Strandröplabda: új szövetségi edzők, remek eredmények Csehországban

A holtidény ellenére zajlanak az események a strandröplabdázók háza táján is: az SRSE-s fiúk ismét Csehországban szerepeltek, míg idehaza egy B-kategóriás versennyel avatták, a közelmúltban átadott Soroksári úti Beach Balls Arénát. Az MRSZ elnöksége új szövetségi edzőket nevezett ki az utánpótlás-válogatottak élére, és a CEV elkészítette a 2023-as évi korosztályos Európa-bajnokságok versenynaptárát.

 

A Cseh Winterliga 3. fordulójának B-csoportjában szerepeltek az előző hétvégén az SRSE fiatal tehetséges strandröplabdázói, akik remek eredményeket értek el: a győzelmet az Udvarhelyi, Polgár kettős szerezte meg, de a Petik, Ghazal duó is felállhatott a dobogó harmadik fokára. A Bogáncs, Sándor páros 5., a Tari, Veres kettős pedig a 9. helyen végzett.

Ezen a hétvégén B-kategóriás Szabadkikötő-Friend Cup női tornát is rendeztek a Soroksári úti Beach Balls Arénában, az új létesítményben ez volt az első hivatalos verseny. A győzelmet Gubik Hanna és Réthelyi Orsolya (ÓSSC) szerezték meg Kristóf Dóra és Török Mercédesz (Gödöllői RC) előtt, míg a bronzmeccset Balogh Borbála (ÓSSC) és Varga Kinga (Beach Sport) nyerte Chován Ágnes és Gracza Sóti Fanni (Gödöllői RC) előtt.

 

Fontos, a szakágat érintő döntések születtek a Magyar Röplabda Szövetség múlt csütörtöki elnökségi ülésén, ahol egyhangúan döntöttek Kleczli Csaba leány, illetve Soós Izsák fiú utánpótlás szövetségi edzők kinevezéséről, amelyet a Strandröplabda Liga és az MRSZ szakmai vezetése is egyöntetűen támogatott. A felnőtt szövetségi kapitányi posztot továbbra is Buday Balázs, illetve Gubik János tölti be.

Döntés született arról is, hogy az olimpiai selejtezőnek számító Kontinentális Kupa-sorozat utódjaként életre hívott Nemzetek Ligájában a felnőtt férfi és női strandröplabda-válogatottunk indulását is támogatja az elnökség.

Ezzel párhuzamosan az európai szövetség (CEV) kihirdette a jövő évi utánpótlás Európa-bajnokságok időpontjait és helyszíneit. Időrendben az U22-esek lesznek az elsők, akik július végén a szomszédos Romániában, Temesváron mérik össze az erejüket, majd augusztus közepén az U20-as kontinenstornát rendezik meg Lettország fővárosában, Rigában, míg az 18-asok Eb-jét a spanyol fővárosban, Madridban rendezik meg augusztus végén.

A 2023-as korosztályos strandröplabda Eb-k:
U18: augusztus 24-27. (Madrid)
U20: augusztus 10-13. (Riga)
U22: július 26-29. (Temesvár)