Női Extraliga: szuperrangadó a Folyondár utcában

Pénteken este 19 órától megütközik egymással a legutóbbi bajnokság két döntőse, a Vasas Óbuda és a Swietelsky-Békéscsaba. A két gárda a május 10-i bajnoki döntő ötödik mérkőzése óta nem találkozott egymással, s a mostani idényben mindkét gárda százszázalékos teljesítménnyel áll, de nem csak a bajnoki mérkőzéseket, hanem a hazai és a nemzetközi kupameccseket is. Sőt, még játszmát is csak elvétve veszítettek. Az egyik csapat makulátlan mérlege azonban ma este biztosan megszakad…

 

A fővárosiak az eddigi öt bajnoki mellett négy Bajnokok Ligája selejtezőt játszottak le, s mindössze az MTK Budapest és a MÁV Előre-ST. Solar ellen veszítettek egy-egy játszmát. A legutóbbi UTE elleni találkozón sem álltak messze ettől, de előbb a második szettben hárították a lila-fehérek játszmalabdáját, majd fordítaniuk is sikerült. A találkozón Juhár Dalma sérülése miatt először került a kezdőcsapatba a nyáron a válogatottban is bemutatkozó liberó, Szalai Anna, aki a klub honlapján elmondta, hogy nagyon várják az összecsapást, hiszen a magyar bajnokságban ez lesz a mostani szezonban az első igazán kemény tesztjük.
„Tudjuk, hogy nem lesz egyszerű dolgunk, szoros találkozót várok, de ha be fogjuk tudni tartani a megbeszélt taktikát és a saját játékunkat tudjuk majd játszani, akkor szép eredményt érhetünk el” – nyilatkozta a játékos.

A piros-kékek válogatott szélső ütője, Török Kata szerint egy Békéscsaba elleni meccshez nem kell pluszmotiváció.
„Bár még mindig élénken él bennünk az április-májusi döntő-sorozat, a mostani találkozó előtt nem ezzel foglalkoztunk, már csak azért sem, mert ellenfelünk kerete alaposan kicserélődött a nyáron. Nyilván ezúttal is szeretnénk győztesen elhagyni a parkettet, de ez „csak” egy alapszakasz-mérkőzés, így messzemenő következtetéseket nem lehet majd levonni belőle”.

A 24 éves játékos kiemelte: alaposan felkészültek a riválisból, és most is szoros, kiélezett csatára számít.
„Nem véletlenül áll ez a két csapat a tabella első és második helyén, a BRSE is magabiztos teljesítményt nyújtott eddig. Jó erőfelmérő lesz ez nekünk a decemberi nagy menetelés előtt, én már nagyon várom a mérkőzést. Ezúttal is számítunk szurkolóink támogatására, szeretnénk nekik is bizonyítani.”

Ami a vendégeket illeti, a Swietelsky-Békéscsaba a Közép-európai Ligában két, illetve a Magyar Kupában egy mérkőzést hoztak le játszmavesztés nélkül, s az öt bajnokijuk közül is éppen legutóbbin, a Fatum-Nyíregyháza ellen buktak el egy játszmát, ráadásul 10 pontos előnyből.

A csapat vezetőedzője, Tóth Gábort a következőképpen vélekedett erről a klub honlapján:
„Jókor jött az a Nyíregyháza ellen leolvadás, tulajdonképpen örültem is neki, de csak a meccs után természetesen. Világossá vált, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy kikapcsoljunk teljesen és viszonylag nagy előnynél is arra várjunk, hogy az ellenfél majd hibázni fog. Azt szeretném, hogy mindig támadjunk a győzelemért, ám akkor ez a mentalitás nem volt jelen. Ez nálam azt jelenti, hogy mi nagyjából kilencpontos előnynél elveszítettük a kontrollt, de ettől függetlenül megoldottuk aztán a meccset, ebből pedig tanulhatunk, hogy ha még egyszer ilyen helyzetbe kerülünk, akkor ez emlékeztethet arra, hogy mit ne csináljunk. Teljesen mindegy, mennyi az állás és milyen helyzetben vagyunk, a legfontosabb, hogy sosem veszíthetjük el a kontrollt és mindig tudnunk kell, mi történik éppen a pályán.”

A tréner úgy gondolja, hogy jó erőfelmérő lehet a találkozó:
„A Vasas ellen ugyanúgy készülünk, mint minden más meccsre, azt persze nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy remek játékerőt képvisel. Viszont ez egy alapszakaszmeccs, ami jó teszt azzal kapcsolatban, hogy a közösség miként reagál nehéz helyzetekben, hiszen biztosan lesznek hullámhegyek és hullámvölgyek. Szeretném, ha egységesebbek lennénk, mint akár az előző szezonban, játsszunk győzelemre törő röplabdát és alakítsunk ki magunkról egy olyan képet, ami azt feltételezi, hogy egy jól funkcionáló csapat vagyunk! Ha nemcsak a keddi edzéseken tudjunk támogatni egymást, hanem az igazán fontos pillanatokban is fel tudjuk emelni a másikat, akkor elértünk a fejlődésünk olyan pontjára, amit a felkészüléskor kitűztünk magunknak.”

A csapatkapitány, Molcsányi Rita arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem a 2022-es finálé visszavágója lesz:
„Nagyon várom már a meccset, de nyilván nem szabad túlgondolni. Tudjuk, hogy a Vasas képviseli a legnagyobb erőt az ellenfeleink közül és ez lehet a legizgalmasabb mérkőzésünk, de nem stresszelünk. Felkészülünk, videózunk, megbeszéljük a taktikát, a kulcs pedig az lesz, hogy a saját játékunkat játsszuk. Szóba került persze a tavalyi döntő, de nálunk több új játékos van, mint a Vasasnál, ezért szerintem náluk ez inkább lehetett beszédtéma, mint itt. Maximum annyiban lehet abból a szériából kiindul, hogy valószínűleg ez a csata is ugyanolyan szoros lesz. Az újonnan érkezőkkel mindig megosztjuk a saját tapasztalatainkat az ellenfelekkel kapcsolatban, legyen szó ütésirányról, védekezésről vagy blokkról, ez nem csak akkor történik meg, amikor a Vasas az ellenfelünk. Nem azért várjuk a meccset, hogy „visszavágjunk”, hanem mert egy jó ellenféllel szemben megmutathatjuk, mit tudunk. Úgy fogunk felmenni a pályára, hogy győzni akarunk!”

A rangadó 19 órakor kezdődik a Folyondár utcában, s a mérkőzést a Hunvolley Tv élőben, kommentárral közvetíti. 16 órától a két klub fiókcsapata is összeméri egymással az erejét az NB I-ben.