Kupakörkép: Németh vezérletével nyert a Potsdam a BL-címvédő otthonában

Bár a magyar csapatok számára nem sikerültek túl jól az e heti európai kupamérkőzések, szerencsére így is volt minek örülni, hiszen nem akármilyen skalpot gyűjtött be Németh Anett csapata a Bajnokok Ligájában és Hollósy László gárdája is továbbjutott a Challenge Kupában.

 

Németh Anett klubja, a német Potsdam a Bajnokok Ligája C-csoportjában, a címvédő VakifBank Isztambulnál vendégeskedett és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a forduló legnagyobb meglepetését okozva idegenben győztek. Pedig a törökök már 2:0-ra is vezettek, de aztán egy szoros játszmában szépítettek a németek, majd két simábbal meg is fordították a találkozót.

A magyar válogatott átlója 19 pontot szerzett a meccsen (tegnap óta frissítették az adatokat), 18 pontot érő támadása mellett egyszer blokkolt is, nála pedig csak az olaszok Európa-bajnok világsztárja, Paola Egonu volt eredményesebb a meccsen 25 ponttal – de ő a vesztes oldalon lépett pályára…

„Hihetetlen meccs volt – nyilatkozott Németh Anett honlapunknak a mérkőzés után –, az eleje szerintem úgy alakult ahogy a legtöbben várták, a VakifBank volt egyértelműen fölényben. Aztán a harmadik játszmától elkezdett a játékunk nagyon jól működni és nyomást tudtunk rájuk helyezni. Azt viszont szerintem egyikünk se gondolta, hogy képesek leszünk megfordítani és megnyerni a meccset. Az egész csapatnak és nekem egyénileg is nagyon jól ment a játék. Persze, voltak hibák itt-ott, de a világ egyik legjobb csapatát legyőzni hihetetlen érzés, úgyhogy elégedettek lehetünk. Most pedig éppen egyszerre vagyok boldog és nagyon fáradt.

A német csapat 4 ponttal jelenleg csoportja harmadik helyén áll, a 10 pontos VakifBank és a 9 pontos olasz Novara mögött.

Az A-csoportban a magyar bajnok Vasas Óbuda ismét nyert szettet, de sajnos ismét kikapott, ezúttal a lengyel Developres Rzeszow otthonában. A csoport másik meccsén a klubvilágbajnok olasz Conegliano a francia Mulhouse-t verte simán 3:0-ra hazai pályán. Az olaszok 12 ponttal vezetik a csoportot, a lengyeleknek 8, a franciáknak 3, míg a Vasasnak 1 pontja van.

A női CEV-kupában mindkét magyar csapat búcsúzott: a Swietelsky-Békéscsabát a német Palmberg Schwerin, a Szent Benedek Röplabda Akakdémiát pedig a cseh Dukla Liberec búcsúztatta kettős győzelemmel.

A Challenge Kupában viszont volt minek örülni, hiszen a Hollósy László által irányított német VfB Suhl Thüringen az idegenbeli 3:1-es siker után hazai pályán is ugyanilyen arányban diadalmaskodott, s így kettős győzelemmel jutott a következő körbe, ahol a cseh Prostejov lesz majd az ellenfele.

Itt kell azt is megemlítenünk, hogy két magyar játékvezető is érdekelt volt a fordulóban: a női Bajnokok Ligájában Halász Tibor a lengyel Chemik Police és a román Targoviste ötszettes mérkőzésen tevékenykedett, s ugyancsak ötjátszmás mérkőzést vezetett a női CEV-kupában Bátkai-Katona Ágnes a lengyel Budowlani Lodz és a spanyol Gran Canaria között, amelyet végül előbbiek nyertek 3:1-re, majd aranyszettben a továbbjutást is kiharcolták.