Papp Orsolya: „Százhúsz százalék kell a Békéscsaba ellen!”

Papp Orsolya, a Vasas válogatott centere óriási csatára számít a Swietelsky-Békéscsaba elleni Magyar Kupa-döntőben és bízik benne, hogy sikerül címet védeniük. A Papp Orsolyával készített interjú után a Vasas másik magyar centerét, Kump Alízt is megkérdeztük.  

Második Magyar Kupa-döntődre készülsz. Milyen volt megélni az elsőt egy évvel ezelőtt?

Mindig jó érzéssel tölt el, ha visszagondolok, már csak azért is, mert az első aranyérmem volt a felnőtt röplabdás karrierem során – kezdte mondandóját Papp Orsolya. Azonban nem volt annyira kiélezett mérkőzés, mint amire idén számítok – tette hozzá.

Sikeres alapszakaszt zárt a Vasas és a kupában is nagyszerűen teljesítettetek. Hogy értékeled a szezon eddig eltelt részét?

Büszke vagyok az egész csapatra, hogy sikerült megszerezni az alapszakasz győzelmet és bejutni a kupadöntőbe. Szerencsések vagyunk olyan szempontból, hogy valódi csapatként harcolunk, és minden játékos kiveszi a részét a munkából. Mindenki hozzá tud tenni egy kis pluszt edzésen és meccsen egyaránt.

Mennyire volt nehéz a hármas terhelés (BL, kupa, Extraliga)?

Nagyon sok mérkőzést játszottunk az elmúlt hónapokban, ugyan nagy teher alatt volt a csapat, viszont az eredmény kárpótolt mindannyiunkat.

Hogy látod a saját eddigi teljesítményedet?

Nagyon örülök, hogy ennyi játéklehetőséget, bizalmat kaptam Jannisztól, megpróbáltam a maximumot kihozni magamból. Bár teljesen elégedett soha nem leszek, úgy érzem minden játékelemben előreléptem, de természetesen továbbra is fejlődni szeretnék.

A Magyar Kupa döntőjében jön egy újabb Vasas-Békéscsaba ütközet. Mire számítasz, mi dönthet a két csapat között?

Ha a tavalyi bajnoki döntőből indulok ki, akkor egy óriási csatára számíthat mindenki. A pillanatnyi forma és a kulcspillanatokban való higgadtság dönthet, biztos vagyok benne, hogy kiélezett, szoros mérkőzésen dől majd el az aranyérem sorsa. Igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni, tudjuk, min kell javítanunk a legutóbbi, békéscsabai mérkőzéshez képest. Az első labdamenettől az utolsóig koncentrálnunk kell, és biztos, hogy 120 százalékos teljesítményre lesz szükségünk a címvédéshez a Békéscsaba ellen.

Kump Alíz is a második kupadöntőjére készül

KUMP ALÍZ IS BEVETÉSRE KÉSZ

A Vasasban több fiatal tehetség is sokat tehet hozzá az eredményes játékhoz. Igaz ez Kump Alízra is, aki általában csereként beállva veszélyes nyitásokkal szokta meglepni az ellenfelet, láthattunk tőle ilyet a Bajnokok Ligájában is az olasz Conegliano ellen. A center elmondta nagy álma volt gyerekként, hogy kupadöntőben szerepelhessen, s rendkívül boldog, hogy ez teljesült.

“Még gyermekkoromban, amikor nézőként látogattam ki a kupafinálékra már akkor nagy álmom volt, hogy egyszer majd én is a pályán éljem át ezt a fantasztikus hangulatot, örülök, hogy ez teljesült, és most már a második kupadöntőmre készülhetek” – mondta Kump Alíz, aki a Lőrinc 2000 SE együttesében kezdett röplabdázni, de igazán az alapokat Gödöllőn tanulta meg: „itt külön kiemelném Horváth Kristóf és Szabados István munkáját, akinek sokat köszönhetek.” Pályafutása során kis kitérő kivételével – amikor átló poszton játszott – végig centerként láthattuk. A válogatottba Halász Márta hívta be előszőr az U14-es korosztályban, később dolgozott Kőnig Gábor és Horváth András keze alatt is. 2021-ben, mindössze 17 évesen kapta élete egyik legfontosabb telefonhívását, amikor Jakub Gluszak akkori szövetségi kapitány közölte vele, hogy számítana rá a felnőtt keretben, a válasz természetesen egy kisebb “sokkhatás” után egyből egy igen volt. A jövőjét firtató kérdésre konkrét válasza volt Aliznak: “Előszőr szeretnék minél több játéklehetőséget kapni a Vasasban, majd kezdőként meghálálni a bizalmat edzőimnek. Távolabbi célként egy erős külföldi bajnokságban szeretnék játszani és még több BL-meccsen szerepelni. Ez utóbbi atmoszféráját már idén megtapasztalhattam, életem eddigi legnagyobb élménye volt a világsztárokkal felálló Conegliano ellen idegenbeli találkozón másfél szettet a pályán tölteni.” Ami pedig klubja, a Vasas erősségeit illeti, arról a következőt nyilatkozta: „a csapat egyik erőssége, hogy a szakmai stáb minden tagja nagyon profi, számukra az edzés minősége a fontos, nem a mennyiség. De emellett a lelkünkkel is foglalkoznak, ami azt gondolom – mivel lányok vagyunk – szintén nagyon fontos a sikerességhez. S ha már sikeresség, bízom benne, hogy összejön a címvédés és legyőzzük a kupadöntőben a csabaiakat.”