Szettgyőzelemre futotta a csehek ellen a női válogatottnak

Szlovákia után Csehország ellen sem tudott nyerni az Európa-bajnoki selejtezőkre készülő magyar női röplabda-válogatott. Az UTE-csarnokban lezajlott felkészülési tornán ezúttal játszmagyőzelemig jutottak a mieink.

 

A torna első napján, a szlovákoktól elszenvedett ötszettes vereséget követően a csehek 3:0-ra nyertek északi szomszédjaink ellen, így, ha a mieink három, vagy négy szettben legyőzik vasárnapi riválisukat, úgy megnyerik a felkészülési tornát.

Persze ennél sokkal fontosabb volt a mutatott játék. Az elején ebben inkább a csehek voltak jobbak, akik el is húztak 4:1-re, de aztán sikerült összekapnia magukat a mieinknek, s 8:8-nál már egyenlő volt az állás. A feladó poszton ezúttal Bagyinka Fannival felálló csapatnak ezután megint volt egy kisebb hullámvölgye, de 10:13 után volt egy remek sorozata a mieinknek, amivel 18:15-re már ők vezettek. Azt ekkor kevesen gondoltuk, hogy ebben a szettben már csak két pontot szereznek a magyar lányok (abból is az egyik egy rontott nyitás), de nagyon feljavult a csehek blokkja, ami ellen tehetetlenek voltak a mieink, így ezt a játszmát a vendégek nyerték 25:20-ra.

Sajnos a másodikban is a Vasas vezetőedzője, Jannisz Atanaszopulosz által dirigált csehek kezdtek jobban, s három-négypontos vezetést állandósítottak. A szett közepén sikerült 13:8-ról visszazárkózni, sőt Pintér Andrea ászával egyenlíteni is. Sajnos a fordítás már nem jött össze, sőt, megint elhúztak a vendégek. A születésnapos Gyimes Zsófia pályára küldésével sikerült kirángatni a mieinket a gödörből, de így is öt szettlabdájuk lett a vendégeknek, s ugyan Pintér Andrea blokkjával még hárítottuk az elsőt, a másodikat már értékesítették, így ez a szett is 25:20-szal zárult.

A harmadik játszmát Fábián Fannival és Szűcs Kingával a soraiban kezdte a csapat és maradt Gyimes is, de a csehek is alaposan felforgatták a kezdőjüket: bejött például a korábban az UTE-ban szereplő Kojdová. Így viszont a mieink tartani tudták a lépést a vendégekkel, igaz, a szett közepén megint három volt a hátrány. Megint Pintér Andi ászával jöttünk vissza egyre, de fordítani megint nem sikerült, legalábbis ekkor. Mert 16:16 után viszont Fábián blokkjával átvettük a vezetést, időt is kért a csehek görög mestere. Sajnos 18:18 után megint magukhoz ragadták az előnyt, de egy gyors pihenőt követően most volt visszaút, sőt Szakmáry Gréta ászával 21:20-ra megint a mieink vezettek. A cseh kapitány azonban visszahozta két kezdőjátékosát és ezzel megint fordult a kocka, sőt, egy rontott nyitás után a cseheknek volt meccslabdája. Szerencsére ezt Szűcs Kinga pontjával hárítottuk és aztán a mieinknek lett szettlabdája és Szakmáry Gréta blokkoutjával ezt sikerült is kihasználni (26:24).

A negyedik felvonást viszont remekül kezdték a mieink, főleg Szakmáry és 5:0-nál időt is kért a csehek kapitánya. Vissza is zárkóztak egy pontra, 9-nél pedig fordítottak, sőt sorozatban hat pontot szereztek. 10:15-nél már a második idejét is kikérte Andreas Vollmer, de hiába lépett pályára megint Petőváry, nem sikerült kilábalni a hullámvölgyből, s már 10 ponttal is vezettek a vendégek. A végén még Szedmák Réka is beállt, de már ő sem tudott segíteni, ezúttal 11 meccslabdája volt a cseheknek, s bár az elsőt elhibázták, a másodikat már értékesíteni tudták (14:25).

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS:
MAGYARORSZÁG – CSEHORSZÁG 1:3 (–20, –20, 24, –14)
Szilágyi utca, 120 néző. V: Árpás, Barabás.
MAGYARORSZÁG: Bagyinka 2, Szakmáry 16, Papp 2, Németh A. 14, Török 7, Pintér 7. Csere: Tóth F. (liberó), Gyimes 2, Petőváry 1, Fábián 3, Szűcs K. 8, Szedmák 1. Szövetségi kapitány: Andreas Vollmer.
CSEHORSZÁG: Kossanyiová 2, Koulisiani 6, Orvosová 9, Mlejnková 6, Siamnová 10, Valková 1. Csere: Digrinová, Dostalová (liberók), Pavliková, Faltinová 11, Hodanová 7, Kojdová 8, Baumruková, Formánková, Blazková. Szövetségi kapitány: Jannisz Atanaszopulosz.
Edzői értékelés
Andreas Vollmer:
– Az eredmény most másodlagos volt, a jó erőkből álló cseh csapat ellen. Az volt a fontos, hogy kibukjanak azok a hibák, amiken még az Eb-selejtezők rajtjáig hátralévő egy hétben javítanunk kell, s ezek most remekül látszódtak. Ebből a szempontból mindenképpen hasznos volt ez a mostani felkészülési torna.

A torna végeredménye: 1. Csehország 6 pont (6:1 szettarány), 2. Szlovákia 2 (3:5), 3. MAGYARORSZÁG 1 (3:6)