Az Európa Ligára állhat össze a csapat

Május 24-től az észtországi Tallinban lép pályára férfi röplabda-válogatottunk, amely a házigazdák mellett Koszovóval, Montenegróval, Oroszországgal és Romániával méri össze erejét a jövő évi bolgár–olasz közös rendezésű világbajnokságon való részvételért (a csoportgyőztes jut ki a vb-re, a másodikak a harmadik fordulóba jutnak). Az erre való felkészülés jegyében tartanak a hétvégén felkészülési tornát Dunaújvárosban a dán és a svéd válogatott részvételével. Ennek kapcsán tartott sajtóbeszélgetést a Magyar Röplabda Szövetség, amelyen Ludvig Zsolt, az MRSZ főtitkára mellett Juan Manuel Barrial szövetségi kapitány, Veres Péter csapatvezető és Gergye Roland játékos vett részt.

 

Ugyan Juan Manuel Barrial dirigálta már a csapatot a múlt heti, svédországi túrán is, a magyar közönség előtt most fog debütálni. „Nem voltak ismeretlenek számomra a magyar játékosok, többségüket ismertem már, amikor megpályáztam a szövetségi kapitányi posztot. Persze, a közös munka során tudok azért komolyabb ismereteket is szerezni róluk. A múlt heti túra, a mostani torna és igazából a világbajnoki selejtezők is az ismerkedés, a felkészülés jegyében zajlik, a fő cél az idén az Európa-ligában való jó szereplés” – mondta el ezzel kapcsolatban a magyar válogatott argentin szövetségi kapitánya, Juan Manuel Barrial.

Veres Péterrel kapcsolatban, viccesen még az is felvetődött, hogy nem csapatvezetőként, hanem játékosként is hasznára lehetne a csapatnak. Erre ő úgy reagált, hogy annyira jó most a hangulat, hogy ő maga is elgondolkozott azon, hogy beáll játszani. „Komolyra fordítva a szót, úgy gondolom, hogy most tényleg nagyon pozitív a játékosok hozzáállása és a szövetség háttérmunkája is remek, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy a csapat jó eredményeket érjen el. Persze, hosszú még az út, sokat kell dolgozni ezért, de most valóban adottak a lehetőségek.”

Ludvig Zsolt főtitkár örült annak, hogy a válogatott is elégedett a felkészülés feltételeivel. „El kell ismerni, hogy nem mindig volt ez így, azóta tudunk megfelelő felkészülési feltételeket biztosítani, mióta a röplabda bekerült a kiemelt sportágak közé. A női válogatott az elmúlt években már bizonyított, s a Magyar Röplabda Szövetség szeretné megadni a lehetőséget a férfiválogatottnak is. Ezért is vállaltuk el az idei férfi junior Európa-bajnokság megrendezését, s ezért is neveztük a felnőtteket az idei Európa-ligába. Ez nem egy egyszeri alkalom, három éves ciklusban gondolkozunk, amelynek végén a 2019-es, már 24 csapatos Európa-bajnokságon való részvétel a cél.”

A játékosokat Gergye Roland, a Bajnokok Ligája-résztvevő francia Paris Volley ütője képviselte. „Remek a hangulat a csapaton belül, mindenki nagyon bizakodó, azok után, hogy megkaptuk végre a lehetőséget a bizonyításra. Az elmúlt években sajnos csak egy-két heteket tudtunk együtt edzeni. A mostani csapat viszont ütőképesebb lehet, ha hosszabban tudunk készülni. Még nem a világbajnoki selejtezőkön, mert persze nem fogjuk eleve feladni azt se, de úgy gondolom, hogy az ottani jó szereplést még korai lenne elvárni tőlünk. Az Európa-ligára viszont már összeállhat a társaság.”

Aki kíváncsi a magyar férfi röplabda-válogatottra, a most hévégén Dunaújvárosban, ingyen megnézheti a mérkőzéseket, amelyeket egyébkén a MRSZ megújult honlapja (hunvolley.hu) is élőben közvetít. A csapat idehaza még június 16 és 18. között Nyíregyházán szerepel az Európa-ligában.