Így láttuk a férfi fordulót: az újonc alaposan összekeverte a kártyákat

Összeállításunkban visszatekintünk a forduló mérkőzéseire, elemezzük a csapatok és a játékosok teljesítményét és igyekszünk felhívni a figyelmet a legérdekesebb momentumokra is.

 

Igencsak érdekesen alakult a férfi Extraliga alapszakaszának záró fordulója. A címvédő Pénzügyőr már korábban bebiztosította első helyét, azonban felsőház másik három helyét matematikailag még öt csapatnak is volt lehetősége megszerezni. Az utolsó forduló párosítását elnézve előzetesen erre a sereghajtó Kistextet fogadó DEAC-nak, illetve az egymás ellen hátszó Vegyésznek és Finónak volt a legjobb esélye, s a papírforma szerint a Pénzügyőr otthonába látogató MÁV Előre és a ponthátrányban lévő Kecskemét csúszott volna le az alsóházba. Azonban a szombati meccsen az újonc alaposan megkeverte a kártyákat…

Pénzügyőr – MÁV Előre-Foxconn 2:3
Bár tétje csak a vendégek számára volt a mérkőzésnek, a fővárosiak sem vették félvállról a találkozót. Ugyan az első játszmát a fehérváriak nyerték, de a PSE fordított, majd a negyedik játszmában 26:25-nél, az ötödikben pedig 14:13-nál is meccslabdájuk volt, azonban Dávid Zoltán csapata mindkétszer hárította azt, majd fordított. A meccs legeredményesebb játékosa Redjo Koci lett 24 ponttal, de Pesti Marcell is 19, Leonardo Doda pedig 18-ig jutott, míg a túloldalon a 21 pontos Kovács Zoltán mellett Kiss Dániel (14) és Dávid Csanád (13) jutott még tíz fölé. Ami érdekes, hogy a sáncmunkában jelentős fölényben volt a pénzügyőr (12–7), de a támadáshatékonyság (40, illetve 44 százalék) és a támadások száma egyértelműen a vendégek javára billentette a mérleg nyelvét, hiszen míg a PSE 128 kísérletből 51 pontot szerzett, addig a fehérváriak 146-ból 64-et.

GreenPlan-VRCK – Fino Kaposvár 3:0
A MÁV Előre győzelme alaposan megkavarta a kártyákat, s mivel az borítékolható volt, hogy a DEAC legyőzi a sereghajtó Kistextet, így a barcikai és a kaposvári csapat összecsapása tulajdonképpen ki-ki meccsé vált. A két csapat teljesen ellentétes ívet futott be az alapszakaszban: a Vegyész két győzelem után öt vereséget szenvedett, a második körben viszont csak a DEAC otthonában kaptak ki. A Fino viszont remekül kezdett, s sokáig a második helyen állt, viszont előző négy meccséből hármat is elvesztett. A forma és a hazai pálya ’barcikai sikert ígért és ezt a pályán látottak sem cáfolták: nyitásban (7 ász, 13 rontás, illetve 3 ász, 14 hiba) és nyitásfogadásban is (55–47 százalék) a vendéglátók voltak jobbak. Emellett a támadáshatékonyság is feléjük billentette a mérleget, hiszen amíg ők 59 kísérletből 32 pontot szereztek, addig a kaposváriak 64-ből csak 26-szor voltak eredményesek. A meccs legjobbja Blázsovics Péter lett 14 ponttal, Szabó Dávid pedig 11-szer volt eredményes, ugyanannyiszor, mint a túloldalon Kalmár Ákos. A 3:0-s Vegyész siker pedig azt jelentette, hogy az 1991 óta mindig a négy közé kerülő, s a dobogóról csak egyszer leszoruló somogyiak most csak az alsóházban küzdhetnek tovább. Innen van még visszaút, hiszen a középszakasz után a negyeddöntőben még kiharcolhatják a dobogót, sőt akár a bajnoki címet is, azonban az már biztos, hogy ellenfelük kezdi majd pályaelőnnyel a rájátszást.

Debreceni EAC – Kistext JP Auto Mercedes 3:0
A bajnokság másik meglepetéscsapata (a MÁV Előre mellett) eddig egyértelműen a DEAC volt. Fodor Antal három rutinos válogatott játékosra, Bagics Balázs, Bán Viktor és Tóth András, illetve három remek légiósra épülő csapata több bravúros sikert is elkönyvelhetett, s kihasználva a riválisok hullámzó formáját a második helyen zárta az alapszakaszt, amely a klub eddigi legnagyobb sikere (persze, messze még a vége). Nem okozott gondot nekik a kissé megtépázott, a MAFC korábbi másodedzője, Tamás Zoltán által dirigált Kistext legyűrése, hogy bebiztosítsa a felső házi indulást. A hazaiaknál a légiósok vitték a prímet, akik közül Almora 20, Moret és Willian 13-13 pontot szerzett, míg a túloldalon Sztyepan Novoszelov 10, Gebhardt Norbert pedig 9 pontot szerzett.

MAFC-BME – Kecskeméti RC 0:3
Így múlik el a világ dicsősége: a tavalyi bronzérmes fővárosiak az idény folyamán komoly anyagi problémákkal szembesültek, s az eredeti keretből gyakorlatilag alig maradt hírmondó az alapszakasz végére. Az igencsak hullámzó teljesítményt nyújtó, s a felsőházba jutásra csak matematikai eséllyel rendelkező, s a Diákolimpia döntője miatt csak 9 játékossal érkező kecskemétiek is gyakorlatilag a biztos három pont tudatában utaztak hozzájuk, igaz, az első játszmában majdnem meglepetés született, hiszen még 22:20-nál is a hazaiak vezettek. A vége azonban így is háromjátszmás kecskeméti siker lett, amelyből Argilagos 17, Baserio pedig 13 ponttal vette ki a részét, de még a fiatal Boldizsár Péter is elérte a tízet. Pápai Péter legénységéből Kunert Mátyás volt a legeredményesebb 9 ponttal.

 

HETI PROGRAM:
Január 25., szerda
18:00 Calcit Kamnik (szlovén) – Swietelsky-Békéscsaba (Maribor; női MEVZA-kupa)
19:30 Kecskeméti RC – Pénzügyőr SE (férfi Magyar Kupa-elődöntő, 1. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv

Január 26., csütörtök
18:00 Branik Maribor (szlovén) – Swietelsky-Békéscsaba (női MEVZA-kupa)

Január 27., péntek
18:00 Kaposvári NRC – Vasas Óbuda (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:30 Vidux-Szegedi RSE – Dunaújvárosi KSE (férfi NB I, felsőház)
19:00 SZBRA – Jászberény VT (női NB I)

Január 28., szombat
10:00 Beach Balls Aréna Kupa, A-kategóriás strandröplabda-verseny (Soroksári út 90-92.)
17:00 Szent Benedek RA – Swietelsky-Békéscsaba (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:30 MÁV Előre-ST. Solar – MTK Budapest (női Extraliga)
19:00 Pénzügyőr SE – MÁV Előre-Foxconn (férfi Extraliga. felsőház); Tv: Hunvolley Tv

Január 29., vasárnap
10:00 Beach Balls Aréna Kupa, A-kategóriás strandröplabda-verseny (Soroksári út 90-92.)
14:00 Szolnoki RK – TFSE (férfi NB I, alsóház)
17:00 Dág KSE – MEAFC-Miskolc (férfi NB I, felsőház)
18:00 Debreceni EAC – GreenPlan-VRCK (férfi Extraliga, felsőház)
18:00 Kecskeméti RC – MAFC-BME (férfi Extraliga, alsóház)
18:30 Fino Kaposvár – Kistext JP Auto Mercedes (férfi Extraliga, alsóház); Tv: Hunvolley Tv