Magyar Kupa: 40 csapat vesz részt a 2022–2023-as kiírásban

A Magyar Röplabda Szövetség székházában megtartották a Magyar Kupa 2022–2023-as idényének sorsolását. A nőknél 22, a férfiaknál 18 csapat nevezett az eseményre, ami azt jelenti, hogy előbbieknél a 16-os főtáblára kerüléshez hat, utóbbihoz pedig két selejtezős párharcot is meg kell rendezni.

 

A Magyar Kupában – szokás szerint – az előző évi kupasorozat helyezései alapján készültek el a kiemelések. Emellett az azonos osztályú csapatok oda-visszavágós alapon, a különböző osztályúak viszont egy mérkőzésen, az alacsonyabb osztályú csapat pályaválasztásával játsszák le a párharcokat.

Az Extraligás és az NB I-es csapatok számára kötelező volt az indulás, viszont a nőknél az NB I-es fiókcsapatok közül csak a Vasas nevezett. Emellett nyolc másodosztályú csapat, az előző idényben még NB I-es Kispest SE, valamint a DEAC, az UNI-Győr-SZESE, a Szolnoki Sportcentrum és a Tatabányai RSE áll még rajthoz, ezek a klubok egyaránt a selejtezőben kezdik majd a szereplésüket, s utóbbi kettő csatájának győztese lesz, majd a címvédő Vasas Óbuda ellenfele az első fordulóban. Annak a fordulónak a slágermérkőzése egyébként előreláthatólag az UTE és az Extraligában újonc MÁV Előre SC-ST. Solar párharca lesz.

A férfiaknál a Veszprémi RK és a Dunaújvárosi KSE, illetve a MAFC-Kármán és a Dág KSE játszik majd selejtezőt, s utóbbi győztese a címvédő Pénzügyőr, előbbié pedig az ezüstérmes GreenPlan-VRCK ellenfele lesz majd az első fordulóban. A veszprémieken és a MAFC-Kármánon kívül az UNI-Győr SZESE nem szerepel még az első két osztályban.

Érdekesség, hogy utóbbiak mindkét nemben ott vannak a kupaindulók között, csakúgy, mint a TFSE, a MÁV Előre és a DEAC, de képviseltetik magukat a nőknél és a férfiaknál egyaránt a kaposváriak, a veszprémiek a szolnokiak és a miskolciak is.