BL: két szettnyi Vasas-varázslat és pontszerzés

Lejátszotta második csoportmeccsét a Vasas Óbuda a Bajnokok Ligájában, amelynek ellenfele ezúttal hazai pályán a lengyel Developres Rzeszow volt. Amit pedig kevesen gondoltak volna: a piros-kékek két szett után remek játékkal 2:0-ra vezettek, s bár ezt követően elfáradtak és végül a vendégek fordítani tudtak, a magyar bajnok így is megszerezte első pontját a sorozatban.

 

Női Bajnokok Ligája csoportkör, 2. forduló:
Vasas Óbuda – Developres Rzeszow (lengyel) 2:3 (20, 26, –20, –20, –9)
Riz Levente Sport és Rendezvényközpont, 500 néző. V: Dobrev (bolgár), Zulfugarov (azeri).
VASAS: Török K. 7, Papp 6, Bannister 19, Fricová 22, Abdulazimova 7, Szkripak 5. Csere: Juhár (liberó), Vezsenyi 2, Fábián, Jámbor, Bojko 3, Kump. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
RZESZOW: Wenerska 6, Kalandadze 14, Jurczyk 15, Orvosová 5, Blagojevics 19, Centka 3. Csere: Przybyla, Szczyglowska (liberók), Rapacz 15, Binczycka, Szlagowska 4, Obiala 7. Vezetőedző: Stéphane Antiga.
Edzői értékelés
Jannisz Atanaszopulosz:
– Nagyon kemény meccset játszottunk, a lengyel ellenfelünk más szintet képvisel, ezt mutatja a tizenkilenc blokk is, amit szereztek. Rendkívül magasak és sok ilyen csatát megéltek már. Nekünk meg kell tanulnunk, hogy az ilyen szintű csapatok ellen hogyan kell eredményesen játszanunk, ezért is játszunk a Bajnokok Ligájában. Jobbá kell válnunk és a következő meccsünket, a francia Mulhouse ellen meg kell próbálnunk megnyerni.

A csoport állása: 1. Rzeszow 5 pont (2 mérkőzés, 6:2-es szettarány), 2. Conegliano 3 (1, 3:0), 3. Vasas Óbuda 1 (2, 2:6), 4. Mulhouse 0 (1, 0:3)

 

Az első labdamenet után azonnal challenget kért a lengyel csapat, de hiába, így Vasas-ponttal indult a találkozó, és a piros-kékek abszolút nem voltak megilletődve, rendre ők vezettek – az esélyesebbnek számító vendégek 8:7-nél álltak először jobban, nem sokáig –, 9:10 után pedig 6:1-es sorozatot produkáltak, s bár két időkérést követően egy pontra visszazárkóztak a vendégek, 18:17-et követően már csak egy csapat volt a pályán, az pedig a Vasas. Ugyan 23:19-nél kellett ehhez egy sikeres Vasas-challenge is, de aztán a második szettlabdát Török Kata értékesítette (25:20).

Ezzel már sikeresebbek voltak, mint a Nyíregyháza az előző BL-sorozatban, hiszen a Fatumnak játszmát sem sikerült nyernie az előző kiírásban. A Vasas legutóbb 2020 januárjában nyert szettet a BL főtáblán, a francia Nantes ellen, míg az előző én novemberében – emlékezetes mérkőzésen – az olasz Conegliano otthonában pontot is szereztek. A második játszma nem úgy kezdődött, hogy ez most is sikerül, mert a lengyelek az elején 3:1-re elhúztak, sőt 8:5-re is vezettek. 8:8-nál azonban sikerült egyenlíteni, s bár aztán 13:17-et is mutatott az eredményjelző, 18-nál megint egyenlő volt az állás. A piros-kékek szó szerint felszántották a pályát, és egy pillanatig sem adták fel, még akkor sem, amikor két szettlabdája is volt a Rzeszownak. Mindkettőt sikerült hárítani, majd 26:25-nél már a Vasas nyithatott a játszmáért. Az első még kimaradt, a másodikat azonban Fricová – amint azt a challengenek köszönhetően mindenki jól láthatta – a blokkról ütötte ki (28:26).

Megtörtént az, amire csak a legelvakultabb Vasas-szurkolók számítottak: már biztosan pontot szerzett a magyar csapat. Ezt talán egy kicsit tovább ünnepelték, mint kellett volna, mert 5:1-es, majd 9:3-as vendégvezetéssel indult a harmadik felvonás. Bár ezután elkapták a fonalat az óbudaiak, de négy pontnál közelebb sehogyan sem sikerült kerülniük, így viszonylag simán lement az a játszma, aminek a végén hat játszmalabdája volt a lengyeleknek, de végül csak a harmadikat sikerült értékesíteniük (20:25).

A negyedik játszma is 4:0-s vendégvezetéssel kezdődött, s ekkor sajnos érezhető volt, hogy fejben kicsit elfáradt a magyar csapat, mert a koncentráció lankadt. Ahogyan az előző szettben, most is beállt Julia Bojko, s ettől stabilizálódott a játékuk, sikerült is visszazárkózni előbb két pontra, majd 11:11-nél már egyenlő volt az állás. A vezetést már sajnos nem sikerült átvenni, mert Stéphane Antiga időkérést két lengyel pont követte. Óriási csata folyt a pályán és remek volt a hangulat, hiszen nem csak a Vasas-keménymag bíztatta a csapatát, de Rzeszowból is érkezett egy busznyi szurkoló. Sajnos a végjáték négypontos lengyel előnyről kezdődött, s végül ezúttal öt szettlabdájuk lett, amiből a másodikkal le is zárták a játszmát (20:25).

Bojko maradt az ötödik játszmára is, de 2:5-nél így is időt kellett kérnie Jannisz Atanaszopulosznak. 5:8-nál cseréltek térfelet a csapatok, de a szerb Eb-győztes Blagojevics egy ásszal folytatta. Mielőtt végképp kicsúszott volna a magyar csapat kezéből a játszma, még sikerült nyerni egy challenget, de sajnos ez sem segített sokat, ezért 6:11-nél másodszor is időt két a Vasas görög mestere. A meccs legjobbjának megválasztott Kalandadze ászával így is öt meccslabdájuk lett a vendégeknek, s a grúz légiós egy újabb fogadhatatlan nyitással zárta le a meccset (9:15). A győzelem tehát nem sikerült, a pontszerzés azonban így is bravúros teljesítmény volt a magyar csapattól.

 

HETI PROGRAM:
December 21., szerda
17:00 Fatum-Nyíregyháza – VK Prostejov (cseh; női Challenge Kupa, 1. forduló, 1. mérkőzés – Prostejov)
18:00 Marina Kastela (horvát) – Szent Benedek RA (női CEV-kupa, 1. forduló, visszavágó)
18:00 Swietelsky-Békéscsaba – Bimal-Jedinstvo Brcko (bosnyák; női CEV-kupa, 1. forduló, visszavágó)

December 22., csütörtök
17:00 VK Prostejov (cseh) – Fatum-Nyíregyháza (női Challenge Kupa, 1. forduló, visszavágó)