Férfiválogatott: a kapitány az Eb-kvalifikációt tűzte ki célul

Augusztus 3-án kezdi meg szereplését a magyar férfi röplabda-válogatott az Európa-bajnoki selejtezőkön. Ez alkalomból tartott sajtótájékoztatót hétfőn a hazai mérkőzések helyszínén, a budapesti Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban a Magyar Röplabda Szövetség.

 

A férfiválogatott szövetségi kapitánya, Koch Róbert arról beszélt, hogy a megszokottnál rövidebb volt a felkészülés, aminek az egyik oka az volt, hogy a nyár eleji Európa-liga után mentálisan és fizikálisan is elfáradtak a játékosok. Azonban nem a felkészülés hossza, hanem a minősége számít inkább.
„A helyszín minden igényt kielégít, a srácok jó állapotban tértek vissza a nyári szünetről, nem kellett visszavenni az edzésintenzitásból. Minőségi munkát tudtunk végezni, és bár kisebb nagyobb sérülésekkel meg kellett küzdenünk, a cél, hogy kijussunk a kontinenstornára.”

A szakember Kholmann Norbertre nem számíthat, aki ujjsérülést szenvedett és még Gergye Roland sincsen százszázalékos állapotban, a spanyolok ellen nem is fog pályára lépni, az azt követő meccseken viszont már számítana rá a kapitány. A csapatkapitány Szabó Alpár is később csatlakozott a kerethez, mert Covidos lett.
„Az ellenfelek közül a spanyol és a szlovák együttes stabil és gyors röplabdát játszik. A szlovákokat inkább elkapható csapatnak gondolom, de abból nem szabad kiindulni, hogy májusban legyőztük őket, ugyanis akkor az alapcsapatukból hatan-heten nem voltak ott. Igaz, ott azért akkora különbség sincs a legjobbak és a második vonal között. A grúzokról szinte semmit nem tudunk, ők a fekete lovak.”

A Franciaországban légióskodó Horváth Kristóf úgy gondolja, hogy a múlt heti, horvátok elleni két edzőmérkőzés nagyon hasznos volt, és örül annak is, hogy hétfő este még a ciprusiakkal is összecsapnak zárt kapus találkozón.
„Még boldogabb lennék, ha még tíz ilyen meccsünk lenne, de szerdára így is készen fogunk állni. Az Európa-liga nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, sajnos nagyon fáradtak voltunk a kimerítő klubidény után. De próbálunk folyamatosan előrelépni a különböző a játékelemekben.

A csapatkapitány Szabó Alpár – aki koronavírus-fertőzése miatt csak később tudott bekapcsolódni a munkába – kiemelte, a végelszámolásnál minden megnyert szettnek és pontnak jelentősége lehet, így az első labdamenettől az utolsóig küzdeni fognak.
„Jó formában vagyunk, ezúttal is azt tudom megígérni, hogy minden meccsen kiteszünk mindent a pályára, hogy tiszta lelkiismerettel tudjunk onnan lejönni akkor is, ha esetleg kikapunk. A betegség szerencsére nem vetette vissza a formámat és gyorsan fel tudtam venni a ritmust a többiekkel, úgyhogy számíthat rám a kapitány.”

A Magyar Röplabda Szövetség operatív igazgatója, Vatai Gabriella örömét fejezte ki, hogy egy teljesen új csarnokban is bemutatkozhat a röplabda, és nagy büszkeséggel tölti el őket, hogy az arénában ez lesz az első hivatalos nemzetközi összecsapás.
„A helyszín tömegközlekedéssel, autóval és a belvárosból akár biciklivel is könnyen megközelíthető, reméljük, sok szurkoló kilátogat majd a találkozókra. A mérkőzésre online is kaphatók elővételben a jegyek, de azokat a helyszínen is meg lehet majd váltani. Az árakon sem változtattunk: a felnőtteknek 2000, a diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 1200 forint lesz egy belépő.”

A férfiaknál az Európa-bajnoki selejtezőcsoportokból az elsők mellett az öt legjobb második jut ki a jövő őszi kontinenstornára. A férfiak mindhárom hazai selejtezőjüket a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban (1173 Budapest, Pesti út 86-88.) játszák, míg a női válogatottnak az első két meccse lesz itt.

JEGYVÁSÁRLÁS: www.eventim.hu

 

A válogatott kerete
feladók
: Keen Cameron (UVC Holding Graz – osztrák), Magyar Bálint (Pénzügyőr SE)
átlók: Kovács Zoltán (Pénzügyőr SE), Pesti Marcell (Lycurgus Groningen – holland), Varga Péter (Kecskeméti RC)
liberók: Bán Viktor (DEAC), Bozóki Bence (Fino Kaposvár), Török Zsombor (Kecskeméti RC)
centerek: Gacs Dániel (MAFC), Kholman Norbert (MÁV Előre SC), Szabó Alpár (SK Aich/Dob – osztrák), Tomanóczy Bálint (Pénzügyőr SE)
szélső ütők: Blázsovics Péter (GreenPlan-VRCK), Gergye Roland (BBTS Bielsko-Biala – lengyel), Horváth Kristóf (Nantes Rezé Metropole – francia), Kecskeméti Bálint (Dunaújváros)

A magyar válogatott Eb-selejtezői:
Augusztus 3., szerda 17:00 Magyarország – Spanyolország (Riz Levente Sportcsarnok)
Augusztus 6., szombat 15:00 Grúzia – Magyarország (Tbiliszi)
Augusztus 10., szerda 18:00 Szlovákia – Magyarország (Nyitra)
Augusztus 13., szombat 18:00 Magyarország – Szlovákia (Riz Levente Sportcsarnok)
Augusztus 17., szerda 18:00 Magyarország – Grúzia (Riz Levente Sportcsarnok)
Augusztus 21., vasárnap 20:00 Spanyolország – Magyarország (Teruel)