Bögöly Gyulát választották az MRSZ új elnökének

Megtartotta évi rendes küldöttgyűlését a Magyar Röplabda Szövetség, ahol a 2022-es beszámolók és a 2023-as tervek mellett arról is szavaztak, hogy ki legyen az MRSZ új elnöke. Egyetlen jelöltként Bögöly Gyula, a Fino Kaposvár elnöke megkapta a szavazatok többségét.

 

A közgyűlés előtt köszöntötték az éppen ezen a napon 95. születésnapját ünneplő dr. Kotsis Attilánét, a legsikeresebb magyar szövetségi kapitányt.

65-ből 58 szavazásra jogosult küldött jelent meg a zuglói Lion’s Garden Hotelben, a küldöttgyűlés helyszínén. Ahol a szövetség eddigi elnöke, dr. Kersch Ferenc tartotta meg nyitóbeszédét.
„Tavaly szeptemberben azzal az ígérettel fogadtam el a mandátumot, hogy ha találnak egy alkalmasabb jelöltet az elnöki tisztségre, akkor önként félreállok, a mai nappal pedig lemondok a pozíciómról, de továbbra sem szakadok el a sportágtól, hanem ügyvezető igazgatóként folytatom a munkát az elnökségben.”

Beszédében összegezte a szeptember óta eltelt időszak eredményeit: ugyan a sportág TAO-keretét nem sikerült növelni, de a korábbi szintet sikerült tartani, amit sikerként értékelt, emellett pedig az elmúlt hónapokban szponzori pluszbevételekhez jutott a sportág, és előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Szerencsejáték Zrt.-vel arról, hogy a cég külön, kiemelten támogassa a röplabdát. Jelezte, az M4 Sporttal is tárgyalnak a közvetítési jogdíjak emeléséről. A világ élvonalába tartozó olasz és szerb szövetséggel együttműködési szerződést kötöttek, illetve hosszabbítottak. Utóbbiakkal közösen az idén U17-es Európa, bajnokságot, a horvátokkal pedig U19-es világbajnokságot rendez a magyar szövetség. Átalakították a strandröplabda-támogatás struktúráját azzal a céllal, hogy legyen esély kijutnia egy párosnak az olimpiára.

A főtitkár, Ludvig Zsolt beszámolójában elmondta, hogy 2022 a kihívások éve volt, mivel hiába jutott túl a világ a pandémián, a világpolitikai helyzet miatt gazdaságilag komoly nehézségekkel szembesültek.
„Azonban minden nehézség ellenére sikerült befejezni a bajnokságokat, a női válogatott újra kijutott az Európa-bajnokságra, az U17-es válogatott Eb-10. helyet szerzett, a magyar párosok ott voltak az összes korosztályos strandröplabda Eb-n, és egy világbajnoki kilencedik helyet is szereztek, továbbá az ülőröplabdások is komoly támogatásban részesültek, ugyanis nem titkolt cél, hogy a női válogatott ott lehessen a jövő évi párizsi paralimpián.”

A szövetség operatív igazgatója, Vatai Gabriella az MRSZ 2022-es pénzügyi beszámolójában azt emelte ki, hogy a szövetség 2022-es mérlege több, mint 21 millió forint volt, mégpedig úgy, hogy 2.31 milliárd forintos bevétel mellett 2.29 milliárdos volt a kiadása. Az MRSZ ellenőrző testületének elnöke, Hetényi Márk pedig azt jelentette be, hogy az ET mindent rendben talált. A küldöttek egyhangúlag fogadták el a beszámolókat.

Ami a 2023-as terveket illeti, Ludvig Zsolt arról beszélt, hogy a női teremválogatott két versenysorozatban is indul a nyáron, a férfiaknál pedig drasztikus fiatalítás kezdődött.
„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a részben saját rendezésű U17-es Eb és U19-es vb mellett leány U18-as csapatunk ott lehet a júliusi, maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Emellett strandröplabdában olimpiai selejtezőt is rendezünk, míg ülőröplabdázóink az októberi olaszországi Európa-bajnokságra készülnek.”

A szövetség pénzügyi terveit illetően Vatai Gabriella azt tartotta a legfontosabbnak, hogy az MRSZ-hez beadott 157 TAO-programból 142-t már elfogadott az elnökség, és csak kettő pályázatot utasított el. A klubok mintegy hatmilliárd forint támogatási kerettel számolhattak. A két előterjesztést ugyancsak egyhangúan támogatta a küldöttgyűlés.

Utolsó napirendi pontként került sor az elnökválasztásra, és mivel a megadott határidőig nem érkezett elég érvényes jelölés, a küldöttgyűlés helyszínén kérdezték meg a résztvevőket, kit szeretnének jelölni. Bögöly Gyula neve ekkor merült fel és egyedüli indulóként felkerült a jelöltlistára.

Az elnökjelölt – akinek fia, Bögöly Gábor, a Fino Kaposvár játékosa, s akit az Extraliga legjobbja röplabdázójának választottak, a magyar válogatottnak is meghatározó játékosa – elmondta, hogy szándékosan nem kezdett “korteshadjáratot” és nem is ígérgetett semmit, mert csak olyat szokott megígérni, amit utána számon lehet kérni rajta. Kiemelte, öt éve lett az idén bajnoki címet nyert Fino Kaposvár SE férficsapatának elnöke, az elmúlt időszakban egy “nagy bajban lévő klubot” folyamatos építkezéssel juttattak el Extraliga-aranyéremig és nézőrekordig.

A szavazás a következő eredményt hozta: az 58 szavazóból 36-an igennel, nyolcan nemmel voksoltak, 14-en pedig tartózkodtak, így a kaposvári sportvezető ötéves elnöki mandátumot kapott, amihez ez úton is gratulálunk!