Női válogatott: Győzelem Svédországban!

Visszavágott a svédeknek a tegnapi 3:2-es vereségért felnőtt női röplabda-válogatottunk, amely nagyszerű játékkal 3:1-re nyert Ängelholmban, ugyancsak felkészülési mérkőzésen.

Svédország – Magyarország 1:3 (-20, 18, -23, -20)

Ängelholm, Svédország, 110 néző.

Svédország: Gustafsson 2, Lazić 3, Nilsson 14, Lindberg 14, Hellvig 5, Arrestad 7. Csere: E. Andersson (liberó), Larsson 10, Malm 12, Julevik, L. Andersson, Wasserfaller. Szövetségi kapitány: Lauri Hakkala.

Magyarország: Petőváry 9, Vezsenyi 16, Pintér 7, Boskó 3, Glemboczki 9, Nacsa-Pekárik 1. Csere: Tóth, Kertész 1 (liberók) Bagyinka 1, Godó 4, Szalai, Jámbor 10, Kilyénfalvi 1, Kump 5. Szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini.

Második felkészülési mérkőzését is lejátszotta Ängelholm városában női röplabda válogatottunk, az ellenfél a tegnapi naphoz hasonlóan ezúttal is Svédország volt. Alessandro Chiappini ezúttal a Petőváry Panni, Vezsenyi Adrienn, Pintér Andrea, Boskó Ágnes, Glemboczki Zóra és Nacsa-Pekárik Eszter által alkotott kezdőhatosnak szavazott bizalmat, a liberó Tóth Fruzsina volt.

A hazaiak kezdték jobban az első játszmát, azonban többek között Boskó jó blokkjainak köszönhetően gyorsan fordítani tudott csapatunk, így a mérkőzés során először a svédek mestere, Lauri Hakkala élt időkérési lehetőségével (8:11). Már hat ponttal is vezettünk, amikor ismét magához szólította csapatát a svéd kapitány és ezúttal hatottak az edzői intelmek, hiszen a folytatásban két pontra zárkóztak a hazaiak (15:17). Petőváry ma is elemében volt, vezérletével újfent elléptek a mieink, Pintér támadásával magabiztos különbséggel zártuk le az első szettet (20:25, 0:1).

A második játszmára Bagyinka Fanni váltotta Boskót, ellenfelünk pedig remek sáncmunkával négy pontos előnyre tett szert a szett elején (7:3). Chiappini időkérése ellenére is tovább nőtt a különbség a folytatásban, ám Glemboczki pontjaival hamarosan zárkózni tudtunk (12:9). Sokat hibázott együttesünk, érkezett Godó Panna és Szalai Anna is a pályára, de a játék képe nem változott, a hazaiak könnyedén nyerték meg a játszmát és kiegyenlítettek (25:18, 1:1).

A harmadik szettre visszatért a pályára Boskó, valamint érkezett Jámbor Cecília, Kilyénfalvi Zsófia, Kertész Petra és Kump Alíz, míg Vezsenyi ezúttal átlóként kapott szerepet. Utóbbi, azaz Vezsenyi kiválóan kezdte a játszmát, a szett feléhez közeledve már öt pontnál tartott, így tapadtunk a házigazdákra (10:9). A nyitásfogadásunk teljesen szétesett, emiatt pedig a támadásépítés is akadozott, Chiappini négy pontos svéd vezetésnél kért időt (17:13). Az olasz mester szavai hatottak, hiszen Kilyénfalvi remek nyitássorozattal, Jámbor pedig több gyönyörű támadással járult hozzá csapatunk gyors fordításához (18:20). A házigazdák nem találták az ellenszerét együttesünk játékának, a mieink a játszmát kilenc (!) ponttal záró Jámbor vezérletével megtartották előnyüket és ismét megszerezték a vezetést (23:25, 1:2).

A folytatásra visszatért a pályára Godó és épp ő, valamint Vezsenyi bizonyult kulcsembernek a negyedik szett elején (3:7). A játékvezetők kulcsszerepet játszottak a svéd feltámadásban, három ponttól fosztották meg csapatunkat néhány perc leforgása alatt, az egyre feszültebb Chiappini így kénytelen volt időt kérni (11:10). Vezsenyi továbbra is remekül játszott, támadásai rendre ponttal végződtek, míg a csereként pályára lépő Szalai kiváló mezőnymunkájával járult hozzá a fordításhoz (17:19). A szett végén nagyon magabiztos teljesítményt nyújtott együttesünk, kétség sem férhetett a győzelemhez, remek csapatmunkával négy játszmában múltuk felül Svédországot (20:25, 1:3).

Válogatottunk holnap tér haza Svédországból és Martonvásáron, valamint Érden folytatja felkészülését az Arany Európa-ligára.

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Alessandro Chiappini: „Igazi csapatként dolgoztunk ma, nagyon tetszett az a hozzáállás, az a küzdeni akarás, amit a lányoktól láttam az elmúlt két nap során. Nagyon fontos volt, hogy a megfelelő kommunikációval a hullámvölgyekből is ki tudtunk jönni, a harmadik szettben például ez volt a siker kulcsa. Elégedett vagyok a játékosokkal, mindannyian próbálják végrehajtani azokat a taktikai utasításokat és technikai elemeket, amiker kérünk tőlük. Örülök, hogy nyertünk, ez jót fog tenni a lányok önbizalmának is.”