Továbbra is százszázalékos a Békéscsaba a MEVZA-ligában

Szerdán a horvát Mladost Zágrábot fogadta a Swietelsky-Békéscsaba a Közép-európai Ligában. A két veretlen csapat meccsét a csabaiak nyerték 3:1-re, így továbbra is százszázalékosak és visszavették a vezetést a tabellán.

 

MEVZA-kupa:
Swietelsky-Békéscsaba – Mladost Zagreb (horvát) 3:1 (17, 17, –18, 16)
Békéscsabai Városi Sportcsarnok, 1893 néző. V: Královic, Viktoríni-Lisá (szlovákok)
BÉKÉSCSABA: Aktas 6, Bodnár 6, Drpa 20, Glemboczki 13, Pintér 14, Bagyinka 4. Csere: Molcsányi (liberó), Sullivan, Olijnyik, Ikonomidu. Vezetőedző: Tóth Gábor.
MLADOST: Mehic 10, Peric 2, Pavicic 11, Popic 11, Mihaljevic 2, Markovic 12. Csere: Stimac (liberó), Papac, Antunovic 2, Luketic 7, Grabic. Vezetőedző: Miodrag Stojakovic.
Edzői értékelés
Tóth Gábor: – A Mladost egy jó csapat, ami ma ki is derült. Őszinte röplabda folyt a pályán, az első két szettben hihetetlen módon összpontosítottunk, minden nagyon jól működött, semmi kivetnivalót nem találok benne. Viszont már akkor látszott, hogy nem lesz ennyire egyszerű, majd a harmadikban jött egy rövidzárlat, de a Mladost is beleváltott a felállásba új átlóval és új feladóval. Jobban megmozgattak minket és kevesebbet is hibáztak, viszont aztán a negyedik szettre rendeztük a sorokat, alkalmazkodtunk a húzásaikhoz és lezártuk a meccset. A jövőre nézve fontos, hogy ezeket minél hamarabb kiküszöböljük.

Nagy lendülettel vágott neki a rangadónak a BRSE, az első hét labdamenetből hatot ők nyertek, Ceyda Aktas és Bodnár Dorottya is ásszal jelentkezett, a vendégek gyorsan időt kértek. A horvátok blokkokkal igyekeztek zárkózni, de sokszor esélyük sem volt megakadályozni a gyors és pontos csabai támadásokat. A második időkérésük után néhány csabai rontásnak köszönhetően csökkentették hátrányukat, ezért Tóth Gábor is közbelépett. Három pont maradt a fórból, ekkor Marta Drpa vette a kezébe az irányítást jó nyitásokkal és befejezésekkel. Nyolc pontra duzzasztották előnyüket, majd ugyanennyi szettlabdára is tettek szert, melyek közül a másodikkal be is húzták a nyitó játékrészt (25:17)!

Drpa ott folytatta a második játszma elején, ahol az elsőben abbahagyta, és remek támadásai mellett blokkokkal is kivette a részét a pontgyártásból. Mezőnymunkában ezúttal is Molcsányi Rita volt a vezér, de a többiek is tartották a tempót, nem csoda, hogy 11:6-nál érkezett a horvát időkérés. Pintér Andrea is bemutatott két nagyszerű blokkot, majd Glemboczki is csatlakozott hozzá ebben a műfajban. Domináns játéknak és bravúros mentéseknek, no meg egyre csak növekvő előnynek tapsolhatott ekkor a népes közönség, 17:8-nál ismét időt kértek a vendégek. Miodrag Stojakovic cserékkel is megpróbált új lendületet adni csapatának, ám ez sem állította meg a csabai hengert, aminek az eredménye egy újabb 25:17-es szett lett.

A harmadik felvonásban sem lassítottak a hazaiak, Bagyinka Fanni remekül osztogatott, de két horvát pont után Tóth Gábor jobbnak látta, ha csírájában elfojtja a vendégek feltámadását. Ezzel együtt is egalizáltak a vendégek, de Bagyinka Fanni pimasz megoldásával visszavették a vezetést. A zágrábiak végig a nyomukban voltak és többször is egyenlőt mutatott az eredményjelző, majd 14:13-nál először át is vették a vezetést. Tóth Gábor igyekezett rendezni a sorokat, ám így is ellépett a Mladost néggyel. Viktorija Olijnyk és Maria Ikonomidu is beállt mínusz hatnál, Glemboczki vezérletével pedig hosszú hajrát nyitottak, azonban ez is kevésnek bizonyult, a magabiztos horvátok szépítettek összesítésben (18:25).

A horvát bajnok az előző etapra építve jó rajtot vett, ám hamar fordított a BRSE, majd két maratoni, kritikus labdamenetet is megnyertek; sorozatban hat csabai pont után időt kértek a vendégek. Jelentős javulást mutattak be védekezésben, Molcsányi és Pintér is megvillant, ennek is köszönhetően 3-4 pontos előnyre tettek szert, amit foggal-körömmel őriztek. Drpa káprázatos megoldásokkal rukkolt elő, ráadásul elkezdtek fáradni is a vendégek, akiknek a játékába egyre több hiba csúszott be. Az olló egyre csak nyílt, a hajrához érve megnyugtató, 9 egységnyi differenciával érkeztek. Végül nyolc meccslabdából már az elsőt kihasználták, stílszerűen Marta Drpa blokkja zárta le a mérkőzést (25:16).

HETI PROGRAM:
December 9., péntek
18:00 Kaposvári NRC – Szent Benedek RA (női Magyar Kupa-negyeddöntő, 1. mérkőzés)
19:00 Újpesti TE – Fatum-Nyíregyháza (női Magyar Kupa-negyeddöntő, 1. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv
20:00 MAFC-BME – Fino Kaposvár (férfi Extraliga)
20:00 Gamma Party-CO – Szolnoki RK (férfi NB I)

December 10., szombat
16:00 VEHIR-Veszprémi ESC – Diósgyőri VTK (női NB I)
18:30 MÁV Előre-Foxconn – GreenPlan-VRCK (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 MTK Budapest – Vasas Óbuda (női Magyar Kupa-negyeddöntő, 1. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv
20:00 BVSC-Zugló – DSZC-Eötvös DSE (női NB I)

December 11., vasárnap
16:00 SZBRA – UTE U21 (női NB I)
16:00 TFSE – Budaörsi DSE-Emericus (női NB I)
16:00 Dág KSE – Vidux-Szegedi RSE (férfi NB I)
17:00 Debreceni EAC – Pénzügyőr SE (férfi Extraliga)
17:00 Békéscsabai RSE – Gödöllői RC (női NB I)
17:00 Vasas SC – Jászberény VT (női NB I)
18:00 Kistext JP Auto Mercedes – Kecskeméti RC (férfi Extraliga)
19:00 TFSE – MEAFC-Miskolc (férfi NB I)