U19-es vb: másodszor is legyőztük Egyiptomot és 15. helyen zártuk a vb-t

Ezúttal elegendő volt négy játszma ahhoz, hogy az U19-es leányválogatottunk legyőzze Egyiptomot a horvát–magyar közös rendezésű korosztályos világbajnokságon. Kőnig Gábor együttese egy nyerhető második játszmát veszített el, azonban a következő kettőt megnyerte, így 15. helyen zárta a vébét.

 

Magyarország–Egyiptom 3:1 (18, –23, 17, 12)
Szeged, 200 néző. V: Niewiarowska (lengyel), Geukes (német)
MAGYARORSZÁG: Vértes 3, Jámbor 19, Radnai Luca 10, Erőss 12, Botyánszki 12, Nagy S. 10. Csere: Baksa (liberó), Tóth S., Tarr, Fekete F. 5, Kiss L. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.
Edzői értékelés
Kőnig Gábor:
 – A második szett végjátékában sokat hibáztunk, amivel el is ment az a játszma, de aztán minden jó, ha a vége jó… Szépen keretbe foglaltuk a világbajnokságot, mert győzelemmel kezdtünk és azzal is fejeztük be. A stábom nevében mondhatom, nagyon büszke vagyok a lányokra, függetlenül attól, hogy voltak olyan mérkőzések, amelyek nyerhetőek lettek volna vagy kicsúsztak a kezünk közül.

 

Minimális előnyt dolgozott ki Egyiptom a találkozó elején, és néhány magyar ki nem kényszerített hiba után négypontosra duzzadt a különbség (7:3). A hazai időkérés után két rossz nyitásfogadás következett, ezért Kőnig Gábor hamar magához rendelte másodszor is a játékosait. Sorozatban hét pontot szerezve fordított a házigazda, majd a játszma felében már 16:12-re vezetett. Az afrikai időkérés után sem tudta újra stabilizálni támadó- és védőjátékát Egyiptom, ráadásul a mieink nagyszerűen blokkoltak, így hamar nagyobb különbség alakult ki a két csapat között. Bár zárkózott az ellenfél, nagy bonyodalmat nem okozott, Botyánszki Fanni kiharcolta a szettlabdát, és egy ásszal maga értékesítette is azt. (25:18)

Kisebb meglepetésre 4:0-val kezdte a második felvonást Egyiptom, ezért Kőnig Gábor próbált gyorsan rendet tenni a játékosai fejében. Sikerült neki, hiszen egymás után három ponttal zárkóztak a mieink ellenfelükre, majd nem sokkal később fordítottak is. Egy rossz nyitásfogadás után az egyiptomiak ismét maguk javára fordították az állást, de a magyar együttes nem engedte magát leszakítani, rendre minden alkalommal egyenlített. Újra a mieink vezettek (15:14), ezért az egyiptomi edző időt kért – eredménytelenül. A házigazda hárompontos előnyhöz jutott a végjáték elején, azonban az újabb egyiptomi időkérés ezúttal eredményesnek bizonyult, hiszen az afrikaiak két ponttal meglógtak a szett vége előtt nem sokkal. Egy magyar hiba után játszmalabdához jutott Egyiptom, amelyet azonnal szettgyőzelemre váltott. (23:25)

Hárompontos előnyhöz jutottak a mieink a harmadik felvonás elején, azonban elég hamar megtalálták a magyar falon a rést az egyiptomiak, így egyenlítettek. Mivel 8:7-re átvették a vezetést, ezért Kőnig Gábor kikérte az első idejét, aminek hatására összejött a fordítás. Radnai Luca remek ásza után 16:14-re a hazai együttes vezetett, és ezt a kétpontos előnyt egészen a végjáték elejéig tartotta, majd egy hosszú, izgalmas labdamenet végén Jámbor háromra növelte az előnyt. Nagy Sophia két nagyszerű nyitása után már öt pont volt a különbség, nem sokkal később pedig Radnai harcolt ki játszmalabdát, amelyet Jámbor értékesített, így újra a magyar csapat vezetett. (25:17)

Hárompontos egyiptomi vezetéssel indult a negyedik szett, szerencsére még idejében sikerült a mieinknek utolérni az ellenfelet, sőt, Nagy Sophia nagyszerű blokkjával 10:9-re már a házigazda vezetett. Elég jó lendületbe jött Kőnig Gábor együttese, hiszen a következő három pontot is az ő tanítványai szerezték. Lendülettel és jó kedvvel játszottak a magyar lányok, a támadás és a védekezés is nagyon összeállt, így 17:10-re vezetett a 15. helyért küzdő magyar együttes. Az egyiptomi időkérés sem volt semmilyen hatással a hazaiakra, egy hálóba ütött afrikai labda után már tízpontos volt a magyar előny. A végjátékban már örömjátékot láthatott a szegedi közönség a mieinktől, Fekete Fanni kiharcolta a mérkőzéslabdát, egy egyiptomi hiba után pedig véget ért a találkozó, így Kőnig Gábor együttese a 15. helyen zárta a világbajnokságot (25:12).

 

A további mérkőzések:
A 9. helyért:
Argentína–Kína 3:0 (23, 19, 21)
Bár a mérkőzés elején sokáig Kína vezetett, kétpontosnál nagyobb különbséget csak nagyon ritkán tudott kidolgozni. Az első szett második felében aztán az argentinok 17:13-ra megléptek, és ugyan az ázsiai együttes 6:1-es sorozattal fordított, az izgalmas végjáték végén egy csodálatos blokkal a dél-amerikai csapat jutott előnyhöz. Argentína tovább vitte a lendületét a folytatásra is, 7:2-vel kezdte a felvonást, a játszma második felében pedig már kilencpontos volt az előnye. A szett vége felé felzárkózott háromra Kína, azonban ez sem törte meg a dél-amerikaiakat, akik a kiharcolt játszmalabdát azonnal értékesítették. A harmadik felvonás elején is sikerült kiharcolnia Argentínának az ötpontos vezetést (8:3), igaz, a kínaiak elég hamar felzárkóztak egy pontra. A szett második felében – egy argentin időkérés után – előbb csak két-hárompontos volt a dél-amerikaiak előnye, a végjátékra azonban tovább nőtt, és nagyszerűen játszva, megérdemelten nyerte meg a mérkőzést Argentína.

A 11. helyért:
Dél-Korea–Lengyelország 3:0 (21, 18, 23)
Szoros első szettet hozott a mérkőzés, hiszen Dél-Korea vezetett, nagyon sokáig egy pontnál nagyobb távolságra nem tudta megáról leszakítani az európai csapatot. A játszma második felében aztán sikerült, 17:12-re vezetett az ázsiai együttes, és bár a nagyobb különbség lecsökkent háromra a végjátékban, a koreaiak jutottak szettelőnyhöz. Az ázsiaiak a lendületüket a folytatásra is tovább vitték, 9:3-mal kezdték a második felvonást. Többször is közelebb zárkózott a lengyel csapat, de legfeljebb három pontig sikerült, így könnyedén duplázta meg előnyét Dél-Korea. A harmadik szett már sokkal szorosabb játékot hozott, és bár a játszma felénél hárommal is vezetett az ázsiai csapat, a végjátékban azonban már a lengyeleknél volt az előny. Mégis a koreaiak jutottak mérkőzéslabdához, amit azonnal értékesítettek is.

A 13. helyért:
Dominikai Köztársaság–Puerto Rico 3:2 (–20, –22, 18, 18, 12)
A találkozó elején Puerto Rico diktálta az iramot, aztán a dominikaiak – minimális különbséggel – átvették a vezetést. Az első játszma vége felé aztán újra a szigetországi együttesnél volt az előny és hatékonyabban támadásaikkal megnyerték a szettet. Szorosan alakult a folytatás annak ellenére, hogy 9:8-as Puerto Ricó-i vezetés után a dominikai együttesnek csak egyenlítésre futotta. Nem könnyebbülhetett meg a szigetországi csapat, hiszen csak minimális volt az előnye, azonban így is ők örülhettek a második játszma végén. A folytatásban aztán csak a szett feléig örülhetett Puerto Rico, hiszen feljavult a dominikai csapat játéka, átvette az irányítást és magabiztos, hétpontos előnnyel húzta be a játszmát. Kitartott a lendület a folytatásra is, a negyedik felvonás felénél néggyel vezetett a Dominikai Köztársaság. A játszma második felében szinte lemosta a pályáról ellenfelét a szigetországi együttes, így kétszettes hátrányból felállva kiharcolta a döntő felvonást. Az ötödik szettben is a dominikaiak akarata érvényesült, hárompontos vezetésnél jött a térfélcsere, majd az izgalmas hajrában második mérkőzéslabdáját értékesítve nyert a szigetországi csapat, így a 13. helyen zárta a vébét.

Eszéken:
Döntő.
 Egyesült Államok–Törökország 3:2 (–20, –23, 22, 16, 10)
A 3. helyért. Olaszország–Japán 3:2 (–19, 14, –22, 23, 14)
Az 5. helyért. Horvátország–Thaiföld 3:0 (15, 19, 23)
A 7. helyért. Brazília–Bulgária 3:1 (23, 16, –25, 19)