Női Eb-selejtező rajt: sorozatban az ötödik Eb-részvétel a cél!

Szombaton női válogatottunk is megkezdi az Európa-bajnoki selejtezőket. A lányok már meg is érkeztek Portugáliába, ahol az első selejtezőjüket játsszák. Csoportunkban szerepel még Ciprus és Ukrajna, s amennyiben sikerül a csoport első két helyének valamelyikét megszerezni, úgy sorozatban ötödször vívják ki az Európa-bajnoki részvétel jogát.

 

Válogatottunk július eleje óta tréningezik már Andreas Vollmer irányításával, és a felkészülés során hat mérkőzést vívtak: Győrben kétszer is megütköztek Észtországgal, s először veszítettek, majd a második meccsen sikerült a visszavágás. Ezt követően kétszer is legyőzték idegenben Spanyolországot, utána viszont a hazai felkészülési tornán előbb ötszettes meccsen Szlovákiától, majd Csehországtól is vereséget szenvedtek.

Ami az első ellenfelünket, Portugáliát illeti, a múlt kifejezetten a mieink számára kedvez, hiszen az eddigi öt találkozó közül mindegyiket a mieink nyerték, s a portugálok mindössze egy játszmát tudtak nyerni. Azonban korántsem szabad félvállról venni a mostani ellenfelet, hiszen a két csapat meglehetősen régen játszott egymás ellen, s az egyértelműen kijelenthető, hogy riválisunk válogatottja egyértelműen felfelé jövőben van. Bizonyíték erre az idei Ezüst Európa Ligában megszerzett ezüstérmük, és a legfrissebb európai ranglistán elfoglalt 24. helyük (a mieink a 22. helyen állnak), s sikerült kiharcolniuk az indulást a 2019-es Eb-re is (az volt az első Eb-részvételük és a 24. helyen zártak). Ettől függetlenül a mieink a mérkőzés esélyesei, és még idegenben is illene nyernie Szakmáry Grétiéknek.

A két válogatott eddigi egymás elleni mérkőzései magyar szempontból:
1991 3:1 (Győr)
2000 3:0 (Montreux – Eb-selejtező)
2001 3:0 (Vilvoorde – Eb-selejtező)
2004 3:0 (Baranovics – Eb-selejtező)
2005 3:0 (Horsens – Eb-selejtező)

A másik két csoportellenfelünk közül Ciprus a 35. a ranglistán és még soha nem találkoztak velük a mieink, mint ahogyan Eb-re sem sikerült még kijutniuk.

Ukrajna már egészen más történet: az európai ranglista 13. helyezettje a Szovjetunió felbomlása óta 9 kontinenstornán vett részt, legjobb helyezésüket pedig az 1993-as Eb-n érték el, amikor bronzérmet szereztek. Ott voltak a legutóbbi három Eb-n is, tavaly 12., 2019-ben 17., 2017-ben pedig a 13. helyen zártak. Idén ráadásul kétszer már megütközött egymással a két csapat Budapesten, az Arany Európa Ligában: előbb az ukránok nyertek 3:1-re, de aztán sikerült visszavágni nekik egy ötszettes meccsen. Ráadásul abban a sorozatban a mieink közül számos kulcsember pihent, az pedig kérdés, hogy az orosz–ukrán háború miatt hogyan sikerült a csapat felkészülése. Az biztos, hogy a hazai meccseiket Csehországban, Kutna Horában kénytelenek lejátszani.

 

A magyar női válogatott kerete:
feladók: Bagyinka Fanni (Swietelsky-Békéscsaba), Fábián Fanny (Vasas Óbuda)
szélső ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Szakmáry Gréta (Cuneo), Szedmák Réka (Kaposvári NRC), Szűcs Kinga (Casalmaggiore), Török Kata (Vasas Óbuda)
átlók: Németh Anett (SC Potsdam), Petőváry Panni (UTE)
centerek: Gyimes Zsófia (Kaposvári NRC), Papp Orsolya (Vasas Óbuda), Pintér Andrea (Swietelsky-Békéscsaba)
liberók: Juhár Dalma (Vasas Óbuda), Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza)

Az Eb-selejtezők programja:
Augusztus 20., szombat, 19:00 Portugália – Magyarország (Santo Tirso)
Augusztus 24., szerda, 18:00 Magyarország – Ukrajna (Riz Levente Sportcsarnok)
Augusztus 27., szombat, 17:45 Magyarország – Ciprus (Riz Levente Sportcsarnok)
Szeptember 3., szombat, 19:00 Ciprus – Magyarország (Nicosia)
Szeptember 7., szerda, 18:00 Ukrajna – Magyarország (Kutna Horá – Csehország)
Szeptember 10., szombat, 19:00 Magyarország – Portugália (Békéscsaba)

JEGYVÁSÁRLÁS: www.eventim.hu