Szoros vereség után győzelem az U19-es vb-n

Csütörtök kezdte meg főtáblás szereplését az U19-es strandröplabda világbajnokságon Gubik Hanna és Vasvári Zsófi. Napi mérlegük egy győzelem és egy vereség, így valószínűsíthető továbbjutásuk, sőt, szerencsés esetben akár csoportgyőztesként egyből a legjobb 16 közé is kerülhetnek.

A lányok csütörtök reggeli ellenfele a 4. helyen kiemelt kanadai Glagau/Sorra páros volt. Az első szettben egészen a technikai időig a magyarok vezettek (11:10), ekkor azonban több saját hibát is vétettek, így először két pontos előnyre tettek szert a kanadaiak (13:15), melyet 3 pontos hátránynál magyar időkérés követett (14:17). Fordítani azonban már nem sikerült, így az első játékrész végén kanadaiak örülhettek (17:21).

A második játszmát is jól kezdték a mieink: az első térfélcserénél 3 ponttal vezettek (5:2), melyet a technikai időig 5 pontra sikerült növelni (13:8). Kevesebb hibával, hatékonyabb nyitásokkal, jobban helyezett támadásokkal játszottak Zsófiék, így még 6 ponttal, 17:11-re is tudtak vezetni. Ekkor ismét jöttek a saját hibák: folyamatosan zárkózott az ellenfél, 18:15-nél Gubik János időt is kért. Ez nem törte meg a kanadaiakat, akik jó nyitásokkal 21:21-nél kiegyenlítettek. Nem remegett meg Zsófi és Hanna keze ekkor sem: először Zsófi szerzett pontot egy blokk fölött pörgetett labdából, majd Hanna nyitott ászt, s ezzel meg is nyerték a lányok a második játszmát (23:21).

A döntő játszmában ismét a magyar kettős vezetett, a második térfélcserénél azonban már egyenlő volt az állás (5:5). Ekkor a kanadaiaknak minden összejött, 7:5-ös kanadai vezetésnél magyar időkérés következett. Sajnos azonban nem sikerült megváltoztatni a játék képét, végül 15:8-ra Kanada nyerte a döntő szettet és ezzel a mérkőzést.

Délután Gubik Hanna és Vasvári Zsófi a főtáblán is megszerezte első győzelmét, miután egy szorosabb és egy sima szettben legyőzte svájci ellenfelét, akik nem mellesleg két héttel ezelőtt 6. helyen végeztek az U18-as Európa-bajnokságon (21:16, 21:11).

Pénteken magyar idő szerint 11:40-kor következik a csoport utolsó mérkőzésén az argentin Enriquez/Abdala kettős. A csoport további mérkőzésein Kanada és Svájc is legyőzte Argentínát, így amennyiben pénteken Kanada legyőzi Svájcot, akkor Hanna és Zsófi argentinok elleni mérkőzésének tétje a csoportmásodikként történő továbbjutás, ha viszont a svájciak és a mieink is nyernek, akkor hármas körbeverés esetén a mieink akár csoportgyőztesek is lehetnek és akkor egyből a legjobb 16 közé jutnak.

Gubik János edzői értékelése a svájciak elleni meccs után: 

A csoport második mérkőzésén ismert ellenféllel találkoztunk. Már a tavalyi u18-as Eb-n is egy csoportban voltunk a svájciakkal, akik aztán azt a tornát meg is nyerték. Több mérkőzés megnézése, statisztika átfutása után kialakítottuk a taktikánkat, amely talán többeket meglepett. Ugyanis a jobbnak vélt svájcit kezdtük játszani bízva a nyitásainkban, a saját “sideoutjainkban” és a védekezésünkben. Bevállaltuk, hogy kapunk egy-két nagy bombát, de tudtuk, hogy a pontatlan labdákból fogunk tudni védekezni, kontrázni. Az elsőben 10-11 után sikerült meglépnünk és végig irányítva hoztuk a szettet. A másodikban már a technikainál megvolt az 5 pontos előnyünk, amelyet tovább is növeltünk, így két simábbnak mondható játszmával (16, 11) léptünk előre az első célunk elérése felé. Viszont, ami ennél is fontosabb most játszottunk végre jól a tornán. Kevés hibával, jó taktikával!