Az elődöntőig jutott a Penta-KSE a női strandröplabda MEVZA-ligában

Péntektől vasárnapig rendezték meg első alkalommal a szlovéniai Ljubljanában a női klub strandröplabda Közép-európai liga küzdelmeit. A tornán tíz klub, köztük három magyar indult, s a legsikeresebben a Penta-KSE versenyzői szerepeltek, akik egészen az elődöntőig jutottak.

 

Az tíz klubot két ötös csoportra osztották be, ahol két-két páros csapott össze egymással. Kicsit furcsa szabályokat hoztak a szervezők, mert 1-1 után nem volt mindent eldöntő harmadik mérkőzés, hanem döntetlennel fejezték be a találkozókat, pontazonosság esetén pedig a szettarány döntött.

Az A-csoportba került két magyar klub, a Penta-KSE és a Gödöllői RC is, akik aztán hármas holtversenyben végeztek a csoport második helyén, de a szettarány a KSE-nek kedvezett, így Szabó Adrienn, az SRSE-től kölcsönzött Hajós Aliz, Győri Panni és Szabó Luca jutottak a vasárnapi elődöntőbe. Előbbi kettő egészen remek formában játszott, csak egy mérkőzést veszített a tornán. Így a döntőbe kerülésért és a helyosztón is 1-1-re álltak. Az eredeti kiírás szerint ekkor döntő mérkőzésnek kellett volna következnie, amelyen azonban nem állhattak fel olyan összetételben a párosok, ahogyan az első két meccsen. Csakhogy aztán a szervezők ezen is változtattak: nem komplett meccset, hanem egy aranyszettet játszottak a győzelemért. Ezekre összeállt a 2021-es ob-ezüstérmes és forduló-győztes Győri Panna, Szabó Adrienn kettős, azonban ekkor már nem volt szerencséjük, az elődöntőben a szlovák BC Patronka és a bronzmeccsen a cseh Sokol Brnótól is kikaptak (utóbbin 22:20-ra), így végül a 4. helyen zártak, de így is a legjobb magyar helyezést ők szállították.

Néhány héttel ezelőtt a férfiak bécsi tornáján ugyanis az SRSE 5. lett, míg Ljubljanában a B-csoportban az ÓSSC fiatal négyese – Gubik Hanna, Réthelyi Orsolya, illetve Balogh Borbála és a Beach Sporttól kölcsönzött Varga Kinga – remekül helytállva csoportjában a harmadik lett, s így összesítésben az 5. helyért játszhatott, ott azonban – ezeket a meccseket egy találkozósra rövidítették a szlovén szervezők – vereséget szenvedtek a szlovák BC Bratislavától és a 6. helyen zártak.

A gödöllőiek ezúttal a dolgok rossz oldalára kerültek. A Juraszik Patrícia és Villám Csenge; az SRSE-től kölcsönzött Kun Stefánia és Windisch Kinga, illetve a Breuer Mirtill és Kristóf Dóra összeállítású gárdából előbbiek mindössze egy vereséget szenvedtek a tornán, egy meccsre pedig összeállt Kristóf és Windisch is, akik ugyancsak győztek, de sok játszmát elhullajtottak és a szettarány miatt végül csak a csoport negyedik helyén végeztek. A 7. helyért aztán – ugyancsak egy mérkőzésen – a tavalyi U16-os bajnok Breuer és az U18-as első Kristóf lépett pályára, akik vereséget szenvedtek, így végül ők a 8. helyen végeztek.

Az aranyérmet a házigazda szlovén Ludus szerezte meg, a fináléban ugyancsak aranyjátszmában diadalmaskodva a szlovák BC Patronka ellen.