U19-es vb: magabiztosan győztek a mieink Kamerun ellen

A csoportkör harmadik fordulóját játszották le csütörtökön, Szegeden a leány U19-es világbajnokságon. A mieink ezúttal Kamerunnal mérték össze erejüket és háromjátszmás győzelmet arattak. Az ellenfél csak a második játszmában tudta felvenni a mieink ritmusát. Pénteken szünnap lesz a vb-n, szombaton pedig Egyiptomot fogadjuk 18 órától a Pick Arénában.

Jegyek ITT:
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/fivb-girls-u19-world-championship-szeged-pick-arena-616492/event.html

 

Magyarország – Kamerun 3:0 (17, 20, 15)
Szeged, 500 néző. V: Malichi (izraeli), Geukes (német).
MAGYARORSZÁG: Jámbor 8, Radnai Lili 11, Tóth S., Radnai Luca 12, Erőss 10, Fekete F. 10. Csere: Baksa (liberó), Vértes, Nagy S., Tarr, Botyánszki 1, Gergácz 2. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.
Edzői értékelés
Kőnig Gábor: – Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem ilyen meccsre számítottam. Helyenként ugyan kissé szorosabb volt, mint vártam, de ez annak köszönhető, hogy a tegnapi mérkőzés elég sokat kivett belőlünk mentálisan. Amikor ment a játék, akkor nagyon ment, amikor nem, akkor meg szenvedtünk. Pont jókor jön a szünnap, hogy egy kicsit regenerálódni tudjunk és rápihenni a folytatásra.

Annyira magabiztosan kezdtük a találkozót, hogy 5:0-nál már időt is kellett kérnie az afrikai csapatnak. Mondjuk ezután meg is szerezték az első pontjukat, majd vissza is zárkóztak egyre, mondjuk elsősorban nem a maguk erejéből, hanem mert ekkor a mieink kezdtek el belehibázni. Egyenlíteniük szerencsére nem sikerült, s ezután a mieink is jobban koncentráltak, úgyhogy rövidesen megint sikerült ellépni. 17:11-nél jött a második kameruni időkérés, de most elmaradt a „feltámadás” és nyolc szettlabdánkból Erőss Mirtill már a másodikat beütötte (25:17).

A második játszma elején kétszer is vezetett az afrikai csapat – amely amúgy remekül mezőnyözött, de a támadásbefejezésekkel már meggyűlt a baja –, de aztán átvettük az vezetést és az irányítást és meg is léptünk négy ponttal. Kőnig Gábor feladót cserélt, nem sokkal később pedig a meccsen először időt kért, mert az ellenfél felzárkózott egy pontra. Ez hatott is és Radnai Luca nyitássorozatával rövidesen újra négy lett a különbség. Ekkor a vendégek kértek időt és 15-nél egyenlíteni is tudtak. Újabb pihenő következett, s sikerült megtartani a vezetést, de ekkor alaposan meg kellett küzdeni ezért, de 20:20-nál megint egyenlő volt. Szerencsére ezt követően viszont már nem tudtak pontot szerezni ebben a játszmában (25:20).

Egy ötös szériával zártuk a második felvonást és egy ötössel nyitottuk a harmadikat, úgyhogy jött is az időkérés. Most nem használt, úgyhogy 9:0-nál már a másodikat is kikérte a kameruni mester, de csak végül 12 után szerezték meg az első sajátjukat, igazából azonban az is egy széles magyar ütés volt. 14:1 után pedig egy rossz nyitás hozta a második pontjukat. Teljesen elment az afrikaiak önbizalma, a mieinké meg a tetőfokára hágott, s ekkor tényleg nem ismertek elveszett labdát a lányok. 18:5-nél szerezték az első „saját” pontjukat a kameruniak, de ekkor már a cserejátékosok voltak a pályán volt a mieinknél, hiszen Kőnig Gábor mindenkinek játéklehetőséget adott. Végül 11 meccslabdája volt a mieinknek, amiből a harmadikat sikerült értékesíteni (25:15).

 

Kína–Chile 3:0 (18, 14, 10)
A nap első mérkőzésén a kínaiak ugyanazt eljátszották Chilével, amit velünk is. Igaz, a dél-amerikaiak nem vezettek 12:1-re, de öt-hat ponttal ők is megléptek a meccs elején. Aztán a szett közepén egyszer csak beindultak a kínai rakéták és a vége már 25:18 lett. Ezt követően pedig már nem is enyhítettek a szorításon az ázsiaiak, akik 14 és 10 pontot engedélyeztek ellenfelüknek a második és a harmadik felvonásban és továbbra is maximális pontszámmal, szettvesztés nélkül vezetik a csoportot.

Argentína–Egyiptom 3:0 (30, 20, 18)
Bár a nap harmadik meccse is háromszettes lett, de ennek az első játszmája igazi krimit hozott, aminek tényleg csak az utolsó pillanatában derült ki, hogy ki a „tettes”. Az elején az egyiptomiak alaposan meglepték riválisukat, de aztán a végére eladták öt-hatpontos előnyüket. A dél-amerikaiaknak három szettlabdájuk is volt, de ekkor az egyiptomiak csináltak sorozatban négy pontot. Azonban ezt az i-re nem sikerült feltenniük, s a továbbiakban felváltva jutottak szettlabdához a csapatok, hogy végül az argentinok nyerjék meg. Ezt követően már elhitték, hogy meg tudják nyerni a meccset, s aztán be is húzták a következő két szettet.

A csoport állása: 1. Kína 3 győzelem/3 mérkőzés, 9 pont (9:0 szettarány), 2. MAGYARORSZÁG 2/3, 6 (6:3), 3. Argentína 2/3, 3 (6:3), 4. Egyiptom 2/3, 6 (6:3), 5. Chile 0/3, 0 (0:9), 6. Kamerun 0/3, 0 (0:9)