Grúzia-Magyarország: Tomanóczy Bálint és Koch Róbert várakozásai

Szombaton – magyar idő szerint – 15 órakor a grúz válogatott vendége lesz Eb-selejtezőn a magyar férfiegyüttes, amely a spanyolok elleni pontszerzéssel nyitotta a sorozatot, míg a csoport utolsó helyén álló grúzok 3:0-ra kikaptak Nyitrán a szlovákoktól.

Bár abszolút esélyese a találkozónak a magyar csapat, azt mindenképp figyelembe kell vennie, hogy az első hazai meccsükre készülő grúzok kettőzött erővel küzdenek majd ellene, hisz „papíron” itt van a legtöbb esélyük a jó eredmény kiharcolására, mivel a csoport másik két együttese, a szlovák és a  spanyol is a magyar előtt áll az európai rangsorban.

Így a mieink részéről már az első perctől kezdve elengedhetetlen a maximális koncentráció, a hatékony mezőnymunka és támadásbefejezés a grúz fővárosban, Tbilisziben rendezendő összecsapáson. Persze, látva a spanyolok elleni meccset és ismerve a grúzok Szlovákiában elszenvedett sima vereségét bizakodhatunk, s ha hasonló mentalitással játszik és küzd a válogatott, mint szerdán, akkor nem lehet probléma.

Szombaton remélhetőleg már megfelelő lesz a hőmérséklet a teremben

A magyar csapat centere, a következő szezont már a bajnok és kupagyőztes Pénzügyőrnél kezdő Tomanóczy Bálint úgy véli, hogy nem szabad lebecsülni az ellenfelet: – A szerdai Eb-selejtező alapján önbizalommal és jó kedvvel megyünk bele a mérkőzésbe – kezdte mondandóját a 20 éves, 203 centiméter magas középjátékos. – A győzelem a cél egyértelműen, azonban nem szabad lebecsülni az ellenfelet. Próbáljuk ugyanazt vagy még annál is jobb teljesítményt hozni, amit az első meccsen Spanyolországgal szemben – tette hozzá.

Tomanóczy Bálint

Koch Róbert szövetségi kapitány az első, Tbilisziben tartott edzés után arról beszélt, hogy a gyakorlás során minden rendben volt a csapattal, annak ellenére, hogy nincs sok idő a spanyolok és a grúzok elleni mérkőzés között. Normális körülmények fogadták őket, a csarnok szép, igaz, a teremben lehetne egy kicsit hűvösebb, de ez remélhetőleg a meccsre már rendben lesz. Ami a sérülteket illeti: Pesti Marcell már jobb állapotban van, jót tett neki a két nap pihenő és Gergye Roland is egyre biztatóbb formát mutat! Szabó Alpár viszont családi okok miatt nem tudott a csapattal tartani.

Koch Róbert szívesen fogadna egy meccs utáni gratulációt…

A szombati nap nagyon sűrű lesz: 11 órakor tréningezik még egyet a válogatott, előtte és utána pedig egy-egy videózás is szerepel a programban, amelyek során az ellenféllel kapcsolatos legfontosabb információkat kapják meg a játékosok. Természetesen az ebéd és egy kis csendes pihenő is része a napnak, majd – az ottani szerint 17 – magyar idő szerint 15 órakor elkezdődik a mérkőzés Tbilisziben.

A grúz alakulat az eredmenyek.com 2010 óta vezetett statisztikái alapján nem nyert mérkőzést. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne lenne múltja ott a röplabdának, még a szovjet válogatott tagjaként több híres játékosuk is volt, így például a tbiliszi születésű Vazha Kacharava, aki a világtörténelem első férfi olimpiai bajnokcsapatát erősítette 1964-ben, Tokióban, ahol a magyar válogatott a 6. helyen végzett (mindmáig ez az egyetlen ötkarikás szereplése a férfiaknak).

Vazha Kacharava

Szintén grúz származású Vladimir Dorokhov, aki 1980-ban Moszkvában lett olimpiai bajnok, előtte Montreálban pedig ezüstérmes, emellett két vb-t és négy Európa-bajnokságot is nyert, nem beszélve a CSKA Moszkvával elhódított két BEK-trófeáról 1973-ban és 74-ben.

A magyar férfiválogatott kerete:
feladók – Keen Cameron (UVC Holding Graz), Magyar Bálint (Pénzügyőr SE) – feladók
átlók – Kovács Zoltán (Pénzügyőr SE), Pesti Marcell (Lycurgus Groningen), Varga Péter (Kecskeméti RC)
liberók – Bán Viktor (DEAC), Bozóki Bence (Fino Kaposvár), Török Zsombor (Kecskeméti RC)
centerek – Gacs Dániel (MAFC), Kholman Norbert (MÁV Előre SC), Szabó Alpár (SK Aich/Dob), Tomanóczy Bálint (Pénzügyőr SE)
szélső ütők – Blázsovics Péter (GreenPlan-VRCK), Gergye Roland (BBTS Bielsko-Biala), Horváth Kristóf (Nantes Rezé Metropole), Kecskeméti Bálint (Dunaújváros)

A magyar válogatott Eb-selejtezői:
Augusztus 3.: Magyarország – Spanyolország 2:3
Augusztus 6., szombat 15:00 Grúzia – Magyarország (Tbiliszi)
Augusztus 10., szerda 18:00 Szlovákia – Magyarország (Nyitra)
Augusztus 13., szombat 18:00 Magyarország – Szlovákia (Riz Levente Sportcsarnok)
Augusztus 17., szerda 18:00 Magyarország – Grúzia (Riz Levente Sportcsarnok)
Augusztus 21., vasárnap 20:00 Spanyolország – Magyarország (Teruel)