Célegyenesben az U19-es vb: bemutatkoznak a játékosok (4. rész)

Augusztus elsején rajtol Szegeden (és Eszéken) a leány U19-es világbajnokság. A tornára gőzerővel készül a magyar válogatott, amelynek bemutatjuk a játékosait.

 

A Vasas feladója, Tóth Sára a KRA-ban kezdett el röplabdázni, majd 2018-ban igazolt Békéscsabára, ahonnan két éve költözött vissza a fővárosba.
– A tábor elejéhez képest sokat fejlődött a mezőnyfeladásunk, illetve a nem pontos helyzetekből való támadásaink, emellett stabil a nyitásunk és a nyitásfogadásunk, ezzel akár szettet, valamint meccset is tudunk nyerni. Külön kiemelném a csapategységet, kívülről és belülről is nagyon jól tudjuk egymást motiválni, buzdítani. A felkészülés eleje inkább alapozás jellegű volt, utána fokozatosan haladtunk a csapatozás és az egyéni képzések felé, túl vagyunk egy sikeres MEVZA-tornán, egy EYOF-on, azt gondolom jó úton haladunk, még a világbajnokság rajtjáig van egy kis idő a finomhangolásra. A pontosság, a hosszú távú koncentráció terén, valamint a blokkhelyezkedésen kell még kicsit javítani, de az edzői stáb erre (is) nagyon odafigyel, és igyekszünk a legjobb formánkat nyújtani a verseny kezdetére.

 

Az MTK ütője, Tarr Hajnalka is a KRA-ban kezdett, de ő 2018-óta már a fővárosi kék-fehéreket erősíti, amellyel több korosztályos bajnoki címet is szerzett és az Extraligában is bemutatkozhatott.
– Még így csapatszinten nem nagyon beszéltünk az elvárásokról, de azt gondolom senkit nem lebecsülve szeretnénk minél jobb eredményt elérni a hazai rendezésű világbajnokságon. Nagyon élvezem az edzéseket – amellett, hogy rendkívül fárasztóak –, nyilván az a cél, hogy mindenkiből kihozza a legjobbat a szakmai stáb. Van olyan, akivel nagyon régen, mikor még röplabdázni kezdtünk akkor voltunk csapattársak, illetve klubszinten jelenleg is van jó pár játékos, aki egy csapatban játszik, nyilván ez megalapozza a jó hangulatot, de ami a legfontosabb, hogy egy célért küzdünk, és ez igazán összekovácsol minket.

 

A feladó, Vértes Szonja is KRA-nevelés, de annak megszűnése után ő a Vasasnál kötött ki.
– 10 éve röplabdázom, az elején több sportágat is kipróbáltam, és végül ez maradt meg, főleg azért, mert egy látványos, gyönyörű csapatsport. Imádok közösen a lányokkal lenni, meccseket nyerni, ahol együtt sírunk és nevetünk. Nekem nincs konkrétan egy példaképem, inkább azt tudom mondani, mikor meccseket nézünk, akkor a jó pillanatokat próbálom megtartani magamban, azt átvenni a felnőttektől, és tovább vinni, továbbfejleszteni a saját játékomba. Az egy korosztállyal idősebb válogatott feladójának és csapatkapitányának, a Vasasban játszó Märcz Mirának a játékát mindig is csodáltam, ahogy kommunikál a csapattal, tőle mindig tudok tanulni. Szerintem az a legfontosabb, hogy emelt fővel tudjunk lejönni a pályáról a vb-n, és a legjobbat tudjuk kihozni magunkból.

 

A kaposváriak centere, Radnai Luca, ikertestvéréhez, Lilihez hasonlóan egy éve igazolt Békéscsabáról a somogyi megyeszékhelyre, ahol az Extraligában is pályára léphetett.
– Testvéremmel, Lilivel kölcsönösen tudjuk egymást támogatni, jó és rossz helyzetekben egyaránt, a legjobb pillanatok mindig vele vannak, úgyhogy nagyon örülök, hogy itt is és Kaposváron is megadatott az a lehetőség, hogy egy csapatban játszhattunk. Először kosárlabdáztam másfél évig, az akkori egyik osztálytársunk mondta, hogy menjünk röpizni, én az elején nem nagyon akartam, de mivel Lilivel mindent együtt csináltunk, ezért a szüleim mindkettőnket elküldte egy röplabda edzésre, és azóta csak ez a sport központi téma nálunk, állandóan erről beszélünk, a vacsoránál, az elalvás előtt, vagy éppen utazáskor a buszon. Nincsenek elvárások, még konkrétan nem készültünk a csoportellenfeleinkből, egyelőre csak stabilizálni szeretnénk a játékunkat mind koncentráció, mind a kommunikáció terén, és ha ez megvan, akkor jöhet az előretekintés, hogy mi lesz a vb-n.

 

Az augusztus elsején kezdődő világbajnokságra az alábbi linken lehet jegyet vásárolni:
https://www.eventim.hu/…/fivb-girls…/performance.html