Bravúros győzelem Metzben!

A magyar női válogatott remek teljesítménnyel 3-1-re nyert a franciák otthonában.

ARANY EURÓPA LIGA, C CSOPORT, 3. FORDULÓ

Franciaország-Magyarország 1-3 (-20, 19, -22, -23)

Metz, 508 néző. Vezette: Muha (horvát), Rejaeyan (francia)

Franciaország: Bah 13, Olinga-Andela 6, Gicquel 23, Rotar 5, Sylves 7, Stojiljkovic 2. Csere: Giardino (liberó), Gelin, Ratahiry, Haewegene 10, Diouf, Respaut, Elouga 1. Szövetségi kapitány: Émile Rousseaux

Magyarország: Pintér 12, Bagyinka 2, Kiss G. 8, Papp O. 8, Németh A. 22, Török 16. Csere: Tóth F. (liberó), Glemboczki 2, Vezsenyi, Berkó, Petőváry. Szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini

Alessandro Chiappini: – Sokkal felszabadultabban és jobb hozzáállással játszottunk, mint odahaza az ukránok ellen, ennek, valamint az agresszív nyitásainknak és a remek védekezésünknek köszönhető elsősorban a sikerünk. Támadásban igyekeztünk kihasználni a francia blokk gyengeségeit, ezt is remekül megvalósították a lányok. Annak ellenére is jól állítottuk meg a fizikális hazai támadókat, hogy keményen dolgozunk, nem időzítünk formát. Kontroll alatt tartottuk a mérkőzést, elsősorban a játékosok miatt örülök nagyon a győzelemnek.

A mieink a szombati két edzés után vasárnap délelőtt nem labdáztak, csak egy sétával, valamint egy rövid átmozgatással készültek a kora délutáni, franciák elleni összecsapásra.

Alessandro Chiappini, a magyarok olasz szövetségi kapitánya a kezdőcsapatba Bagyinka Fannit, Németh Anettet, Kiss Grétát, Török Katát, Papp Orsolyát és Pintér Andreát jelölte, a liberó a csapatkapitány Tóth Fruzsina volt.

Sok ki nem kényszerített hibával kezdtek az idei első tétmérkőzésüket játszó franciák, a mieinktől elsősorban Németh szerezte a pontokat, így sokáig vezettünk, olykor öttel is (8-13). Két figyelmetlenségünket kihasználva a hazaiak csökkenteni tudták a különbséget, de a mezőnyvédekezésünk szervezett volt, ami után több extra pontot is szerezni tudtunk, így igazán közel sokáig nem tudott feljönni a rivális. A sokadik magyar hálóérintésnél már Chiappini is elégedetlen volt, az olasz szakember kétpontos előnyünknél időt is kért (15-17). A rivális elsősorban hatékony centerjátékával tartotta a különbséget, de nálunk is mindig volt valaki, aki hozzátette a magáét. A csereként beálló Glembocki azonnal pontot szerzett (18-22), a franciák időt kértek, de ez sem segített rajtuk: a békéscsabai ütő támadásával lezártuk a játszmát (20-25, 0-1).

Az első felvonás után kilenc ponttal álló Németh a második szett elején is sok labdát kapott, de a rivális blokkvédekezése feljavult, így hiába védekeztünk ki mi is sikeresen több francia támadást, a hazaiak vezettek (6-2). A nyitásfogadásunk ekkor nem volt tökéletes, ráadásul a hazaiaknál egyre jobban bemelegedett a Coneglianóval Bajnokok Ligája-győztes – a legutóbbi idényben Szakmáry Grétával egy klubban, a Cuneóban játszó – Lucille Gicquel is, így Chiappini ötpontos hátrányban magához rendelte tanítványait (15-10). Török támadásaival közelebb zárkóztunk (16-14), blokkban újra egyre többször találkoztunk a labdával, de a franciákat nem tudtuk annyira elbizonytalanítani, hogy kiegyenlítsünk. A hajrára vendéglátóink magabiztos előnnyel érkeztek (20-16), és mivel a hajrában sokat hibáztunk, egyenlített a francia válogatott (25-19, 1-1).

A harmadik játszma elején a franciák támadójának átlépésével miénk lett a mérkőzés addigi legszebb és leghosszabb labdamenete, Török vezérletével pedig négypontos előnyt építettünk ki (3-7). A hazai időkérést annak ellenére is egy pontra visszazárkózott az ellenfél, hogy szélen továbbra is hatékonyan támadtunk (12-13). Tóth Fruzsiék nem engedték egyenlíteni a riválist, sőt, Németh támadása, majd ásza után újra tekintélyesnek tűnő előnnyel vezettünk (13-18), hamarosan azonban megint nekünk kellett időt kérnünk, mert a szerencsével sem hadilábon álló franciák ismét felzárkóztak (16-18). A hajrára kettős cserével próbálkozott Chiappini – Berkó Lili és Petőváry Panni állt be –, de miután az új felállásunkban két pontot szereztek a hazaiak, hamar visszajött Németh és Bagyinka (18-19). Az egyre lelkesebb hazaiak 20-20-nál egyenlítettek, de Pintér és Németh jó megoldásaival végül behúztuk a játékrészt (22-25, 1-2)!

A negyedik szettre is megmaradt a mieink lendülete, de ekkor a franciák is jól teljesítettek, így a felvonás első harmada fej fej melletti küzdelmet hozott (9-9). Mindkét együttes többször is eredményesen blokkolt, a franciák „erőröplabdáját” jól ellensúlyozták a mieink a jó védekezéssel, valamint az okos, taktikus támadásbefejezésekkel (14-14). A hajrához érve két ponttal megléptünk (18-20), Németh sáncával és ejtésével pedig hárommal is vezettünk (19-22), az előnyünk pedig bár éppen csak, de kitartott a végéig – a franciák három mérkőzéslabdát hárítottak -, így nagyszerű győzelmet arattunk (23-25, 1-3).

A két csapat 60. egymás elleni találkozóján ez volt a 33. magyar siker, a legutóbbi nyolc találkozásból hetedszer örülhettünk.

A magyarok utolsó csoportmeccsüket jövő szombaton 19 órától játsszák az Érd Arénában, szintén a franciák ellen. Előtte 16 órától ugyanott a csoportját vezető férfiválogatott az osztrákokat fogadja az Ezüst Európa Ligában.