Rajtol a női Extraliga: bemutatkozik az MTK Budapest

Október 22-én, szombaton teljes fordulóval rajtol a női Extraliga 2022–2023-as idénye. A rajtig hátralévő napokban bemutatunk egy-egy csapatot: hogyan változott a játékoskeret, illetve milyen célokkal vágnak neki az új idénynek.

 

Sorozatunk aktuális részében az MTK Budapest csapatát vesszük górcső alá.

VÁLTOZÁSOK A KERETBEN
Érkezett:
Varga Brigitta (utánpótlásból felkerült), Briga Zsanett (utánpótlásból felkerült), Tarr Hajnalka (utánpótlásból felkerült), Garai Zsófia (utánpótlásból felkerült), Kiss Kornélia (utánpótlásból felkerült), Divényi Zita (PEAC-Pécs), Anja Asonja (szerb, Crvena zvezda), Linda Jéssica (brazil, Hapoel Ironi Kiryat Ata), Szabó Lili (UTE), Endrődi Hanna (Veszprém Volley), Monteiro Giovana (Gödöllő)
Távozott: Sziládi Viktória (UTE), Boskó Ágnes (UTE), Kilyénfalvi Zsófia (UTE), Szalai Anna (Vasas Óbuda), Marguerite Spaethling, Victoria Giammorini, Borsos Lili (Gödöllő), Tettamanti Virág (TFSE), Petri Izabella, Windisch Kinga

A fővárosi kék-fehérek a 7. helyen végeztek a legutóbbi bajnokságban, keretük pedig alaposan kicserélődött a nyáron. Távozott két légiósuk és vagy fél tucat hazai utánpótlás-válogatott játékosuk is, mindössze Berkó Lili, Tatár Gréta és Weidemann Lili maradt hírmondónak Leiszt Máté előző idénybeli csapatából.

Mindezek ellenére az új keret többsége egyáltalán nem ismeretlen az MTK-szurkolók számára, hiszen öten a bajnoki címet szerző U19-es és U21-es csapat játékosai közül kerültek fel a felnőttekhez, Divényi Zita pedig ötéves kitérő után tért vissza nevelőegyesületéhez. Akik új arcok az a szerb és a brazil légiós, illetve az UTE-ból érkező Szabó Lili, valamint Erdődi Hanna és Monteiro Giovana.
„A nyáron sok tekintetben nyomtunk egy reset gombot és alaposan kicserélődött a csapat, de gyakorlatilag a stáb is jelentősen átalakult – nyilatkozta honlapunknak Leiszt Máté vezetőedző. – Egy egységes csapat kialakítására törekedtünk és úgy néz ki, hogy ezt sikerült is kialakítani. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy hétről hétre látom a lányokon a fejlődést, akik alázatosan dolgoztak az alapozás teljes időszaka alatt. Állítom, hogy ilyen nyugodt felkészülésem még nem volt.”

A fiatalításba több csapat és edző belebukott már, azonban a felkészülési mérkőzések eredményei eddig biztatóak, hiszen az MTK legyőzte például a Fatum Nyíregyházát és kedden döntetlent játszottak az UTE-val is.
„Ezek valóban biztató eredmények és bízom benne, hogy majd a tétmérkőzéseken is sikerül hasonló teljesítményt nyújtanunk. Hogy mire lehetünk képesek? Nem szoktam jóslatokba bocsátkozni, hosszú a szezon, bármi megtörténhet a január végi átigazolási stopig. Viszont egy kiegyenlített bajnokságot várok, szoros, színvonalas meccsekkel. A legfőbb célunk az, hogy a fiataloknak megfelelő fejlődési pályát adjunk és hogy rutint szerezhessenek az Extraligában. Hogy ez mire lesz elég, azt nem tudom.”