Így láttuk a női fordulót: borította a papírformát az MTK

Összeállításunkban visszatekintünk a forduló mérkőzéseire, elemezzük a csapatok és a játékosok teljesítményét és igyekszünk felhívni a figyelmet a legérdekesebb momentumokra is.

 

Fatum-Nyíregyháza – Kaposvári NRC 3:0
A forduló nyitótalálkozóján igazi ki-ki mérkőzést vívott egymással a szabolcsi és a somogyi csapat, amelyet a hazai pálya előnyét kihasználva előbbiek nyertek meg, pedig a spórolás jegyében ők is átköltöztek a Continental Arénából a Zrínyi Ilona Gimnázium tornacsarnokába. A vendégek az első és főképpen a harmadik játszmában tartották a lépést, de végül 33:31-re ezt is a Fatum nyerte, aminek részben az is oka volt, hogy a vendégek 26:26 után háromszor is nyitást rontottak, kétszer ráadásul úgy, hogy nekik volt szettlabdájuk. A legnagyobb különbség egyébként éppen a szervákban volt a két csapat között, hiszen amíg a nyíregyháziak 10 rontás mellett 8 ászt szereztek, addig ez a mutató a túloldalon 12–4 volt. A meccs legeredményesebbje egyébként a szlovén Selena Leban lett 27 ponttal (ezzel a teljes fordulóban is vitte a pálmát), a kaposváriak szerb pontgyárosa, Izidora Ubavics ezúttal 19-ig jutott, míg csapattársa, Godó Panni 12-vel lett a harmadik.

Vasas Óbuda – MÁV Előre-ST. Solar 3:0
A listavezető és a sereghajtó meccse ugyancsak három játszmásra sikeredett, de micsoda különbség: a fehérváriak összesen 39 pontot tudtak gyűjteni, pedig Jannisz Atanaszopulosz ezúttal Fábián Fannyt és Kump Alizt szerepeltette a kezdőcsapatban. Utóbbi alaposan kihasználta a lehetőséget és center létére 10 pontot szorgoskodott össze, ami a második legtöbb volt a 13-ig jutó Taylor Bannister mögött. A túloldalon Maia Dvoracek lett a legeredményesebb 12 ponttal, de tegyük hozzá azt is, hogy 6 támadását elrontotta, háromszor pedig blokkolták. Ezen a meccsen is sok múlt a nyitás/nyitásfogadáson, hiszen a Vasas 10 ászt osztott ki 6 rontás mellett, míg a fehérváriaknál 2 ászra 4 hiba jutott, ráadásul a fogadási hatékonyság is 49, illetve 22 százalékos, míg a támadási hatékonyság 44, illetve 30 százalékos volt: a piros-kékek 17-tel több támadásukat fejezték be ponttal.

Swietelsky-Békéscsaba – Újpesti TE 3:1
Hatalmas reményekkel az újpestiek sem készülhettek Békéscsabára, de két szetten át remekül állták a sarat, ráadásul a második játszmát meg is nyerték (a vendégcsapatok közül egyedül nekik sikerült ez ebben a fordulóban) a szerdán még a CEV-kupában vitézkedő hazaiak ellen. Érdekesség, hogy a vendégek argentin légiósa Camila Hiruela volt a legeredményesebb játékos 20 ponttal, csak utána jöttek a csabai ászok: Marta Drpa (18), Ralica Vaszileva (17) és Pintér Andrea (14). A statisztika alapján a nyitásfogadás és a támadási hatékonyság billentette a mérleget a csabaiak felé, hiszen előbbiben 62–42, utóbbiban 45–35 volt a százalékos arány a javukra. Említést érdemel az is, hogy az év elején, edzésen agyrázkódást szenvedő Boskó Ágnes már pályára tudott lépni – éppen nevelőegyesülete ellen –, igaz egyelőre még csak csereként.

MTK Budapest – Szent Benedek RA 3:0
A forduló bombameglepetését egyértelműen az MTK okozta, hiszen a sokáig sereghajtó kék-fehérek szombaton három játszmában gyűrték le a tabella harmadik helyén álló balatonfüredieket. Természetesen itt is meg kell jegyezzük, hogy a vendégek csütörtökön még Csehországban játszottak CEV-kupa mérkőzést, és minden bizonnyal elég sűrű volt számukra ez a három napos program a meccsekkel és az utazássokkal fűszerezve, de ez semmit sem von le a legutóbbi négy bajnoki meccséből hármat is megnyerő kék-fehérek teljesítményéből. A legeredményesebb játékosok Anja Asonja, illetve Nyikolina Bosnyakova voltak egyaránt 16 ponttal, a legjobb magyar Szabó Lili lett 10 ponttal. Ordító különbség amúgy nem volt a két csapat között, mindössze a nyitásfogadás (47, illetve 39 százalék), és a remek sáncmunka (8–3) döntött a hazaiak javára, amiben egyébként az MTK egyik ifjú tehetsége, Garai Zsófia járt az élen, aki egymaga szerzett annyi blokkot, amennyit a Szent Benedek összesen.

 

HETI PROGRAM:
Január 24., kedd
18:00 Linz (osztrák) – Swietelsky-Békéscsaba (női MEVZA-kupa)
18:00 Fatum-Nyíregyháza – Vasas Óbuda (női Magyar Kupa-elődöntő, 1. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv

Január 25., szerda
18:00 Calcit Kamnik (szlovén) – Swietelsky-Békéscsaba (Maribor; női MEVZA-kupa)
19:30 Kecskeméti RC – Pénzügyőr SE (férfi Magyar Kupa-elődöntő, 1. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv

Január 26., csütörtök
18:00 Branik Maribor (szlovén) – Swietelsky-Békéscsaba (női MEVZA-kupa)

Január 27., péntek
18:00 Kaposvári NRC – Vasas Óbuda (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:30 Vidux-Szegedi RSE – Dunaújvárosi KSE (férfi NB I, alsóház)
19:00 SZBRA – Jászberény VT (női NB I)

Január 28., szombat
10:00 Beach Balls Aréna Kupa, A-kategóriás strandröplabda-verseny (Soroksári út 90-92.)
17:00 Szent Benedek RA – Swietelsky-Békéscsaba (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:30 MÁV Előre-ST. Solar – MTK Budapest (női Extraliga)

Január 29., vasárnap
10:00 Beach Balls Aréna Kupa, A-kategóriás strandröplabda-verseny (Soroksári út 90-92.)
14:00 Szolnoki RK – TFSE (férfi NB I, alsóház)
17:00 Dág KSE – MEAFC-Miskolc (férfi NB I, felsőház)
18:00 Debreceni EAC – GreenPlan-VRCK (férfi Extraliga, felsőház)
18:00 Kecskeméti RC – MAFC-BME (férfi Extraliga, alsóház)
18:30 Fino Kaposvár – Kistext JP Auto Mercedes (férfi Extraliga, alsóház)
19:00 Pénzügyőr SE – MÁV Előre-Foxconn (férfi Extraliga. felsőház)