U20-as OB: kecskeméti és MTK-aranyérem

A helyosztókkal befejeződött az U20-as fiú és leány országos bajnokság. Azonban amíg előbbieknél Dunakeszin csak az ötödik szett döntött az aranyéremről a Kecskemét javára, a Pénzügyőrrel szemben, addig a lányoknál, Budán az MTK-nak három szett kellett a címvédéshez a Gödöllő ellen.

 

A DSE Röplabda Akadémia kezdeti rohama kicsit alább hagyott az 5. helyért zajló mérkőzésen a fiúk U20-as országos bajnoki döntőjében, a Szolnoki Sportcentrum rendezettebb játékkal hárompontos előnyre tett szert az első szett közepén. Az újvárosiaknak sikerült egyenlíteniük a végjáték elején, a szolnokiak pedig alaposan megszenvedtek, hiszen csak az ötödik szettlabdájukat tudták értékesíteni. A második játszmában remekül támadott a Szolnok, rosszul védekezett a DSE, így előbbi 11:4-re elhúzott, így Tomanóczy Tibornak ki kellett kérnie első idejét. Nagy változás nem történt, sőt, a végén már tíz volt közte, így magabiztosan duplázta meg előnyét a Szolnok. A harmadik felvonásnak csak az elejét tudta kicsit szorosabbá tenni a DSE, ezt követően jöttek a hibák, és még úgy is magabiztosan szerezték meg az ötödik helyet a szolnokiak, a találkozó végén ők sem játszottak tökéletesen.

A pénteki csoportmérkőzéshez hasonlóan ezúttal is a Fino Kaposvár ragadta magához a kezdeményezést a VRCK ellen a bronzéremért zajló találkozón. Az első felvonás hajrájához közeledve magabiztosan vezettek a somogyiak, innentől pedig nem okozott nekik gondot lezárni az első játszmát. Kisebb kaposvári hibák miatt a Barcika hárompontos előnyhöz jutott a második felvonás közepére, a különbség pedig csak tovább nőtt a rossz kaposvári nyitásfogadások miatt, így könnyedén egyenlített a borsodi gárda. Lendületben maradt a VRCK, azonban a somogyi együttes sorozatban hét pontot szerezett és fordított. A kissé kedvetlenül röplabdázó borsodiak mindent megpróbáltak, hogy a maguk javára fordítsák a mérkőzést, de nem sikerült, így újra a Kaposvár vezetett. Nem adta fel ezúttal sem a VRCK, azonban a feljavuló támadásainak köszönhetően fordítottak a somogyiak. Az idegesen játszó barcikai csapat nem tudott mit kezdeni a lélektani fölényét remekül kihasználó kaposváriakkal, akik izzadtak a játszma végén, de győztek, így megszerezték a bronzérmet.

Nagyszerű hangulat kerekedett a döntőre, hiszen a Kecskemét és a Pénzügyőr szurkolóinál is előkerültek a dobok, és az első perctől kezdve az utolsóig ütötték folyamatosan. Remek nyitásokkal és blokkokkal vezettek a Bács-Kiskun vármegyeiek, akik űrröplabdát bemutatva az első játszma vége felé már 9 ponttal is elmentek. Bár zárkózott a PSE, nem érte utol ellenfelét, így a kecskemétiek örülhettek. A folytatásban viszont a fővárosiak lehettek boldogabbak, hiszen kisebb előnyhöz jutottak, azonban elég korán fordított a KESI. Csak hosszú pontcsend után szerzett újra a pontot a Pénzügyőr, de ekkor már hétpontos hátrányban volt – a sok rontás miatt nem is sikerült visszakapaszkodnia, így megduplázta előnyét a Kecskemét. Összekapták magukat a fővárosiak, parádés támadójátékkal elhúztak, majd az átlóik nagyszerű ütései és centerük remek blokkjai után sikerült tovább növelni az előnyt. Csak tartani tudta a hátrányt a középszakaszgyőztes, ledolgozni nem, így szépített a Pénzügyőr. Hasonló hibák és szép megoldások követték egymást mindkét oldalon, így fej fej mellett haladt a két csapat a negyedik játszmában. A végjátékhoz közeledve a fővárosiak jutottak kétpontos előnyhöz, azonban fordítottak a hírös városiak, igaz, nem sokáig örülhettek, hiszen a PSE is egyenlíteni tudott. Egy parádés blokkal szettlabdához jutott a Pénzügyőr, amit értékesített, így jöhetett a mindent eldöntő utolsó felvonás. A kiélezett csata folytatódott, a térfélcsere előtt picit ellépett ellenfelétől a Kecskemét, utána pedig még tovább növelte az előnyét. Már a szíve és a lelke vitte előre a Bács-Kiskun vármegyeieket, Varga Péter egy ásszal kiharcolta a bajnoki labdát, amit csapata azonnal értékesített is, így a KESI ’A’ együttese nyerte az idei dr. Tarnawa Ferdinánd U20-as országos bajnokságot.

Fiúk, helyosztók
Az 5. helyért:
Szolnoki Sportcentrum–DSE Röplabda Akadémia 3:0 (25, 12, 21)
A 3. helyért: Fino Kaposvár–VRCK 3:1 (15, –19, 20, 22)
Döntő: KESI Röplabda Akadémia ’A’–Pénzügyőr SE 3:2 (19, 13, –17, –23, 8)

Végeredmény:
1. KESI Röplabda Akadémia ’A’
2. Pénzügyőr SE
3. Fino Kaposvár
4. VRCK
5. Szolnoki Sportcentrum
6. DSE Röplabda Akadémia

Különdíjak:
Legtechnikásabb játékos:
Eördögh Bálint (Kaposvár)
Legjobb előkészítő játékos: Török Soma (Kecskemét)
Legjobb támadójátékos: Miklósi-Sikes Zétény (Kazincbarcika)
Legértékesebb játékos (MVP): Majoros Balázs (Pénzügyőr)

A lányoknál a rendező budaörsiek nyilván nem abban reménykedtek, hogy a záró napon csak az 5. helyért játszanak. Nem is választotta el sok ettől őket, hiszen a Békéscsaba és a Gödöllő ellen is egy szettet kellett volna még nyerniük a négy közé kerüléshez, ez azonban végül nem sikerült. Ráadásul elvesztették egyik kulcsjátékosukat, a már az előző napokon is sérülten játszó Jakab Boglárkát is, így azonban csak megnehezíteni tudták annak a Szent Benedeknek a dolgát, amelyet az első napon még simán 3:0-ra legyőztek. Most fordult a kocka, s bár szoros játszmákban, de ugyancsak három szettben a balatonfürediek győztek, s szerezték meg az 5. helyet.

A bronzmeccs viszont hihetetlenül hullámzó meccset hozott. Az eredetileg toronymagas favoritnak számító UTE ugyanis az első játszmában még nem tudott kijönni az elveszített elődöntő okozta sokkból és ezt a békéscsabai lányok alaposan ki is használták. A második szettre viszont megrázták magukat a lilák, és alaposan visszavágtak, mindössze 14 pontot engedélyezve a viharsarkiak. Hogy aztán a következő szettben ők még hárommal kevesebbet csináljanak, így megint a csabaiak vezettek. A negyedik szettben aztán nagy hátrányt dolgoztak le, s úgy tűnt, akár véget is érhet a találkozó, de aztán a végjátékban megint az újpestiek domináltak, és harcolták ki a döntő szettet. De hiába, mert ott aztán megint a csabaiak oldalára billent a mérleg, s végül ezt a játszmát fölényesen nyerve szerezték meg a bronzérmet.

A döntőben a címvédő MTK alaposan belekezdett, s az első játszmát nagyon simán nyerte a már a fáradtság jeleit mutató gödöllőiek ellen, ami nem is csoda, hiszen a Pest megyeiek alaposan kimaxolták az eddigi meccseiket: az első két nap ugyanis négy mérkőzésen 19 szettet játszottak. A második felvonásra már ők is összekapták magukat, s sokáig vezettek is, de a végjátékban megint a fővárosiak domináltak, s nem lett ez másképpen a harmadik játszmában sem, így Tatár Grétáék ismét megszerezték az aranyérmet, míg a gödöllőiek 2019 után lettek ezüstérmesek.

 

Lányok, helyosztók
Az 5. helyért:
Szent Benedek RA–Budaörsi DSE-Emericus 3:0 (22, 19, 20)
A 3. helyért: Békéscsabai RSE–UTE 3:2 (18, –14, 11, –19, 6)
Döntő: MTK Budapest–Gödöllői RC 3:0 (16, 22, 21)

Végeredmény:
1. MTK Budapest
2. Gödöllői RC
3. Békéscsabai RSE
4. Újpesti TE
5. Szent Benedek RA
6. Budaörsi DSE-Emericus

Különdíjak:
Legtechnikásabb játékos:
Sinka Dalma (Békéscsabai RSE)
Legjobb előkészítő játékos: Bútor Anna (Gödöllői RC)
Legjobb támadójátékos: Varga Brigitta (MTK Budapest)
Legértékesebb játékos (MVP): Berkó Liliána (MTK Budapest)