Háromszettes magyar vereség Belgiumtól az Eb-nyitányon

Gent, 2023. augusztus 17. Németh Anett, a magyar (b), valamint Pauline Martin (k) és Nathalie Lemmens (j), a belga válogatott játékosai a nõi röplabda Európa-bajnokság csoportkörében játszott Magyarország - Belgium mérkõzésen Gentben 2023. augusztus 17-én. A belga válogatott 3-0-ra nyert. MTI/Szigetváry Zsolt

A mieink csak rövid időközökben tudták megnehezíteni a társházigazda válogatott dolgát a genti Európa-bajnoki rajton.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, A CSOPORT, 1. FORDULÓ
Magyarország-Belgium 0-3 (-16, -15, -19)
Gent, 3596 néző. Vezette: Simonovic (szerb), Ewald (német)
Belgium: van de Vyver 1, Herbots 16, Lemmens 10, van Avermaet 7, van Gestel 10, Jansens  9. Csere: Rampelberg (liberó), Krenicky, Martin 3. Szövetségi kapitány: Kris Vansnick
Magyarország: Boskó 1, Glemboczki 1, Nacsa-Pekárik 3, Németh A. 13, Török 7, Pintér. Csere: Tóth F. (liberó), Vezsenyi, Petőváry, Berkó, Kiss G. 7, Kump 2. Szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini
Edzői értékelés:
Alessandro Chiappini:Ugyan az eredmény nem túl hízelgő, sok dolog miatt elégedett vagyok, ugyanis annak ellenére sem adtuk fel a meccset egy pillanatra sem, hogy tudtuk, az ellenfelet erősebb, tapasztaltabb játékosok alkotják. Ilyen összecsapásokra van szükségünk ahhoz, hogy előre lépjünk. A harmadik szettben már jobban nyitottunk és bátrabban játszottunk, remélem, az volt számunkra az igazi kezdete az Eb-nek, és ezt a játékot tovább tudjuk vinni a következő összecsapásokra is.

Alessandro Chiappini szövetségi kapitány három Eb-újoncot avatott már rögtön a kezdőcsapat kijelölésekor: Boskó Ágnes, Glemboczki Zóra és Pintér Andrea is első kontinenstornáján szerepel, mellettük a rutint Nacsa-Pekárik Eszter, Németh Anett, Török Kata, valamint a liberó Tóth Fruzsina képviselte. 

Az előző Eb-n csak 14., de az európai rangsorban hetedik helyen álló riválist mintegy 3000 néő várta az arénában, a himnuszok előtt pedig a csütörtök hajnalban elhunyt Kotsis Attiláné Gabi néni emléke előtt tisztelegve egyperces gyászszünet volt.

Rosszul kezdtünk, így 0-4-nél Chiappininek máris időt kellett kérnie. Nacsa-Pekárik révén szereztük első pontunkat, majd Török blokkolta a hazaiak legjobbját, Britt Herbots-t, a különbség azonban ennek ellenére is tovább nőtt a csapatok között (3-9). A mieink olasz szövetségi kapitánya ismét időt kért (4-12), de a belgák szervezett, gyors játékának nem igazán találtuk az ellenszerét. Tíznél is nagyobb hízott a különbség, de a csereként beállt Vezsenyi Adrienn nyitósorozatával sikerült közelebb zárkóznunk (11-18). Chiappini a hajrában Petőváry Panni és Berkó Lili személyén újabb két Eb-újoncot avatott, de a belgák simán kerültek előnybe (16-25, 0-1).

A második szettre maradt Kiss Gréta Glemboczki helyén, és bár az első két pontot mi szereztünk, kisvártatva ötpontos volt a hátrányunk (3-8). Chiappini magyar szempontból mínusz hétnél kért időt, majd újra beküldte Berkót. A belga térfélre több szép megoldás is jutott, de a mieinknek is voltak villanásai, remek védekezései, és azokból szerzett pontjai (7-14). A nyitásfogadásunkba többször is hiba csúszott, így ismét tízzel elhúztak a belgák (9-19), s ezt a különbséget végig megőrizve megduplázták előnyüket (15-25, 0-2).

A harmadik szett előtti hosszú, hatperces szünet alatti showt a maroknyi magyar szurkolótábor is élvezte, legalább nyolc zászlót lehetett látni. Nem indult jól ez az etap a mieink szempontjából (0-7), és bár Boskó ásza, valamint Nacsa-Pekárik jó támadása után a tízpontos különbségből ismét sikerült faragnunk, a Britt Herbots vezette belgák sokkal közelebb nem engedték a mieinket (8-16). A hajrában sem változott jelentősen a mérkőzés képe, és bár a hajrában egy remek pontszerzősorozatot még bemutattak a mieink, 90 perc alatt kikaptak az esélyesebb, magasabban jegyzett riválistól (19-25, 0-3).

A két csapat 11. egymás elleni találkozóján ez volt az ötödik belga siker.

A magyarok a pénteki szünnap után szombaton az ukránokkal, vasárnap a lengyelekkel találkoznak, míg jövő kedden Szlovénia, másnap pedig a világbajnok szerb válogatott lesz az ellenfél.