Így láttuk a fordulót: Reffatti 30, a Kistext 1 pontot szerzett a PSE ellen

Sorozatunkban visszatekintünk a forduló mérkőzéseire, elemezzük a csapatok teljesítményét és igyekszünk felhívni a figyelmet a legérdekesebb momentumokra is.

 

FÉRFI EXTRALIGA:
Debreceni EAC – Fino Kaposvár 0:3
A vendégek mindenképpen szerettek volna javítani a múlt heti, a Pénzügyőrtől hazai pályán elszenvedett vereségüket. Ebben az is a kezükre játszott, hogy a debreceniek brazil pontgyárosa, Willian kisebb sérüléssel bajlódott, s ezért nem játszhatott megszokott posztján, hanem helyet cserélt a liberó Bán Viktorral. Utóbbitól nem teljesen idegen a szélső ütő pozíció, néhány fordulóval ezelőtt Bagics Balázst is helyettesítette már, most is szerzett 8 pontot, de ez most kevés volt a győzelemhez. Hiába lett Almora a legeredményesebb játékos 21 ponttal, a kaposváriaknál négyen is elérték a tízet, közülük Hernandez volt a legjobb 17-tel, míg Lescay egymaga 5 blokkot értékesített.

Kistext JP Auto Mercedes – Pénzügyőr 2:3
A forduló meglepetését kétségkívül a sereghajtó Kistext okozta, amely első pontját éppen az éllovas címvédő ellen szerezte, s a negyedik játszmában nem állt messze a végső győzelemtől sem. Olekszandr Gutor csapatában ezen a meccsen debütált orosz centerük, Sztyepan Novoszelov, aki egymaga 13 pontig és 5 blokkig (a túloldalon Nascimento is ennyi blokkot hozott) jutott, de ő is jócskán elmaradt a korábban éppen a Pénzügyőrrel bajnoki címig és kupagyőzelemig jutó brazil Reffatti mögött, aki 30 pontot termelt (ezzel a forduló legeredményesebb játékosa lett). A túloldalon némi meglepetésre Rása Alex volt a legjobb 19-cel, Kiss Dániel 14-ig jutott, míg Kovács Zoltán öt szett alatt csak 11-ig, ami bizonyos szempontból meg is magyarázza az alapszakaszban először pontot veszítő PSE visszafogottabb teljesítményét.

GreenPlan-VRCK – Kecskeméti RC 1:3
Továbbra sem tud kikecmeregni a gödörből a Vegyész, pedig a vendég kecskemétieknél volt egy komoly hiányzó, mégpedig az egyik kubai pontgyárosuk Argilagos, azonban a fiatal 18 pontig jutó Varga Péter remekül helyettesítette, míg ezúttal a főszerepet a másik kubai, a 20 pontos Fundora vállalta magára. A barcikaiak ugyan nagy fölényben voltak a blokkokat tekintve (12–5), azonban hiába Szabó Dávid 21 pontja, a nyitásoknál és a nyitásfogadásban nagyon bizonytalanok voltak: 77-ből 16-ot hibáztak el, s mindössze két ászuk volt, míg a túloldalon 99 szervából 13-at rontottak, viszont volt 9 ászuk.

MAFC-BME – MÁV Előre-Foxconn 3:0
Az újonc fehérváriak eddig messze várakozáson felül szerepeltek, így aztán nagy érdeklődés övezte az ugyancsak jól teljesítő MAFC elleni vendégjátékukat. Bár két és fél szettig valóban szoros volt a találkozó, végül azonban a fővárosiak három játszmában le tudták zárni a csatát, elsősorban remek, 50 százalék feletti támadásbefejezésüknek köszönhetően, hiszen mindkét csapat 72 alkalommal támadhatott, de amíg a hazaiak 40-szer voltak eredményesek, addig a vendégek csak 31-szer. Egy hajszállal minden más mutatóban is a MAFC volt jobb, s míg náluk a két bolgár légiós, Hrisztian Dimitrov és Szimeon Topuzliev 21, illetve 12 pontig jutott, addig a túloldalon Redjo Koci ezúttal 11-gyel vitte a prímet.