U19-es vb: a helyosztókat is Szegeden játssza válogatottunk

Hétfőn a nyolcaddöntőt rendezték a magyar–horvát közös rendezésű leány U19-es világbajnokságon. A mieink a C-csoportban második Bulgáriával csaptak össze, s végül háromjátszmás vereséget szenvedtek. Mindez azt jelenti, hogy csapatunk a 9-16. helyért folytatja majd a küzdelmeket, ugyancsak Szegeden. Először szerdán, 18 órától Dél-Korea lesz majd az ellenfél.

 

Magyarország–Bulgária 0:3 (–17, –19,–18)
Szeged, 600 néző. V: Akdemir (török), Ahmad (kuvaiti).
MAGYARORSZÁG: Tóth S. 1, Jámbor 1, Radnai Luca 2, Erőss 10, Botyánszki 5, Nagy S. 1. Csere: Baksa (liberó), Vértes, Gergácz 7, Fekete F. 3, Tarr 1. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.
Edzői értékelés
Kőnig Gábor:
– Küzdöttek a lányok becsülettel, de az előző két ötszettes meccs elég sokat kivett belőlük. Erre azonban nem akarok semmit fogni, hiszen minden csapat ugyanannyi meccset játszik. Az biztos, hogy jól jön nekünk a holnapi pihenőnap.

Eleinte úgy tűnt, hogy tartani tudjuk a lépést a bolgárokkal, de 4:8-nál Kőnig Gábornak ki kellett kérnie első idejét. Ez hatott is, mert gyorsan sikerült visszazárkózni két pontra. Azonban a jelentős magassági fölényben játszó vendégek centertámadásaival és blokkjával nem tudtunk mit kezdeni. 10:14-nél jött az újabb időkérés, s ezt követően Radnai Luca két ászával sikerült megint feljönni kettőre. Erre a másik oldal is pihenőt kért, és sajnos sikerült is ellépniük öttel, mert hiába küzdöttek a lányok becsülettel, a bolgár „nagy falról” rendre visszajöttek a labdáik. Végül hét szettlabdához jutottak, s egy jó blokkal már az elsőt ki is használták (17:25).

Úgy tűnt, hogy a lendület a második szett elején is megmaradt, de 1:4 után 5-nél sikerült egyenlíteni. Ugyan fordítani nem sikerült, de nem szakadtunk le a riválisról. Sőt, 12:12 után Erőss Mirtill bombája majd ásza után a bolgároknak kellett időt kérniük. Ez sajnos használt, mert egyből három pontot szereztek, úgyhogy most Kőnig Gáboron volt az időkérés sora. Ugyan a következő pontot a mieink szerezték, de aztán néggyel is meglépett a rivális, és ez már a végjátékban ledolgozhatatlan hátrány lett. Ezúttal hat szettlabdája volt a bolgároknak, de most sikerült hatástalanítani az elsőt (19:25).

„Szokás szerint” a harmadik játszmában kapcsolt magasabb sebességi fokozatra a magyar csapat és Erőss sorozatban elért három ászával 7:4-re is sikerült meglépni. A bolgár időkérés után sajnos gyorsan jött az egyenlítés, de aztán maradt nálunk a vezetés, sőt Gergácz Olga is nyitott egy ászt. A szett közepén így is fordított a rivális, és hiába egy időkérés, most a bolgárok is szereztek egy ászt, igaz, egyből után hibáztak is egy nyitást. 16:19-nél második idejét is kikérte Kőnig Gábor, de sajnos innen már nem volt visszaút. Hat meccslabdájából ezúttal az elsőt értékesítette a bolgár csapat (18:25), s így a mieink a továbbiakban a 9-16. helyért lesznek majd versenyben, ugyanitt, Szegeden, ahol szerdán 18 órától Dél-Korea lesz majd a mieink ellenfele.

Jegyek ITT:
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/fivb-girls-u19-world-championship-szeged-pick-arena-616492/event.html

 

A további mérkőzések:
Thaiföld–Kína 3:2 (–31, –16, 16, 17, 12)
Hihetetlennek tűnik, de az ázsiai rangadót csúcsidőszakban több, mint 110 ezren nézték élőben a youtube-on. Volt is mit, mert a thaiföldiek alaposan megkeserítették a mieink csoportját megnyerő kínaiak életét. Az első játszma ráadásában többször is szettlabdához jutottak, s végül 33:31-re vesztettek. A második szettben is sokáig, 18:16-ig tartották magukat, a végére azonban teljesen szétestek. A harmadikban viszont újra magukra találtak, s 18:9-re is vezettek, s ezúttal elmaradt a kínaiak legendás, a mieink ellen is megcsodált fordítása. Valami ekkor eltört a kínaiaknál, mert a negyedik szettet is elég simán hozták a thaiföldiek, s a döntő játszmában is vezettek már 7:5-re, amikor riválisuk észbe kapott. Ekkor még sikerült fordítani, de a végjátékban megremegtek a kezek és végül megszületett a nap bombameglepetése: kiestek a kínaiak.

Olaszország–Egyiptom 3:0 (15, 21, 9)
A C-csoportban győztes olaszok a kezdeti tapogatózás után magabiztosan nyerték az első játszmát, a másodikban azonban a vártnál komolyabb akadályba ütköztek, ekkor 20 pont fölé jutottak az afrikaiak is. A harmadik felvonásban viszont helyreállt a világ rendje: a dél-európai csapat már 12-nél rávert egy tízest riválisára és végül 16 pontos sikerrel „vette” meg az eszéki buszjegyét.

Brazília–Argentína 3:1 (15, 21, –15, 19)
A dél-amerikai rangadó első játszmájában a brazilok alaposan leiskolázták a kontinensbajnok örök riválist, s úgy tűnt, a második szett is hasonló forgatókönyv alapján zajlik majd, azonban a szett közepén az argentinok megrázták magukat és ledolgozták a hátrányt. 21:21 után azonban már nem sikerült pontot szerezniük. Ezt követően viszont ők játszották el azt, amit mi szoktunk: a harmadik játszmában hamvaikból támadtak fel, s páholták el ezúttal ők 10 ponttal riválisukat, mi több sokáig vezettek a negyedik szettben is, de a közepén a brazilok fordítottak és nyertek is. Így az a furcsa helyzet fordult elő, hogy az A-csoport mind a négy továbbjutója elvesztette a nyolcaddöntőjét.

Eszéken:
Egyesült Államok–Dominika 3:0 (15, 15, 24)
Törökország–Dél-Korea 3:2 (16, –23, –20, 21, 10)
Horvátország–Lengyelország 3:2 (–21, 10, –14, 19, 14)
Japán–Puerto Rico 3:0 (18, 21, 21)
A győztesek Eszéken az 1-8. helyért, a vesztesek Szegeden a 9-16. helyért játszanak.