Eb-selejtező: bravúros pontszerzés a spanyolok ellen

Megkezdte az Európa-bajnoki selejtezőket a magyar férfi röplabda-válogatott, amely első ellenfele az esélyesebb Spanyolország volt. A mieinknek azonban sikerült meglepnie a vendégeket, két játszmát is megnyertek, s végül ugyan 3:2-re kikaptak, de így is bravúros pontot szereztek.

 

Kicsit megilletődve megilletődve kezdte a csapatunk a meccset, talán túlságosan is tisztelték játékosaink az ellenfelet. Na meg az sem használt, hogy Pesti Marcell sérült kézzel volt kénytelen játszani, de mivel nem igazán ment neki így ezért még az első szettben le is kellett cserélni, viszont szerencsére Kovács Zoltán remekül pótolta. Az első szett azonban sajnos így is elég simán elment, bár a végén azért sikerült kicsit kapaszkodni (17:25).

Ez pedig jó előjel volt a folytatásra, mert a második játszmát a mieink kezdték jobban, s gyakorlatilag végig magabiztosan vezetve, a két szélső ütő, Blázsovics Péter és Horváth Kristóf ponterős játékával végül viszonylag simán sikerült hozták az egyenlítést (25:19).

A harmadik felvonást a vendégek kezdték jobban, de a szett közepére sikerült stabilizálni a játékunkat és előbb egyenlített a csapat, majd a vezetést is átvette. A végjátékig fej fej mellett haladtak a csapatok, húsz fölé érve aztán a spanyolok három nyitást is elrontottak, ezzel megkönnyítve a mieink helyzetét, akik azonban egyáltalán nem érdemtelenül fordították meg a meccset, s szereztek így már biztosan egy pontot (25:23).

Össze is kapták magukat a negyedik játszmára a spanyolok, akik magukhoz ragadták a kezdeményezést, de azért nagyon nem tudtak meglépni. A hajráig három-négy pontos előnyt szereztek, azonban a végjátékban hatalmasat hajráztak a mieink: 18:21-nél sorozatban négy pontot szerezve fordítottak. Sajnos így is a vendégek jutottak szettlabdához, és végül már az elsőt értékesítették is (23:25).

Az ötödik játszmában már ők domináltak, s 8:5-ös vendégvezetésnél fordultak a csapatok. Nem sikerült feljebb zárkózni, a végén pedig hat mérkőzéslabdája volt a spanyoloknak, akik ezúttal is kihasználták az elsőt (8:15), így megnyerték a mérkőzést, azonban a mieink által megszerzett egy pont nagyon sokat érhet majd a végelszámolásnál.

Férfi Eb-selejtező:
MAGYARORSZÁG – SPANYOLORSZÁG 2:3 (–17, 19, 23, –23, –8)

Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, 1000 néző. V: Bosenko (ukrán), Akbulut (török).
MAGYARORSZÁG:
BLÁZSOVICS 16, Tomanóczy 5, Pesti, HORVÁTH K. 21, Gacs 7, MAGYAR 2. Csere: Bozóki (liberó), KOVÁCS Z. 21, Kecskeméti, Gergye. Szövetségi kapitány: Koch Róbert
SPANYOLORSZÁG: Martin 1, RAMÓN FERRAGUT 25, Fornes 6, VILLENA 23, Rodríguez Pérez 6, Diedhiou 4. Csere: LARRANAGA LEDO (liberó), Lorente Camacho 2, De Chavarría Munoz 1, Gimeno Rubio, Gimenez, IRIBARNE 16. Szövetségi kapitány: Miguel Rivera
Edzői értékelés
Koch Róbert: – Nagyon boldog vagyok, mert nem tudom, mikor láttam utoljára a fiúkat így játszani. Hihetetlen mentális erejük volt, hogy az első szett után így fel tudtak állni. A spanyolok kontratámadásai sikeresebbek voltak, nekünk ezen a téren még türelmesebbnek kell lennünk, de így is jóval az eddigi formánk felett teljesítettünk. A nyitásfogadásunk például végig stabil volt.
Miguel Rivera: – Egyáltalán nem lepett meg minket, hogy a magyarok ennyire jól játszottak Budapesten, ráadásul ez volt az első mérkőzésünk a sorozatban, ami mindig nehéz. Az első szettet nagyon jól kezdtük, csupán néhány hibánk volt, a második játszmában lepődtem meg, hogy mennyire feltámadtak a magyarok, Kovács Zoltán parádésan szállt be a mérkőzésbe. Sokszor lyukas volt a blokkunk, de nagyon boldog vagyok, hogy sikerült fordítani és győzni.

A csoport másik mérkőzésén: Szlovákia–Grúzia 3:0 (14, 21, 9)