Idegenben is győzött a Vasas és a Békéscsaba

A második mérkőzéseket játszották le szerdán a női Extraliga elődöntőjében. A címvédő Vasas Óbuda ezúttal egy szettet engedélyezett a házigazda Fatum Nyíregyházának, a Swietelsky-Békéscsaba azonban megint ötszettes meccsen tudta csak legyűrni a Szent Benedeket. Összesítésben azonban mindkét csapat 2–0-ra vezet, s akár vasárnap hazai pályán a fináléba kerülést is kiharcolhatja. Az alsóházban az UTE is győzni tudott az MTK ellen idegenben, így ők is egy sikerre vannak a párharc megnyerésétől.

 

Női Extraliga-elődöntő, 2. mérkőzés:
Fatum-Nyíregyháza – Vasas Óbuda 1:3 (–18, 24, –14, –21)
Nyíregyháza, 250 néző. V: Tillmann, Halász T.
FATUM: Cicic 1, Leban 18, Lászlop 3, Jurdza 18, Bjelova, Cepni 6. Csere: Tóth F. (liberó), Kovács-Francesco 2, Valentová 8. Vezetőedző: Tomas Varga.
VASAS: Török K. 12, Papp 7, Bannister 24, Fricová 11, Abdulazimova 10, Fábián. Csere: Juhár (liberó), Vezsenyi 2, Kump, Szkripak, Bojko 1, Jámbor. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
Edzői értékelés
Tomas Varga: – A 2. és 4. szettben taktikailag jól játszottunk, sikerült az előzetesen megbeszélt taktikai elemeket megvalósítani. Viszont az 1. és 3. szettben a másik arcunkat mutattuk, így a Vasas nagy előnyt tudott szerezni. Nem csüggedünk és megyünk tovább.
Jannisz Atanaszopulosz: – Kemény mérkőzés volt, mert a Nyíregyháza az agresszív és okos szerváival alaposan megnehezítette a dolgunkat, de örülök, hogy így is nyerni tudtunk. A második szettben rengeteget rontottunk, de ennek ellenére az is szoros volt. Ez a mérkőzés sok erőt adhat a jövőben, mert ismét megmutattuk, hogy túl tudunk lendülni a nehézségeken. Szeretnénk vasárnap lezárni a párharcot.
A párharc állása: 2–0 a Vasas javára.

A Vasas nyíregyházi vendégszereplése az első szettben az előzetes erőviszonyoknak megfelelően alakult és a fővárosiak könnyedén szerezték meg a vezetést. A második játszmában a hazaiak agresszív szerváival meggyűlt a címvédő nyitásfogadóinak a baja, ráadásul a Vasas játékosai sok ki nem kényszerített hibát is elkövettek, így az ezt kihasználó szabolcsiak egyenlítettek. A harmadik felvonásban újra a vendégek akarata érvényesült és simán szerezték meg újra a vezetést, és bár a nyíregyháziak a negyedik játszmában nagyot küzdöttek, nem tudták megakadályozni a Vasas újabb győzelmét.

 

Szent Benedek RA – Swietelsky-Békéscsaba 2:3 (–14, –19, 24, 18, –15)
Balatonfüred, 213 néző. V: Kiss Z., Adler.
SZBRA: Nacsa-Pekárik 6, Bosnyakova 24, Pérez Ramos 11, Vacsi 3, Herbin-Baker 4, Koleva 6. Csere: Fáth, Balogh E. (liberók), Sztijepics, Mihalewicz, Jankovics 16, Szerényi, Orosz 2. Vezetőedző: Krisztian Mihajlov.
BÉKÉSCSABA: Bagyinka 6, Aktas 24, Bodnár 11, Drpa 29, Vaszileva 9, Mosher 6. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Glemboczki 2, Karhu, Olijnyik, Szatmári. Vezetőedző: Tóth Gábor.
Edzői értékelés
Krisztian Mihajlov:
– Nagyot küzdött mindkét csapat, megint olyan mérkőzést játszottunk, amely jó hírét viszi a röplabdának. Az első két szettben nem találtuk a játékunkat, elképzelhető, hogy nem jó döntést hoztunk a kezdő hatost illetően. De nem adtuk fel a meccset, nagyon büszke vagyok arra, ahogyan a csapat küzdött az utolsó három szettben. Kevés különbség van a két együttes között, tovább harcolunk a döntőbe jutásért.
Tóth Gábor: – Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl. Megvolt a taktikánk és a biztos vezetés, amire jól rá is ültünk. Viszont, mint már oly sokszor ebben a szezonban, amikor nagyon nehéz helyzetbe kerültünk és a kés ott volt a torkunkon, akkor előhúztuk azokat a jó megoldásokat, amiket már az első két szettben is alkalmaztunk. Ezekből tanulni kell, nem pedig elkövetni újra ugyanazokat a hibákat, és a Füred sem fogja feladni a párharcot annak ellenére, hogy 2–0-ra mi vezetünk.
A párharc állása: 2–0 a Swietelsky-Békéscsaba javára.

A Békéscsaba – amely az első összecsapást mérkőzéslabdát hárítva nyerte 3:2-re – a balatonfüredi találkozó első két szettjében nem sok kétséget hagyott afelől, melyik a jobb csapat. Tóth Gábor tanítványai az első labdamenettől kezdve kevés hibával, remek támadási hatékonysággal játszottak, a hazaiak pedig rengeteget rontottak és nem tudták megismételni legutóbbi teljesítményüket. A vendégeknél a török Ceyda Aktas kiemelkedően teljesített, vezérletével a BRSE hamar elhúzott 2:0-ra. A harmadik felvonásra összeszedte magát a házigazda és gyakorlatilag végig vezetett, ám a végjátékban a viharsarkiak kiharcoltak egy meccslabdát, ezt azonban nem tudták kihasználni, így folytatódott a mérkőzés. A negyedik szettre átmentette lendületét a balatonfüredi együttes, amely ismét végig vezetett és szerb, valamint azeri ütője pontjaival ismét ötszettesre mentette a meccset. A rövidített felvonásban a vendégek 3:0-ra elhúztak, ezt az előnyt pedig Aktasnak, valamint a szerb Marta Drpának köszönhetően a végéig megőrizték. Ekkor a hazaiak ugyan újabb meccslabdákat hárítottak, de végül másodszor is kikaptak.

 

Női Extraliga, 5–8. helyért, 2. mérkőzés:
MTK Budapest – Újpesti TE 1:3 (–15, –28, 16, –16)
Budaörs, 75 néző. V: Horváth M., Halász E.
MTK: Szabó L. 8, Garai 1, Aszonja 24, Tatár 10, Costa 7, Berkó 5. Csere: Divényi (liberó), Weidemann, Briga 2. Vezetőedző: Leiszt Máté.
UTE: Hiruela 19, Kilyénfalvi 13, Kindelan 14, Tarin 21, Ambrosio 4, Boskó 2. Csere: Dömsödi, Baksa (liberók), Sziládi 1, Woock 1, Sztojanovics, Goodwin, Németh H. Vezetőedző: Horváth András.
Edzői értékelés
Leiszt Máté:
– A második szett volt a kulcs ezen a mérkőzésen, rengeteg lehetőségünk volt megnyerni ezt a szettet, amit végül az UTE tudott lezárni. Összesítésben 2-0 az állás az Újpest javára, de a párharcnak még nincs vége, muszáj javítanunk a vasárnapi találkozón.
Horváth András: – Az első játszmában nagyon jól kezdtünk, sikerült nyomás alatt tartani az MTK-t. A második játszma végjátéka kulcsfontosságú volt az egész mérkőzés szempontjából, ami miatt megérdemli a csapat a gratulációt. A harmadik játszmában, a beérkező játékosok rengeteget segítettek a kezdő 6-osnak, akik így tudtak pihenni. Nagyon örülünk, hogy idegenben tudtunk nyerni, ezzel 2-0-ra el tudtunk lépni. Nincs még vége a párharcnak, készülünk tovább. Szeretnénk hazai pályán, a hazai közönségünk előtt ismét nyerni. Köszönjük szépen azoknak a szurkolóinknak, akik elkísértek bennünket ma ide is, sokat jelent a támogatásuk!
A párharc állása: 2–0 az UTE javára.

 

HETI PROGRAM:
Április 13., csütörtök
19:00 MÁV Előre-ST. Solar – Kaposvári NRC (női Extraliga, 5–8. helyért, 2. mérkőzés)

Április 14., péntek
19:00 MÁV Előre-Foxconn – GreenPlan-VRCK (férfi Extraliga-elődöntő, 4. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv

Április 15., szombat
18:00 BVSC-Zugló – Gödöllői RC (női NB I)
18:00 MEAFC-Miskolc – Dág KSE (férfi NB I elődöntő, 4. mérkőzés)

Április 16., vasárnap
15:00 Vasas Óbuda – Fatum-Nyíregyháza (női Extraliga-elődöntő, 3. mérkőzés); Tv: M4 Sport+
16:00 Szent Benedek RA – Vasas SC (női NB I)
16:00 TFSE – DSZC-Eötvös DSE (női NB I)
16:00 VEHIR-Veszprémi ESC – Békéscsabai RSE (női NB I)
17:00 Swietelsky-Békéscsaba – Szent Benedek RA (női Extraliga-elődöntő, 3. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Fino Kaposvár – Pénzügyőr SE (férfi Extraliga-elődöntő, 4. mérkőzés); Tv: M4 Sport+
19:00 Újpesti TE – MTK Budapest (női Extraliga, 5–8. helyért, 3. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Diósgyőri VTK – UTE U21 (női NB I)
20:00 Budaörsi DSE-Emericus – Jászberény VT (női NB I)