U19-es vb: négy szettben alulmaradtunk és a 15. helyért játszunk pénteken

Nagy csatában, izgalmas hajrában nyerte meg az első két játszmát Puerto Rico ellen a horvát–magyar közös rendezésű U19-es világbajnokság csütörtöki találkozóján, melynek a tétje az volt, melyik együttes játszhat pénteken a 13. helyért. Kőnig Gábor együttese csak a harmadik felvonást tudta megnyerni, így holnap Egyiptom ellen a 15. helyért lép majd pályára.


Puerto Rico–Magyarország 3:1 (25, 23, –17, 23)
Szeged, 150 néző. V: Ahmad (kuwaiti), Portela (portugál)
MAGYARORSZÁG: Vértes, Jámbor 18, Radnai Luca 8, Erőss 9, Gergácz 2, Nagy S. 6. Csere: Baksa (liberó), Tóth S. 1, Fekete F. 6, Tarr 9, Botyánszki 7. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.
Edzői értékelés
Kőnig Gábor:
– Nagyon dühös vagyok, mert ebben a meccsben ezúttal is több volt, megint nem tanultunk semmit az előző hat-hét mérkőzésünkből. Nem takarózhatunk a fizikai és mentális fáradtsággal, mert a másik csapat is ugyanúgy lejátszott már nyolc találkozót. Akaratban egyértelműen fölén nőtt az ellenfél, ezáltal pedig a megoldások hatékonysága is másképpen működöt, mint nálunk. Sajnálom, mert azt gondoltam, hogy motivációban nem lesz hiány, de csapatként nem tudunk jól teljesíteni. Remélem, hogy pénteken Egyiptom ellen már csak azért is megmutatják, mire képesek, mert felvesszük mindenkivel a harcot, de ha nem tanulunk meg meccset nyerni, akkor nagyon nehéz dolgunk van.

 

A magyar csapat kezdte jobban a találkozót az ellenfél több rossz nyitásának és nyitásfogadásának köszönhetően, azonban Puerto Rico még idejében összekapta magát és egy-kétpontos lemaradásban követte a házigazdát. Igaz, nem sokáig, Gergácz Olga ászával már 8:4-re elmentek a mieink, ezért az ellenfél szövetségi edzője magához hívta játékosait. Hiába, szépen szervezte a támadásokat a magyar csapat és az első játszma felénél már hat ponttal vezetett. 13:7-es állásnál Elena Maynulet, az szigetországiak szélső ütője rosszul érkezett le a talajra felugrás után, és bár már a hordágyat is betolták a pályára, végül saját lábán hagyta el a játékteret. Mivel a különbség később sem csökkent (16:10), ismét Puerto Rico kért időt – ezúttal eredménnyel, 4:1-es sorozattal három pontra zárkóztak. Kőnig Gábor többször is cserélt feladót és szélső ütőt, azonban a végjátékban egyre csökkentette hátrányát az ellenfél. A magyar időkérés után már 22:22 volt az állás, majd Puerto Rico a harmadik szettlabdáját értékesítve megnyerte az első felvonást. (25:27)

Bár a szigetországiak kerültek előnybe a játszma elején, Erőss Mirtill két nagyszerű blokkjával nem maradtak le a mieink sem. A magyarok támadójátéka kezdett újra egyre rendezettebb lenni, átvették az irányítást, s 10:7-re vezettek – ki is kérte gyorsan az idejét Puerto Rico edzője. Meg is tette a hatását, hiszen nem sokkal később egyre zárkózott csapata, ezért Kőnig Gábor hívta magához játékosait. A rövid pihenő után azonnal jött az egyenlítés, majd a felek felváltva gyűjtögették a pontokat egészen 16:16-ig, ami után kettővel ellépett Puerto Rico. Még a végjáték előtt utolérte a házigazda ellenfelét, a következő két pontot azonban ismét az ellenfél szerezte (19:21). Jámbor Cili bombájával lett újra egyenlő az állás, a következő pont viszont ismét a szigetországiaké volt, ezért Kőnig Gábor ismét pályára küldte Vértes Szonját és Erőss Mirtillt. Eredménnyel, hiszen 23:22-re a mieink vezettek, úgyhogy az ellenfél trénere hívta magához játékosait. Egy hosszú magyar ütés után Puerto Rico jutott játszmalabdához, amely a pályára lépő Botyánszki Fanni hosszú ütése után megduplázta előnyét. (23:25)

Harmadjára is a magyar csapat kezdte jobban a játszmát, a több ki nem kényszerített hibát szerző észak-amerikaiakkal szemben négy pontra ellépett a házigazda. Puerto Rico időkérése és cseréi után már 10:3-ra vezettek a mieink. Az ellenfél szinte minden olyan játékelemben alulteljesített, amelyekben a korábbi szettek második felében a magyar együttes fölé tudott kerekedni. A játszma felénél már nyolc pont volt a különbség a két csapat között, majd két rossz nyitásfogadás után Kőnig Gábor kérte ki idejét. 6:1-es sorozattal háromra zárkózott Puerto Rico, szerencsére egy parádés blokk és Botyánszki ásza után újra nagyobb volt a mieink előnye. A végjátéknak hét ponttal futott neki a házigazda, nem is jelentett gondot lezárni a játszmát. (25:17)

Összekapták magukat a folytatásra a szigetországiak, 5:2-re vezettek a negyedik szett elején. Szerencsére nem sokáig örülhettek, sorozatban három ponttal már egyenlő volt az állás. Ezután ismét a tengerentúliak jutottak hárompontos előnyhöz, ezért Kőnig Gábor időt kért. Sajnos nem sok eredménnyel járt, az ellenfél előnye tovább duzzadt (8:13), ezért ismét magához rendelte játékosait. Az újabb feladó és szélső ütő csere meghozta a remélt hatást, egyenlített a házigazda. Rövid pontosztozkodás után a vezetést is átvette a magyar csapat, azonban a végjáték elején már újra Puerto Rico került előnybe (19:20). Agresszív támadójátékának köszönhetően három mérkőzéslabdát is kiharcolt a tengerentúli együttes, majd utolsó lehetőségét kihasználva megnyerte a találkozót (23:25). Ez azt jelenti, hogy pénteken a házigazda a 15. helyért lép pályára Egyiptom ellen.

Jegyek ITT:
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/fivb-girls-u19-world-championship-szeged-pick-arena-616492/event.html

A további mérkőzések:
13–16. helyért:
Dominikai Köztársaság–Egyiptom 3:2 (–21, 17, 20, –13, 13)
Elég meggyőző játékkal rukkolt elő a magyarok csoportjában 4. helyen végző Egyiptom, hiszen az első játszma felénél hat ponttal vezetett, amely bár a végjátékban kettőre csökkent, magabiztosan jutott játszmaelőnyhöz az afrikai csapat. Összekapta magát a karibi együttes, hiszen előbb gond nélkül egyenlített, majd a harmadik játszmában nagy hajrával fordított és szettelőnybe került. Nem dőlt el azonban a találkozó, több mint tízpontos előnnyel harcolta ki a döntő felvonást az egyiptomi csapat, amelyet szinte végig vezetve a dominikaiak nyertek.

9–12. helyért:
Argentína– Lengyelország 3:2 (–19, 23, 21, –21, 8)
Nagy csata kerekedett már rögtön az első játszmában, ugyanis egy pontnál nagyobb távolságra alig tudott meglépni egyik együttes a másiktól. Végül az argentinok az első szett második felében 16:12-re elléptek ellenfelüktől, azonban sorozatban hat pontot szerezve már a lengyelek vezettek és magabiztosan nyerték meg az első felvonást. A második szett elején még fej fej mellett haladtak a felek, aztán a lengyelek agresszívabb támadójátékuknak köszönhetően hatpontos előnyre tettek szert (15:9). Sorozatban hat ponttal egyenlített Argentína, majd izgalmas végjáték végén megnyerték a második felvonást. Nagy csatát hozott a következő felvonás is, hiszen bár a játszma nagy részében az európaiak vezettek, minimális volt a különbség. A dél-amerikaiak nyomását pedig 19:19-ig bírták, onnan már Argentína irányított és megfordította az állást. Nem csüggedtek a lengyelek, a következő szettet ők uralták és végig tartva két-hárompontos előnyüket, kiharcolták a döntő felvonást. A dél-amerikaiak hatékonyabb támadásainak köszönhetően hárompontos előnynél cseréltek térfelet a játszma felénél, majd ezután tovább növelték előnyüket, majd két blokkal a végén könnyedén nyerték meg a találkozót.

Kína–Dél-Korea 3:1 (–18, 17, 21, 24)
Nem akárhogyan, 8:1-gyel indította a találkozót a szerdán a magyar csapatot 3:2-re felülmúló Dél-Korea. Bár a szett második felében többször is felzárkóztak három pontra a kínaiak, nem forgott veszélyben a koreai csapat vezetése. A folytatásra összeszedte magát Kína, végig irányította a második felvonást és probléma nélkül egyenlítette ki a megnyert szettek számát. A harmadik felvonást is a kínai csapat uralta, igaz, ellépni nem tudott ellenfelétől, szinte végig tartotta két-hárompontos előnyét. A végjátékban egyenlítettek a koreaiak (21:21), azonban egymás után négy ponttal már a maga javára fordította a találkozót Kína. A negyedik szettet szinte végig irányító kínaiak nem tudtak három pontnál nagyobb távolságra ellépni ellenfelüktől, ezért egy percre sem nyugodhattak meg. A hajrában aztán felzárkózott egy pontra Dél-Korea, majd egyenlített is (24:24), a győzelmet viszont Kína szerezte meg.

21–24. helyért:
Németország–Kamerun 3:0 (11, 15, 17)
Nem született meglepetés a játéknap egyetlen, utolsó, szegedi összecsapásán. Már az első játszma felénél több mint tízpontos volt a német előny, amely a végére csak tovább nőtt. A második szett elején még tartotta magát az afrikai csapat, aztán magasabb fokozatba kapcsoltak az európaiak és könnyedén duplázták meg az előnyüket. A harmadik játszma sem hozott váratlan fordulatot, így a németek magabiztosan nyerték meg a mérkőzést.

Chile–Nigéria 3:0 – megállapított eredmény

 

Eszéken:
Elődöntők:
Törökország–Japán 3:0 (16, 12, 19)
Egyesült Államok–Olaszország 3:1 (18, 22, –20, 15)

5–8. helyért:
Thaiföld–Bulgária 3:1 (16, 19, –16, 18)
Horvátország–Brazília 3:2 (17, –18, –22, 19, 11)

17–20. helyért:
Kanada–Peru 3:0 (21, 20, 21)
Szerbia–Mexikó 3:0 (26, 17, 23)

A helyosztók párosítása:
Döntő.
 Törökország–Egyesült Államok
A 3. helyért. Olaszország–Japán