Szombaton, Érden páros meccsel rajtol az Európa-liga

A hétvégén rajtol az Európa-liga amelyen női válogatottunk az Arany, a férfiak pedig az Ezüst divízióban szerepelnek. Mindkét csapatunk szombaton Érden lép majd pályára, előbb a férfiak Grúziával, majd a nők Ukrajnával mérik össze erejüket, s utóbbi két csapat vasárnap is megmérkőzik egymással. Ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatót a mérkőzések helyszínén az MRSZ.

 

A szövetség főtitkára, Ludvig Zsolt elmondta, hogy eseménydús nyár vár a sportágra, hiszen a válogatott események mellett leány U17-es Európa-bajnokságot és U19-es vb-t is rendeznek majd idehaza, míg strandröplabdában olimpiai selejtezőnek leszünk házigazdái. Emellett leány U18-as csapatunk a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra is meghívást kapott, míg női válogatottunk sorozatban ötödször is kiharcolta az Európa-bajnoki részvétel jogát.
„Ami az Európa-ligát illeti, hosszú ideje sikerül megvalósítani, hogy a férfi és a női csapatunk is egy napon tudjon mérkőzéseket játszani, s szerencsére ebben az európai szövetség és az ellenfelek is partnerek. Mivel a sorozat négyes döntőinek megrendezését ezúttal senki nem vállalta, ha a válogatottjaink továbbjutnak, az elődöntőt és az esetleges finálét is oda-visszavágós rendszerben rendezik. Ha bejutunk, akkor az elődöntőt Budapesten, vagy a környékén, akár itt Érden rendezzük, a döntő viszont már ugyanarra az időre esik, mint az U17-es Eb, úgyhogy akkor azt odavisszük annak a helyszínére, Békéscsabára.”

A nőknek az augusztusi Európa-bajnokság a fő cél, a férfiaknál pedig az a legfontosabb, hogy a megfiatalított keret megismerje Nagy Péter szövetségi kapitány elképzeléseit. Az augusztusi Európa-bajnokságra is összpontosító női együttes újdonsült csapatkapitánya, Tóth Fruzsina mindenekelőtt megköszönte a szövetségi kapitány bizalmát.
„Nagyon nagy dolog számomra, hogy én lehetek a kapitány. Fiatal a keretünk, most próbálunk összeszokni, vannak olyanok, akik először vannak velünk, én, mint kicsit tapasztaltabb játékos próbálok nekik ebből amennyit tudok, átadni. Fiatalok vagyunk, de nagy bennünk a bizonyítási vágy és az akarat. Az Európa-bajnokságra szeretnének bombaformába kerülni, de az Európa-liga szereplés is fontos a számunkra.”

A női együttes márciusban kinevezett olasz szövetségi kapitánya, Alessandro Chiappini számára az első héten az volt a legfontosabb, hogy megismerje a játékosok személyiségét, éppen ezért bővebb kerettel dolgozik a felkészülés ezen szakaszában.
„Eddig nagyon elégedett vagyok a hozzáállással, a motivációval és a fegyelmezettséggel, ezek jó alapot adnak a továbbiakra. Persze vannak néhányan, akik hosszabb pihenőt is kaptak, és csak most csatlakoztak. Ami biztos, hogy a taktikánkat a játékosok egyéni képességeihez kell igazítani, de azért dolgozunk, hogy a keret minden tagja minden nap előre lépjen és az új generációt is beépítsük a csapatba.”

 

A férfiaktól a válogatott kispadján ugyancsak első tétmérkőzéseire készülő Nagy Péter is pozitívan értékelte az első hét tapasztalatait, amelynek végén Romániában játszott nem hivatalos edzőmérkőzést a csapat.
„Sikerült azt a játékrendszert, azokat a játékelemeket gyakorolni, amiknek a tökéletesítésén fogunk dolgozni a következő hetekben, mert ezek kulcsfontosságúak lesznek a sikeres szerepléshez. A srácok nyitottak és befogadók voltak és nem nulláról kezdtük a munkát. Persze vannak még hibák, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy megoldandó feladatok, de ezek ebben a stádiumban természetesek. A közösség jó alapja kialakult, erre szeretnénk ráépíteni a fiatalos lendületet és motiváltságot.”

A csapatkapitány, Horváth Kristóf is a keret fiatalságát és motiváltságát emelte ki, valamint azt, hogy éppen ezzel a fiatalos lendülettel próbálják meg kompenzálni a tapasztalatlanságukat.
„Az edzések alapján szerethető a társaság, remélem, ez a mérkőzéseken is látszani fog majd. Nem lehet előre megjósolni, milyen eredményekre leszünk képesek, de azt a többiek nevében is megígérhetem, hogy mindent meg fogunk tenni a győzelemért” – mondta el a Franciaországban légióskodó ütőjátékos. – “Engem is meglepett, hogy én lettem a csapatkapitány, hiszen még én is nagyon fiatal vagyok, de éppen én mondtam a kapitánynak, hogy szeretnék komolyabb felelősséget kapni és ezt most meg is kaptam.”

A nők a C csoportban Ukrajna és Franciaország társaságában szerepelnek, a legjobb négy közé a három csoportgyőztes és a legjobb második jut, jelen állás szerint az elődöntőket és a finálét is oda-visszavágós rendszerben rendezik. A férfiak a B jelű trióban Ausztriával és Grúziával találkoznak, az első két helyezett jut tovább a döntő szakaszba.

A találkozókra már javában zajlik a jegyértékesítés, elővételben a www.eventim .hu oldalon lehet kapni, de természetesen a helyszínen is árulják majd. A hétvégi mérkőzéseket az M4 Sport, az M4 Sport+ (Duna World) és az m4sport.hu csatornákon is meg lehet tekinteni.

 

A hétvégi program:
Május 27., szombat
16:00 Magyarország-Grúzia (férfiak); Tv: m4.sport.hu
19.00 Magyarország-Ukrajna (nők); Tv: M4 Sport
Május 28., vasárnap
17.30 Magyarország-Ukrajna (nők); Tv: M4 Sport+

JEGYEK A VÁLOGATOTT MECCSEKRE:
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/roeplabda-arany-ezuest-europa-liga-erd-arena-610698/event.html