U19-es vb: kétszettes hátrányból győztük le Egyiptomot!

Negyedik csoportmérkőzését is lejátszotta a magyar válogatott a leány U19-es világbajnokságon. Ezúttal Egyiptom volt a mieink ellenfele, s bár válogatottunk kétszettes hátrányba került, végül innen is fordítani tudott és megnyerte a mérkőzést.

 

Magyarország – Egyiptom 3:2 (–20, –18, 23, 22, 13)
Szeged, 700 néző. V: Geukes (német), Akdemir (török).
MAGYARORSZÁG: Tóth S. 1, Jámbor 15, Radnai Luca 5, Erőss, Radnai Lili 6, Nagy S. 6. Csere: Baksa (liberó), Tarr 13, Botyánszki 11, Fekete F. 10, Vértes 2. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.
Edzői értékelés
Kőnig Gábor: – Rengeteg hibával kezdtük a meccset, ez egész egyszerűen nem fér bele. Aztán a harmadik szettben jött a fordulat és Radnai Lili sérülése után hirtelen elkezdtünk küzdeni. Ekkor hitték el a lányok, hogy meg tudjuk nyerni a meccset. Holnap Argentína következik, nem lesz könnyű, de ha így védekezünk, ahogyan ma, a meccs második felében, akkor azt a meccset is meg lehet nyerni.

Jegyek ITT:
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/fivb-girls-u19-world-championship-szeged-pick-arena-616492/event.html

 

A két legfontosabb meccs maradt a végére a mieinknek, hiszen az tudható volt, hogy a kínaiak jobbak, a chileiek és a kameruniak viszont gyengébbek a mieinknél. A továbbjutás a két győzelemmel már megvolt, innentől kezdve viszont már a csoport második helye a tét.

A tétnek megfelelően szoros volt a mérkőzés eleje, először 13:10-nél sikerült meglépni egy kicsit, de egy egyiptomi időkérés után gyorsan megint visszazárkóztak az afrikaiak, sőt a vezetést is átvették, majd ők léptek meg hárommal. Kőnig Gábor is időt kért, de sajnos ez sem segített, a végjátékban egyértelműen az egyiptomiak domináltak, s hat szettlabdájukból végül a harmadikat értékesítették (20:25).

A második felvonás is szorosan indult, de ezúttal a szett közepén az egyiptomiak tudtak meglépni. Sajnos túl sok volt a hiba a mieink játékában, s mindkét idejét ki kellett kérnie Kőnig Gábornak, hogy változzon a helyzet. Sikerült egy pontra visszazárkózni, de az egyenlítésre nem maradt erő. Sőt, a végjátékban megint megléptek a vendégek, s ezúttal hét lehetőségük is lehetett volna a játszma lezárására, de már a másodikra sikerült (18:25).

A harmadik szettet viszont sikerült jól kezdeni – ekkor már jelentősen kicserélődött a kezdőcsapatunk –, s 6:2 után az egyiptomiak időt is kértek. Ez meg is törte a lendületünket, s 11:10-re már az ellenfél vezetett. A szett közepén azonban jött egy újabb fordulat, s 15:13-ra már ismét a mieink vezettek. Radnai Lili szerezte a mieink 18. pontját, azonban a leérkezéskor fájdalmas arccal terült el a földön, s ölben kellett lehozni. Szerencsére kisebb ápolás után, lábra tudott állni, de a közjáték sajnos ez megzavarta a csapatot, s az afrikaiak megint átvették a vezetést. Radnai talpra állásával azonban egyenes arányosságban a válogatott is elkapta megint a fonalat és 22:21-re megint ők vezettek, Jámbor Cecília ászával pedig két szettlabdához jutottak. Az első még kimaradt, a másodikat azonban Tarr Hajnalka kiütötte a blokkról (25:23).

Lendületesen kezdtük a negyedik játszmát is, rendre a mieink vezettek egy-két ponttal, de jobban meglépni sokáig nem sikerült. 15:14 után azonban jött egy hármas magyar sorozat, s válaszul az egyiptomi időkérés is, ami viszont eredményes lett, mert egy ötös sorozattal fordítottak a vendégek. 20:20 után viszont Vértes Szonja ászával megint nálunk volt az előny. Tarr bombájával pedig ismét két játszmalabdához jutottunk, Botyánszki Fanni pedig egyből feltette az i-re a pontot (25:22).

Következhetett a mindent eldöntő ötödik szett, ahol ugyancsak fej fej mellett haladtak a csapatok. Fekete Fanni blokkjával a mieink vezettek a térfélcserénél, majd Jámbor bombája után időt is kértek az egyiptomiak. Ezúttal hiába, mert már 11:8-ra is vezettünk, amikor újabb pihenőt kért a vendégek mestere. 12:8 után egy vitatható ponttal szépítettek, s ez egy kicsit megzavarta a csapatot, így 12:10-nél jött az első magyar időkérés. Szerencsére elrontották a nyitást az egyiptomiak, s majdnem az amúgy remek teljesítményt nyújtó Baksa Panna is pontot szerzett, de sajnos végül túl szállt a labda a pályán. 13-nál pedig egyenlítettek az afrikaiak, de aztán megint nyitást rontottak, így meccslabdához jutottunk. Fekete nyitása után hosszú lett a vendégek támadása, ezzel a mieink kétszettes hátrányból fordították meg a meccset (15:13).

A mieink vasárnap 18 órától Argentínával küzdenek majd meg a csoport második helyéért. A találkozót az M4 Sport+ televízió élőben közvetíti.

 

Argentína–Chile 3:0 (22, 15, 18)
A csoport dél-amerikai rangadóján igazából csak az első játszmában nehezítették meg a chileiek az argentinok dolgát, ott ugyanis 22:22-ig szinte fej fej mellett haladt a két csapat, ezt követően azonban utóbbiak sorozatban három ponttal lezárták a játszmát, majd remekül kezdték a második felvonást, amelyet simán hoztak. A harmadik elején ugyan volt egy kisebb megingásuk, de 0:4 után összeszedték magukat, s bár a chileiek ezt követően is mindent megpróbáltak, 18:18-ig futotta az erejükből, s ezt követően már csak argentin pont született a meccsen.

Kína–Kamerun 3:0 (14, 12, 9)
Ahogyan az várható volt, nem hozott különösebb izgalmakat a csoport éllovasának és sereghajtójának a mérkőzése. Az afrikai csapat a három játszma alatt összesen 35 pontot tudott összehozni, azaz kevesebb mint felét, mint ellenfelük. Az ázsiai csapat, amely már megnyerte a csoportot, vasárnap Egyiptom ellen zár, míg a kameruniak az ugyancsak pont és nyert szett nélküli chileiekkel csapnak össze, de az már biztos, hogy mindkét gárda az alsó házban folytatja.

 

A csoport állása: 1. Kína 4 győzelem/4 mérkőzés, 12 pont (12:0 szettarány), 2. Argentína 3/4, 9 (9:3), 3. MAGYARORSZÁG 3/4, 8 (9:5), 4. Egyiptom 2/4, 7 (8:6), 5. Chile 0/4, 0 (0:12), 6. Kamerun 0/4, 0 (0:12)