Challenge Kupa: 2:0-ra is vezetett, de végül kikapott a Fatum Prostejovban

Lejátszotta első mérkőzését a Fatum-Nyíregyháza a Challenge Kupa 1. fordulójában. A szabolcsiak már 2:0-ra is vezettek a cseh Prostejov otthonában, de aztán az ellenfél átvette az irányítást és végül 3:2-re fordított. A visszavágót csütörtökön, ugyancsak Prostejovban játsszák le.

 

Női Challenge Kupa, 1. forduló, 1. mérkőzés:
Fatum-Nyíregyháza – VK Prostejov (cseh) 2:3 (19, 23, –19, –16, –6)
Prostejov, 350 néző. V: Savu (román), Kramar Sandl (horvát).
FATUM: Cicic 1, Leban 24, Lászlop 9, Jurdza 16, Bjelova 10, Cepni 3. Csere: Tóth F. (liberó), Kovács-Francesco, Karauglu 3. Vezetőedző: Tomas Varga.
PROSTEJOV: Bajusz 3, Smolková 2, Kvapilová 5, Dos Santos Silva 22, Meidlová 9, Loff Da Silva 21. Csere: Stavinohová (liberó), Faltinová 15. Vezetőedző: Miroslav Cada.
Edzői értékelés
Tomás Varga:
 – Jól kezdtük a mérkőzést, érződött, hogy a csapat megfelelően felkészült az ellenfélből, meg is leptük a Prostejovot. Nagyon jól védekeztünk és hatékonyan támadtunk. Sajnos a harmadik szett végjátékában kicsit elfáradtunk, ekkor a saját hibáinkkal is segítettük az ellenfelet, hogy talpra álljon. Innentől kezdve a nyitásainkkal sem tudtunk magunkon segíteni, a rivális új erőre kapott, és megfordította az eredményt. A csütörtöki visszavágó előtt elemezzük ezt a mérkőzést, és megnézzük, min tudunk javítani.

 

Remekül kezdtek a nyíregyháziak, hiszen az első három pontot a Fatum szerezte. A folytatásban már öt pontra is nőtt a differencia, de jött egy hullámvölgy, és 7:7-nél egyenlített a Prostejov, majd a vezetést is átvette. Ettől kezdve szoros volt az állás, és felváltva vezettek a csapatok. A végjáték előtt ismét három pontos előnyt szereztek a szabolcsiak, időt is kellett kérnie a csehek mesterének. Ez használt, mert izgalmasan alakult a hajrá, de zsinórban négy pontot szerezve a Nyíregyháza szettlabdához jutott, és Lászlop Alexandra az elsőt értékesítette, így 27 perc alatt nyerte a játékrészt Tomás Varga csapata (25:19).

A második felvonás is jól indult, de 8:3 után ismét felzárkózott a cseh gárda. Sikerült újból meglépni, így féltávnál négy pont volt az előny. Főleg Selena Leban és Anija Jurdza játszott ponterősen. A Prostejov szívósan tapadt, egy percre nem lehetett hátra dőlni, így 17:16-nál csak egy pont volt a különbség. A Fatum nagy hajrába kezdett, jött egy 4-1-es sorozat, és 24-21-nél szettlabdákhoz jutott a csapat. Kettőt ugyan hárított a Prostejov, de a harmadikat értékesítve nyerte a játszmát a Nyíregyháza (25:23).

A harmadik játékrész Prostejov vezetéssel indult, de 8:8-nál már egyenlő volt az állás. Ez volt a legszorosabb játékrész, és 1-2 ponttal rendre a csehek álltak jobban. Aztán 14:18-nál viszont időt kellett kérnie Tomás Vargának, ám tovább nőtt a távolság. Már-már eldőlni látszott a szett, de a lányok nem adták fel, és 19:21-nél ismét lőtávolba kerültek, de végül nyerte a játszmát a Prostejov (19:25).

Lendületben maradtak a csehek, és 5:1-gyel indították a negyedik felvonást. Ez meghatározta a szettet, mert sokáig állandósult a különbség. 9:11-nél viszont már csak kettő volt a hátrány, ám ekkor jött egy 5:0-s Prostejov sorozat. Hatékonyan blokkoltak, és a brazil légiósok ponterősen játszottak, így nyerték a szettet, jöhetett a döntő játszma (16:25).

Itt a csehek szereztek három pontot kezdésként, így időt kellett kérni. Beragadt a Nyíregyháza, és a szett felénél 1:8 volt az állás, így a térfélcserére gyakorlatilag eldőlt a játszma. A mérkőzést végül a Prostejov nyerte (6:15), így előnnyel várhatja a csütörtöki visszavágót, amelyen a Fatumnak mindenképpen győznie kell a továbbjutáshoz.

 

VISSZAVÁGÓ:
December 22., csütörtök
17:00 VK Prostejov (cseh) – Fatum-Nyíregyháza (női Challenge Kupa, 1. forduló, visszavágó)