U19-es világbajnokság: Nem lett sima, sőt még varázslatra is futotta!

Ha valaki csak az eredményt nézi meg, legyint egyet, s azt mondja: „Magyarország-Kína 0:3, papírforma”. Aki viszont a helyszínen látta ezt a meccset, annak olyan élményben volt része, ami ritkán adatik meg magyar röplabda-szurkolóval.

A kínai válogatottról lehetett tudni, hogy abszolút a mezőny egyik legjobbja, a világbajnokság talán legnagyobb favoritja, korábbi négyszeres vb-aranyérmes ebben a korosztályban, a merítési lehetősége pedig határtalan. Épp ezért, ahogy a magyar válogatott kezdte ezt a mérkőzést, arra nincsenek nagyon szavak. Pár perc leforgása alatt Erőss Mirtill parádés nyitássorozatának köszönhetően 12:1 (!!!) állt az eredményjelzőn, ami egy ilyen erősségű válogatottal, mint a kínai csak elvétve, talán ezerből egyszer fordul elő.

Sajnos olyan mondás nincs, hogy minden csoda három szettig tart. Itt már az első játszmában erőre kaptak a kínaiak, akik 18-18-nál érték utol a magyar csapatot. Kőnig Gábor mindent megpróbált: 15-8-nál és 18-14-nél is időt kért, de az ázsiai óriás folyamatosan dolgozta le hátrányát. 18-18 után Jámbor vezérletével még sikerült 1-1 ponttal vezetni, ám 22-21-nél Chen ásznyitásával már Kínánál volt az előny, amelyet nem engedett ki a kezéből, 25-22, 1:0 oda.

A magyar csapat erejét mutatja, hogy nem roppant össze. Sőt, még 12-11-nél is vezetett a második játszmában. A vendégek viszont a meccset 18 ponttal záró Li Chenxuan vezérletével fordítottak, 22-16-nál már hattal vezettek, s végül 25-20 nyerték a játékrészt, 0:2. A magyar csapatot mindenképp dicséret illeti, hogy ezúttal is elérte a húszpontos határt.

A harmadik játszmában is húsz pont közelében jártak a mieink, 21-17-nél még csak négy volt közte, innentől viszont Kína hibátlan játékot mutatott és 25-17-re hozta a szettet, így pedig 3:0-ra a mérkőzést is. A magyar válogatottból Erőss 12, Jámbor pedig 9 ponttal zárt, de centereink is szorgoskodtak: Radnai Luca 7, Nagy Sophia 6 pontot tett a közösbe.

Magyarország-Kína 0:3 (22, 20, 17)

Magyarország: Nagy S. 6, Erőss 12, Radnai Li. 2, Radnai Lu. 7, Tóth S. 1, Jámbor 9. Csere: Baksa P. (liberó), Fekete F., Vértes Sz. 1, Tarr H. 2, Botyánszki 2. Szövetségi edző: Kőnig Gábor

Kína tehát igazolta a papírformát, de a magyar csapat sok-sok pozitívumot vihet tovább a következő mérkőzésére, amely csütörtökön 18 órakor lesz Kamerun ellen.

Jegyek ITT: https://www.eventim.hu/hu/jegyek/fivb-girls-u19-world-championship-szeged-pick-arena-616492/event.html

Edzői értékelés

Kőnig Gábor: – Ígértem, hogy nem feltartott kézzel megyünk a pályára. Amíg ezt bírtuk lendülettel, nagyon jó teljesítményt nyújtottunk. Próbáltuk minimalizálni a különbséget, jobb csapat a kínai, de minden elismerésem a lányoknak! Nincs ok az elkeseredettségre! Mostantól már a következő meccsre koncentrálunk.

A mérkőzést megtisztelte jelenlétével a magyar női felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, Alessandro Chiappini is: – Óriási dicséret illeti lányokat, nagyon sokat dolgoztak a mérkőzésen és megszorongatták a világbajnokság egyik nagy esélyesét. Csak így tovább!