Dr. Kotsis Attiláné 95 éves – Isten éltesse a Legendát! 

Ma (május 31-én) ünnepli 95. születésnapját Dr. Kotsis Attiláné Gabi néni, a legendás röplabdaedző, aki szövetségi kapitányként három olimpiára is kivezette a magyar női válogatottat (1972 München, 1976 Montreal, 1980 Moszkva), amellyel fantasztikus eredményeket ért el a világversenyeken.
Már gyerekkorában is nagyon szerette a sportot, és nagyon sokoldalú volt! A Wekerle-telepen focizott a fiúkkal, kapus volt. Később az édesapja magasugrásra, súlylökésre, úszásra tanította, édesanyja pedig teniszezni küldte, majd jött a kosárlabda, végül pedig a röplabda.
Atlétikusan képzett, fizikailag kitűnően felkészült, rendkívül jó akarati tényezőkkel rendelkező, szívós, a végsőkig küzdő sportembernek tartották, akinek a támadójáték és a horognyitás volt a fő erőssége. Ő volt az első magyar női röplabdázó, akinek a játéka az ötvenes években megütötte a magasabb nemzetközi mércét. 1949 és 1957 között 26 alkalommal játszott a válogatottban.
Edzősködni a Ganz Villanyban kezdett, az utánpótlással foglalkozott. Már a kezdet kezdetén is olyan fiatal játékosok kerültek ki a kezei közül, mint Radó Lúcia, vagy Makláry Ilona, akik később az általa vezetett felnőtt-válogatottnak is erősségei lettek. Közben nem csak a Testnevelési Főiskolát végezte el, hanem pedagógiából és pszichológiából is diplomát szerzett, szakedző lett, németből és angolból is középfokú nyelvvizsgát tett, s hazánkban ő írta és védte meg először doktori disszertációját röplabdázásból. A felnőtt női válogatott szövetségi kapitányaként páratlan sikereket ért el a magyar röplabdasportban: ahogy a bevezetőben is írtuk, három olimpiára juttatta ki nemzeti együttesünket, s emellett két világ- és öt Európa-bajnokságon dirigálta legjobbjainkat.
A Mesteredzőt 2010-ben beválasztották az Egyesült Államokban a Hírességek Csarnokába, de Magyarországon is számos kitüntetésben részesült: a Prima Primissima-díj mellett a Kiváló Edző Ezüst- és Arany Fokozat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje is ott van a vitrinjében.

Dr. Kotsis Attiláné csapatai játékosként: Partizán, BRE, Ganz Villany, Vasas Turbó, női felnőtt válogatott. Edzőként: Ganz Villany, Lendület, Vasas Turbó, Bp. Spartacus, KSI, Budaörs, BVSC, BSE, BRDSE, TFSE, leány ifjúsági-válogatott, női felnőtt válogatott.
Sikerei játékosként: 3x bajnok (1953, 1959, 1962), 2x Magyar Népköztársaság Kupa-győztes, 26x válogatott (1949–1957), világbajnoki 6. (1952, Moszkva), Európa-bajnoki 6. (1950, Szófia és 1955, Bukarest)
Sikerei edzőként: olimpiai 4. (1976, Montreal és 1980, Moszkva), olimpiai 5. (1972, München), világbajnoki 4. (1970, Bulgária), világbajnoki 6. (1974, Mexikó), világbajnoki 10. (1982, Peru), Európa-bajnoki 2. (1975, Jugoszlávia), Európa-bajnoki 3. (1981, Bulgária és 1983, NDK), Európa-bajnoki 5. (1971, Olaszország), Európa-bajnoki 9. (1985, Hollandia)
Gabi néninek még sok-sok örömben és egészségben teli esztendőt kívánunk a Magyar Röplabda Szövetség minden munkatársa nevében! Természetesen egy kis meglepetéssel is készültünk neki e jeles nap alkalmából! Részletek hamarosan…
Drága Gabi néni, Boldog születésnapot!