Örömhír: korosztályos leány válogatottunk ott lesz az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon!

Meghívást kapott az idei, nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) a magyar leány röplabda-válogatott, az invitálást a Magyar Olimpiai Bizottság visszaigazolta, miután az MRSZ jelezte, hogy a korosztályos nemzeti együttes készen áll a részvételre. Az idei EYOF-nak Szlovénia második legnagyobb városa, Maribor ad otthont.

A sportolói küldöttség létszáma száz fő fölött (104) lesz, ami a második legnépesebb magyar csapat az EYOF-ok eddigi történetében, a hazai rendezésű, 2017-es győri után, amelyen szintén részt vettek röplabdásaink.

További érdekesség, hogy most először szerepel majd röplabdacsapatunk úgy a tornán, hogy nem a rendező ország jogán vívta ki a lehetőséget (mint hat évvel ezelőtt), s ez az MRSZ vezetősége, illetve Kőnig Gábor szövetségi edző szerint is nagy sportdiplomáciai siker.

Ludvig Zsolt főtitkár, MRSZ: – Elsősorban az elmúlt években elért utánpótlás eredményeinknek köszönhető az EYOF-felkérés. Tudjuk, hogy sűrű lesz a nyár a részben hazai rendezésű korosztályos U17-es Európa-bajnokság és az U19-es világbajnokság miatt, de – a stábbal egyeztetve – az a döntés született, hogy részt veszünk a tornán, mert meg tudjuk oldani a részvételt, s egy ütőképes csapatot küldünk Mariborba. Legutóbb 2017-ben voltunk EYOF-on – akkor rendezőként – , itt most saját jogon szerepelhetünk a tornán, ami komoly lehetőség és nagy élmény is lesz a sportolóknak, hisz egy olimpiai mozgalomhoz tartozó eseményről beszélünk.

Kőnig Gábor szövetségi edző: – A 2006/2007-es korosztály méretteti meg magát a tornán, amely  nagy lehetőség a játékosok számára. Örülünk a meghívásnak, hisz ez egy komoly sportdiplomáciai siker is. Úgy szeretnénk összerakni a csapatot, hogy az működőképes legyen, szem előtt tartva persze a másik két nagy tornát: az U17-es Eb-t és az U19-es vb-t is. Elvárásokról még korai lenne beszélni, hisz hirtelen jött a felkérés, de természetesen a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból,  becsületesen felkészülünk, s méltó módon fogjuk képviselni Magyarországot!

A XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak a szlovéniai Maribor ad otthont 2023. július 23. és 29. között. A sportágak/szakágak: atlétika, judo, kézilabda, 3×3-as kosárlabda (a nagypályás változat helyett), mountain bike (új sportág), országúti kerékpár, tenisz, torna, úszás, gördeszka (új sportág) és röplabda. A magyar fiatalok egyedül gördeszkában nem állnak rajthoz.