Szerdán három csapatunk is érdekelt lesz a nemzetközi kupákban

Három csapatunk is érdekelt lesz szerdán az évzáró nemzetközi kupafordulóban. A Swietelsky-Békéscsaba hazai pályán, a Szent Benedek idegenben próbálja meg kiharcolni a továbbjutást a CEV-kupában, míg a Fatum-Nyíregyháza még csak az első mérkőzését játssza a Challenge Kupában, de mindkét találkozón idegenben lépnek pályára.

 

A békéscsabaiak mindössze két nyert szettre vannak attól, hogy bejussanak a legjobb 16 közé, de az idegenbeli 3:1-es siker után minden bizonnyal győzelemmel szeretnék kiharcolni a továbbjutást, azonban nem vehetik félvállról a visszavágót.

Az első mérkőzésen amerikai centerük, Kathryn Sullivan sérülést szenvedett, ezért a szerdai meccset biztosan ki kell hagynia, míg a görög Maria Ikonomiduval közös megegyezéssel szerződést bontott a klub, így az utolsó meccsre kissé foghíjas lett a csapat.

Tóth Gábor szerint ebből is lehet építkezni, fejlődni:
„Eléggé évvégi hangulat van, de a játékosok túlnyomó többségének mentalitására nem lehet panasz. Az elmúlt hetekben több nehezítő tényező is megjelent nálunk, betegségek, sérülések, változások. A stábbal most az a feladatunk, hogy áthidaljuk ezt a rövid, de nehéz periódust úgy, hogy a munka minősége ne essen vissza. Viszont pont az ilyen időkben kell letenni a győztes mentalitás alapjait, amihez majd vissza tudunk nyúlni akár a következő fordulóban, akár a Magyar Kupában és az Extraligában.”

A vezetőedző hozzátette, hogy meg kell tanulni olyan csapatok ellen is csúcsteljesítményt nyújtani, amelyek más szintet képviselnek, de persze sokszor ez a legnehezebb. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy rendkívül kemény január elébe néznek, ezért a mostani időszakot nyugodtan lehet bemelegítésként felfogni.

Az összecsapás szerdán 18:00-kor kezdődik a Városi Sportcsarnokban, a játékvezető a cseh Tomas Buchar és a török Saadettin Deneri lesz. Továbbjutás esetén a csabaiak a német Schwerin és a szerb Zeleznicar párharcának győztesével találkoznak a következő fordulóban, ott az első mérkőzést Szakmáry Gréta korábbi csapata 3:0-ra nyerte hazai pályán.

 

A Szent Benedek Röplabda Akadémia a horvát Marina Kastelához látogat és 3:1-es előnyből várja a visszavágót, ami azt jelenti, hogy a csabaiakhoz hasonlóan ők is két játszmára vannak a továbbjutástól, de adott esetben egy, mégpedig az aranyszett megnyerése is elég lehet nekik ehhez, de ez már a legrosszabb eshetőség. Igaz, ez a hétvégi, Kaposvár elleni Magyar Kupa-negyeddöntőben nem jött be, de akkor fordított helyzetben voltak: nekik kellett az eredmény után futniuk, most viszont ők várhatják kedvezőbb helyzetből a meccset. Az első mérkőzés alapján nem vár könnyű mérkőzés a balatonfürediekre, de ők számítanak a párharc esélyesének.

A gárda már túl van az első edzésen a mérkőzés helyszínén, s a csapattal tartott a fiatal feladó, Sólyom Emese is, aki a horvát Ana Grbac helyére került az Extraligás keretbe, miután utóbbival közös megegyezéssel szerződést bontott a klub.

A Kastel Stariban 18 órakor kezdődő találkozót a szlovén Sanja Miklosic és a ciprusi Andreas Daniil vezeti. A továbbjutó a francia Pays d’Aix Venelles és a cseh Dukla Praha párharcának győztesével találkozik majd a következő fordulóban. AZ első meccset a prágai csapat nyerte hazai pályán 3:0-ra.

 

A cseh VK Prostejovval találkozik a Fatum-Nyíregyháza a női röplabda Challenge Kupa főtáblájának 1. fordulójában. A csehek a selejtezőben kettős győzelemmel búcsúztatta az osztrák ATSC Kelag Klagenfurtot, idegenben 3:1-re, míg otthon 3:0-ra nyertek, így jutottak a legjobb 32 közé.

Szerdán és csütörtökön Csehországban rendezik majd mindkét mérkőzést, mégpedig 17 órai kezdéssel.
„A Prostejov nagyon jó ellenfél, de nem verhetetlen. Vezetik a bajnokságot, jó formában vannak, és jó játékosaik vannak, de nem feltartott kezekkel utazunk Csehországba, szeretnénk ott is a szombatihoz hasonlóan jó teljesítményt nyújtani, és jó eredményt elérni” – mondta el a párharccal kapcsolatban Tomás Varga vezetőedző.

A Prostejov kerete erős, cseh válogatottak mellett brazil légiósaik is vannak. A Fatumnál legutóbb a Magyar Kupa mérkőzésről hiányzott Yagmur Karaoglu. A török légiós dereka már jobban van, de még kérdéses a játéka Csehországban. A szerdai mérkőzést a román Andrei Savu és a horvát Tajana Kramar Sandl vezeti, míg a csütörtöki összecsapás bírója a holland Süleyman Yalcin és az előző nap is tevékenykedő román Savu lesznek. Ha a Fatumnak sikerül kiharcolnia a továbbjutást, akkor az izraeli Hapoel Kfar Saba és a spanyol Avarca de Menorca párharcának győztesével találkoznak, ahol az első meccset idegenben nyerték 3:2-re a spanyolok.

 

HETI PROGRAM:
December 21., szerda
17:00 Fatum-Nyíregyháza – VK Prostejov (cseh; női Challenge Kupa, 1. forduló, 1. mérkőzés – Prostejov)
18:00 Marina Kastela (horvát) – Szent Benedek RA (női CEV-kupa, 1. forduló, visszavágó)
18:00 Swietelsky-Békéscsaba – Bimal-Jedinstvo Brcko (bosnyák; női CEV-kupa, 1. forduló, visszavágó)

December 22., csütörtök
17:00 VK Prostejov (cseh) – Fatum-Nyíregyháza (női Challenge Kupa, 1. forduló, visszavágó)