott hagytunk” – fogalmazott a harmadik kontinenstornáján szereplő röplabdázó.
Nacsa-Pekárik hangsúlyozta, nem érzi, hogy nehezebb lenne a dolga amiatt, mert a keret az elmúlt években átalakult körülötte, de igyekszik nyugodtságot sugározni a meccseken és az edzéseken, hogy a fiatalabbak ne lássák rajta az izgulást.
Az Ukrajna elleni mérkőzésre vonatkozó kérdésre felelevenítette, hogy a rivális gyakorlatilag január óta erre az Eb-re készült szinte teljes kerettel, és ez már meglátszott az Európa-ligában lejátszott két, egymás elleni mérkőzésen is.
Szinte együtt lélegeznek a pályán, összeszokottságban és tapasztalatban előttünk járnak. Magunktól ugyanakkor azt várom, hogy bátrabban, nyugodtabban és felszabadultabban röplabdázzunk” – fogalmazott Nacsa-Pekárik Eszter.
A magyar csapatot irányító olasz Alessandro Chiappini is arról beszélt, ismeri az ellenfelet, tudja, milyen karakterisztikájú röplabdát játszik Ukrajna. A rivális sok tétmeccsel hangolt az Eb-re, mert miután megnyerték az Európa-ligát, még a Nemzetek Ligája selejtezőjében is szerepeltek.
Ez biztosan jól szolgálta a további fejlődésüket, de már a nyár elején is jól játszottak. Biztos, hogy a legjobbunkra lesz szükség ahhoz, hogy elbizonytalanítsuk és hibákra kényszerítsük őket, ehhez pedig végig kiegyensúlyozottan kell teljesítenünk” – vázolta várakozásait a tréner.
A szakember hangsúlyozta, a fiatal magyar keret jó részének nincs tapasztalata abban, hogy milyen másfél-két órán keresztül olyan nyomás alatt játszani, mint amit a belga csapat helyezett a tanítványaira, de ebben épp az ilyen találkozókon lehet fejlődni.
Az ukránok képességei, játéktudása hasonló a házigazdákéhoz, de az Európa-ligában is bizonyítottuk, fel tudjuk venni velük a versenyt, így most is ez lesz a célunk” – tekintett előre Chiappini.
A magyarok délelőtt bő egyórás labdás edzésen vettek részt, délután pedig videózás, valamint a 17 órakor kezdődő Ukrajna-Szerbia összecsapás megnézése vár rájuk.
A nemzeti csapat a csütörtöki, belgák elleni 3-0-s vereség után szombaton 17 órától játszik az ukránokkal, akikkel az utóbbi bő egy évben hetedszer csapnak majd össze: a legutóbbi hat összecsapáson egy győzelem mellett öt vereség a mérleg, míg összesítésben 3/14 a magyarok győzelmi mutatója az európai rangsor 11. helyén álló riválissal szemben.
Idén mindkét érdi találkozón 3-1-re nyertek az ukránok.
A szeptember 4-ig tartó, 24 csapatos Eb-nek Belgium, Észtország, Olaszország és Németország ad otthont, a hatcsapatos csoportokból a legjobb négy jut nyolcaddöntőbe.