Idegenben fordított a MÁV Előre és a Vegyész is

Két-két férfi Extraliga és NB I-es mérkőzést rendeztek szombaton. Az újonc MÁV Előre kétszettes hátrányból fordított Debrecenben, míg a forduló rangadóján ugyancsak 1:0-s hazai vezetés után harcolta ki a győzelmet. A férfi NB I-ben a Szeged három játszmában győzte le a Gammát, míg az újonc TFSE a Szolnok ellen nyert 3:1-re.

 

Hiába vezetett már 2:0-ra a házigazda DEAC és hiába szerzett brazil légiósuk 36 pontot a találkozón, a meccs közepére a két másik külföldi játékosát nélkülözni kényszerülő debreceniek elfáradtak, ráadásul a történetének első Extraliga mérkőzését játszó MÁV Előre-Foxconn mestere, Dávid Zoltán egy váratlan, de annál remekebb szerkezeti átalakítással – a nyáron a Pénzügyőrtől érkező feladó Szabó Vilmos a harmadik játszmától kezdve átlóként lépett pályára és szerzett is 11 pontot – meg tudta fordítani a találkozó menetét, amihez persze kellett Koci 29 pontja is.

A forduló rangadóján, az előző két idény bronzmeccsének visszavágóját a MAFC BME kezdte jobban, még kissé felforgatott összeállításban is nyerte az első szettet nagy csatában. Ezt követően viszont összeállt a vendég GreenPlan-VRCK játéka és két sima játszmában megfordította az állást. A negyedik felvonásban így a meccsben maradásért küzdöttek a fővárosiak, s sokáig úgy tűnt, hogy sikerül is nekik kiharcolni az ötödik szettet, ám a hajrá a kazincbarcikaiaké volt, akik így végül le tudták zárni a találkozót.

 

Férfi Extraliga:
DEAC – MÁV Előre-Foxconn 2:3 (20, 22, –22, –21, –12)
Debrecen, 113 néző. V: Horváth M., Rácz.
DEAC: Bagics 15, Kiss I. 6, Tóth A. 5, Willian 36, Remete 3, Dorogi 5. Csere: Bán (liberó), Tar, Imre. Vezetőedző: Fodor Antal.
MÁV: Kholman 4, Szabó V. 11, Koci 29, Ambrus 6, Bibók 7, Boa. Csere: Takács M., Szentesi (liberók), Doda 21, Deliu. Vezetőedző: Dávid Zoltán.
Edzői értékelés
Fodor Antal:
– Egy olyan mérkőzésen kaptunk ki, ami végig küzdelmes volt. 2:0 ás vezetésünk után a Székesfehérvár feljavult, és maga javára fordította a meccset. Gratulálunk nekik!
Dávid Zoltán: – Nagyon nehéz meccs volt. Érződött a megilletődöttség. Meg kellett hoznom azt a döntést, hogy Szabó Vilit átlóban játszassam, ami számára nem egy megszokott poszt. Viszont ez kellett ahhoz, hogy feljavuljunk és végül megnyerjük a mérkőzést. Mentálisan még sokat kell fejlődnünk.

MAFC-BME – GreenPlan-VRCK 1:3 (22, –17, –15, –23)
Budapest, Folyondár utca, 250 néző. V: Árpás, Bátkai-Katona.
MAFC: Krupánszki 13, Eke 6, Dimitrov 20, Topuzliev 8, Gacs 3, Pápai 2. Csere: Kunert (liberó), Kókai, Torbica 1, Szabó B. 1. Vezetőedző: Nagy Péter.
VRCK: Árva 12, Moraes 9, Páez 3, Blázsovics 15, Trabus 9, Csoma 3. Csere: Kiss M. (liberó), Warzywoda, Szabó D. 13. Vezetőedző: Toronyai Miklós.
Edzői értékelés
Nagy Péter: – Én úgy gondolom mindig azt kell figyelni, hogy egy mérkőzésen milyen lehetőségek adódnak, akármennyire is papírformának tűnhet. Ma feladó nélkül játszottunk, de a Barcika nem volt véleményem szerint megfelelően éles a mai találkozón, amit főleg a 4. szettben kihasználhattunk volna. Sokat kell még dolgoznunk, főleg azon, hogy minél tovább fent tartsuk a megfelelő fókuszt.
Toronyai Miklós: – Mindig a kötelezőt a legnehezebb megnyerni. A meccs előtt nem sokkal tudtuk meg, hogy egyik feladójára sem számíthatnak a hazaiak, így minden nagyképűség nélkül mondhatom, mi váltunk a meccs esélyesévé. A legfontosabb, hogy győztünk, három pontot szereztünk. Nem hinném, hogy sok együttes fog innen ponttal, pontokkal távozni.

 

Férfi NB I:
Vidux-Szegedi RSE – Gamma Paty.CO 3:0 (20, 24, 17)
Szeged, 110 néző. V: Ladányi, Mezei.
SZRSE: Piti 3, Bodnár 2, Csányi 14, Kiss G. 3, Sarnyai 13, Pozzobon 22. Csere: Borsi (liberó), Csendes. Vezetőedző: Fésüs Erzsébet.
GAMMA: Juhász B. 3, Pásztor 8, Tarr 2, Nagy P. 10, Báder 7, Katona 9. Csere: Gidófalvi (liberó), Dulcz. Vezetőedző: Kovács Sándor.
Edzői értékelés
Fésüs Erzsébet: –
Számítottam rá, hogy nem lesz könnyű ez a mérkőzés, amit nehezített az is, hogy az első két szettben nem volt hatékony a játékunk, nagyon sok szervát rontottunk. Ez rányomta a bélyegét a két szettre, de a végjátékban a szervákra való kiemelt koncentrálás pozitívan befolyásolta az eredmény alakulását. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, arra, ahogyan teljesítenek, és egymásért dolgoznak. Bár még jobban össze kell szoknunk, de úgy látom, hogy jól haladunk ebben, és később ennek hiánya már nem fog érződni a játékunkon sem. Mivel nem volt teljes a keret, ezért nem volt lehetőségem mindenkit játszatni, de szeretném megdicsérni a játékosaimat, hiszen a teljesítményük, és szorgalmuk alapján mindenki megérdemelte volna ma, hogy pályára léphessen. Külön szeretném kiemelni Sarnyai Ákost, és Bodnár Lajost, akik ma először játszottak kezdőként, és maximálisan teljesítettek. A szurkolóinknak pedig köszönjük a fergeteges hangulatot!
Kovács Sándor: – Minden szettet harcosan és fegyelmezetten kezdtünk, de sajnos a végjátékokban becsúszott két, három ki nem kényszerített hiba, ami megpecsételte a sorsunkat. Közel voltunk esetlegesen egy szett megnyeréséhez, de ettől függetlenül büszke vagyok minden játékosomra, mert küzdöttek, míg bírták. Dolgozunk tovább és készülünk a következő mérkőzésre, ahol remélem már több játékosom áll majd a rendelkezésemre.

TFSE – Szolnoki RK 3:1 (21, –20, 24, 24)
Budapest, Győri út, 74 néző. V: Gyulai, Sík.
TFSE: Márton 2, Gyenes 1, Szappanos 8, Tigyi 7, Czita 6, Merkler 17. Csere: Nagy T. (liberó), Arató 1, Tóth M. 2, Együd 3, Fenyő 13. Vezetőedző: Lónárt Péter.
SZOLNOK: Guzmics 2, Fenyvesi D. 29, Csombor 1, Bíró 17, Reiner 10, Acsai 4. Csere: Földes, Dalkó (liberók), Oláh R. 5, Timár 1. Vezetőedző: Gulyás Ferenc.
Edzői értékelés
Lónárt Péter: – Először is Gratulálok a csapatomnak! Igazi csapatmunka volt! Nagyon akartuk a győzelmet és meg is lett az eredménye. Hajrá Rackák! Hajrá TFSE!!!
Gulyás Ferenc: – Magunknak köszönhetjük ezt a vereséget, ennyi hibával játszani utánpótláskorú csapatoknál sem elfogadható. Alapvető hibákat követtünk el, amit a TFSE ki is használt. Nagyon sajnálom ezt a három pontot.

 

VASÁRNAPI PROGRAM:
16:00 Dág KSE – Dunaújvárosi KSE (férfi NB I)
17:00 Kecskeméti RC – Pénzügyőr (férfi Extraliga); Tv: M4 Sport+