U19-es vb: az ötödik szettben kaptunk ki, a 13. helyért folytatjuk

Kétszer is felállt hátrányból az U19-es leányválogatottunk a horvát–magyar közös rendezésű világbajnokság esti összecsapásán, amelyen az volt a tét, hogy a mieink a 9. helyért folytathatják-e a viadalt. Izgalmas ötödik szettben végül alulmaradt Kőnig Gábor együttese, amely csütörtökön Puerto Rico ellen már a 13. helyért száll harcba.

 

Leány U19-es világbajnokság, a 9-16. helyért:
Dél-Korea–Magyarország 3:2 (22, –16, 18, –17, 14)

Szeged, 450 néző. V: Kurtiss (lett), Kouki (tunéziai)
MAGYARORSZÁG: Botyánszki, Nagy S. 16, Tóth S., Jámbor 16, Radnai Luca 15, Erőss 20. Csere: Baksa (liberó), Vértes 3, Gergácz 6, Tarr 1, Kiss L. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.
Edzői értékelés
Kőnig Gábor:
– A dél-koreai csapat fizikailag közelebb állt hozzánk, nagyon technikásak a játékosok, viszont nagyon pici dolgokon múlt a győzelem. A vesztes és a megnyert szettek is szoros csatákat hoztak. Sajnos a végén egy picivel többet hibáztunk, mint kellett volna, becsúszott néhány kommunikációs hiba, ami elkerülhető lett volna, de így is csak minimálisan kaptunk ki az utolsó felvonásban.

 

Remek védekezéssel kezdett Dél-Korea, az első hat pontból ötöt az ázsiai csapat szerzett. Kőnig Gábor időkérése után újabb két pontot könyvelhettek el maguknak a koreaiak, ezért a magyar szövetségi edző ismét magához hívta tanítványait. A helyzet nem igazán javult, ezért 3:10-es állásnál Vértes Szonja váltotta Tóth Sárát feladó poszton. A játszma felénél már hattal mentek a mieink előtt az ázsiaiak, Botyánszki Fannit is lehívta a pályáról Kőnig Gábor, helyére Gergácz Olga lépett. Láthattunk szép megoldásokat a házigazdától, de a végjátékhoz közeledve még mindig nagyobb előnye volt a nagyszerűen támadó Dél-Koreának. 20:14-es ázsiai vezetés után két pontot a mieink szereztek, ezért ellenfelünk kért időt. Az első játszma utolsó perceiben többször is sikerült három pontra zárkóznia a magyar csapatnak, és bár 24:20 után két szettlabdát is hárítottak a mieink, a harmadikat már nem sikerült. (22:25)

Lendületben maradt a folytatásra is az ázsiai együttes, 6:2-vel kezdte a második játszmát. Kőnig Gábor időkérése után támadásban és védekezésben is összekapta magát a házigazda, 9:7-es ázsiai vezetésnél ezúttal a koreai edző hívta magához játékosait. Hiába, egy remek blokkal egyenlített a magyar csapat, majd Radnai Luca remek ejtése után már a mieink vezettek. Blokkból és a szélről is gyűjtögették a pontokat Kőnig Gábor tanítványai, egy már-már maratoni labdamenet után pedig 16:11-re a házigazda vezetett. Héttel mentek a mieink, amikor a koreai edző időt kért, azonban Erőss Mirtill pontjával már 20:12-re a magyar csapat vezetett. A koreaiak próbáltak közelebb zárkóznia ellenfelükhöz, azonban Nagy Sophia egy szerencsés ász után kiharcolta a szettlabdát, amit a házigazda azonnal értékesített is. (25:16)

Sokáig felváltva gyűjtögették a pontokat a felek, aztán 10:7-re a koreai csapat vezetett, ezért Kőnig Gábor időt kért. Annyit sikerült elérni, hogy Erőss Mirtill két nagyszerű bombájával tartották a mieink a lépést az ellenféllel, azonban a harmadik játszma felénél már öttel vezetett Dél-Korea (9:14) – következhetett az újabb hazai időkérés. A magyar védekezés a rövid pihenő után sem rendeződött, az ázsiai csapat több helyen is rést talált a mieink játékában. Feladó és átlócsere után sem igazán sikerült Kőnig Gábor együttesének védekezését stabilizálni, ezért a D-csoportot ötödik helyen záró ázsiaiak nyolc pontos előnyben érték el a huszadik pontot. A mieink nem tudtak zárkóznia, egy ásznyitás után ismét a koreaiak jutottak szettelőnyhöz. (18:25)

Jól kezdte a negyedik felvonást a magyar csapat, amely Radnai Luca ásza és Erőss bombája után 5:1-re vezetett. Nem sokkal később az ázsiaiak edzője kikérte az első idejét, szerencsére azonban nem sok eredménye lett, hiszen a csapat továbbra is nagyszerűen játszott. Az előny ismét ötpontosra duzzadt a játszma derekára (13:8), azonban nem sokkal később már csak három volt közte, ezért Kőnig Gábor kért időt. Két blokk után majdnem egyenlített Dél-Korea, azonban két magyar ponttal ismét hárommal a mieink vezettek, megnyugodni viszont egyáltalán nem lehetett. 20:16-nál kikérte második idejét az ázsiai edző, megállítani azonban nem tudta a házigazdát, amely egy hosszú koreai ütés után játszmalabdához jutott, Radnai Luca pedig azonnal értékesítette azt, így következhetett a döntő szett. (25:17)

A következő felvonásra is átmentette lendületét a magyar csapat, az első három pontot a hazai együttes szerezte. A koreai időkérés után aztán egyenlített az ázsiai csapat (5:5), majd a vezetést is átvette. 5:7-nél Kőnig Gábor kért időt, és bár Nagy Sophia centertámadásból eredményes volt, a következő pontot a koreaiak szerezték. A térfélcsere utáni labdamenet közel egy percig tartott, viszont a mieink a nyerték, sajnos a következőt pedig a koreaiak. 10:7-es ázsiai vezetésnél ismét magához hívta játékosait a magyar szövetségi edző, aminek eredményeként előbb 11:10-re zárkóztak a mieink, majd Radnai Luca egy pimasz megoldással egyenlített. Az izgalmas végjátékban két koreai pontra két magyar pont volt a válasz, majd az első ázsiai mérkőzéslabdát is hárították a mieink. A másodikat sajnos már nem sikerült, Dél-Korea győzött (14:16), a magyar csapat pedig csütörtökön Puerto Rico ellen a 13. helyért lép pályára.

 

Jegyek ITT:
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/fivb-girls-u19-world-championship-szeged-pick-arena-616492/event.html

 

A további mérkőzések:
9–16. helyért:
Lengyelország–Egyiptom 3:1 (12, –25, 17, 17)
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a lengyelek magabiztosan kezdték a mérkőzést, és az afrikai csapat ellen már a játszma felénél tíz ponttal vezettek. Nem is jelentett gondot játszmaelőnyhöz jutni – annál inkább a folytatásban. Bár az európaiak vezettek többször is a második szettben, a végjátékra rendezte támadójátékát Egyiptom és nagy csatában egyenlített. A harmadik felvonás újra a mérkőzés elejét idézte, a lengyelek sokkal bátrabban és szervezettebben játszottak, a játszma felénél még csak öt ponttal vezettek, végül könnyedén jutottak ismét szettelőnyhöz. A negyedik játszma derekáig Egyiptom tartotta magát, aztán 14:13-as lengyel vezetés után sorozatban nyolc pontot szerzett az európai együttes, így gond nélkül nyerte meg a találkozót.

Kína–Puerto Rico 3:1 (23, 21, –17, 20)
A lengyel–egyiptomi összecsapáshoz képest sokkal szorosabban alakult a 2-es pálya első találkozója, hiszen a két csapat legfeljebb két pontra lépett meg egymástól. A kínaiak az első szett második felétől irányították a játszmát, és bár 24:20-nál Puerto Rico három szettlabdát is hárított, a negyediket már nem sikerült. Sokkal magabiztosabban játszottak a folytatásban a kínaiak, három-négypontos előnyben voltak ellenfelükkel szemben, és bár egyenlített Puerto Rico a végjáték előtt (18:18), magabiztos játékkal duplázta meg előnyét Kína. 4:0-val kezdték a harmadik játszmát a szigetországiak, a lendületüket pedig az egész felvonáson végig tartani tudták. Egy pillanatig sem engedték előnyhöz a kínaiakat, így sikerült a szépítés. A folytatásban is jól haladt Puerto Rico, hiszen 11:7-re vezetett, azonban sorozatban hat ponttal fordított Kína és agresszívabb támadójátékával megnyerte a mérkőzést.

Argentína– Dominikai Köztársaság 3:0 (22, 23, 20)
Szinte végig vezetett az első játszmában a dominikai együttes, a szett első felében nagyobb különbséggel, aztán csak épphogy. Balszerencséjükre a dél-amerikaiak a végjátékban 22:21-nél jutottak előnyhöz, nem sokkal később pedig értékesítették az első játszmalabdájukat. A folytatás hullámzóan indult, aztán a 16:15 után már csak Argentína vezetett, igaz, nem sokkal. A végjáték ezúttal is szoros volt, de az argentinok megduplázták előnyüket. A harmadik felvonás kísértetiesen hasonlított az elsőhöz, néhány labdamenetet leszámítva végig Dominika vezetett, azonban 20:19-es vezetés után sorozatban hat pontot szerzett a dél-amerikai együttes, így megnyerte a találkozót.

 

21–24. helyért:
Kamerun–Nigéria 3:0 – megállapított eredmény

Németország–Chile 3:2 (–22, 12, 19, –20, 11)
Valamivel több mint fél játszmáig tudta tartani előnyét Németország, majd a dél-amerikai csapat magához ragadta a kezdeményezést, és bár nagy csata folyt a pályán, Chile megnyerte az első felvonást. Nem sokáig, 4:3-ig vezetett a dél-amerikai csapat, majd az európaiak átvették az irányítást és minden játék elemben ellenfelük fölé kerekedtek. Több, mint tízpontos vezetést után egyenlített Németország. Nem volt sokkal szerencsésebb Chile a folytatásban sem, bár dicséret illeti az A-csoport ötödik helyezettjét, hiszen 18:17-ig vezetett, azonban sorozatban szerzett hét ponttal szettlabdához jutottak az európaiak és megfordították az állást. A dél-amerikaiak magukra találtak a negyedik szettben, hamar előnyhöz jutottak, a kidolgozott különbséget pedig a játszma végéig tartották. A döntő felvonásra a németeknek maradt több energiájuk, így megnyerték a találkozót.

Eszéken:
Negyeddöntő
Japán–Thaiföld 3:2 (20, –20, 20, –27, 10)
Törökország–Bulgária 3:1 (22, 25, –22, 7)
Olaszország–Horvátország 3:2 (–22, –21, 20, 14, 13)
Egyesült Államok–Brazília 3:2 (–21, 19, 19, –23, 11)

17–20. helyért:
Mexikó–Kanada 3:0 (21, 15, 23)
Szerbia–Peru 3:0 (12, 19, 18)

Az elődöntők párosítása:
Egyesült Államok–Olaszország
Törökország–Japán