Férfi Eb-selejtezők: Bemutatjuk a csoportfavorit spanyolokat!

Szerdán megkezdi szereplését selejtezőcsoportjában a magyar férfi röplabda-válogatott, amely az európai ranglistán 20. spanyol, 22. szlovák és 37. georgiai (korábbi nevén grúz) válogatottal harcol a jövő évi Eb-részvételért. A kontinentális rangsorban 34. magyar csapat kijutása bravúr lenne, ugyanakkor azt túlzás állítani, hogy topkategóriás alakulatokkal kell megküzdenie az F-jelű négyesben. Háromrészes ellenfélbemutató következik, elsőként a szerdai rivális: Spanyolország!

MECCS- ÉS JEGYINFÓ:

Magyarország-Spanyolország, férfi röplabda Eb-selejtező 1. forduló

Helyszín: Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, Budapest

Kezdési időpont: 17.00

Jegyek: https://www.eventim.hu/hu/jegyek/cev-eurovolley-2023-qualifiers-budapest-riz-levente-sport-es-rendezvenykoezpont-588808/event.html

 

AZ ELSŐ ELLENFÉL: SPANYOLORSZÁG

A spanyolok és a szlovákok részt vettek a tavalyi lengyel-cseh-finn-észt közös rendezésű Európa-bajnokságon, de egyik válogatott sem élte túl a csoportkört: a spanyolok a holland-orosz-török-finn négyes mögött, és az észak-macedónok előtt az ötödik helyen zártak csoportjukban egy győzelemmel és négy vereséggel 5:13-as szettaránnyal.

A röplabda nem tartozik a legnépszerűbb sportágak közé Spanyolországban, ráadásul a labdarúgás, a kosárlabda és a vízilabda is jóval magasabb szintet képvisel a jelenlegi spanyol röplabdánál. Ugyanakkor sokan a mai napig emlegetik a nem mindennapi, 2007-es világraszóló sikerét a férficsapatnak, amely 15 évvel ezelőtt úgy lett Európa-bajnok Oroszországban, hogy az összes mérkőzését – nyolcat – megnyerte. Az elődöntőben a finneket, a moszkvai döntőben pedig a házigazda oroszokat verték 3:2-re Andrea Anastasi tanítványai, s történetük első Eb-trófeáját hódították el. A torna álomcsapatba viszont meglepetésre csak egyetlen spanyol, a center José Luis Molto került, öt orosz és egy szerb játékos társaságában…

Eb-győztes másodedző a kispadon! 

És ha már José Luis Moltót megemlítettük… Nos, az Eb-aranyérmes klasszis is tagja a spanyol válogatott jelenlegi edzői stábjának. A korábbi kiváló center leginkább szakmai meglátásaival, tanácsaival segíti Miguel Rivera munkáját.

José Luis Molto

Az 2007-es Eb-győztes keret: Rafael Pascual, Ibán Pérez, José Luis Lobato, Manuel Sevillano, Guillermo Hernán, Miguel Ángel Falasca, Javier Subiela, Guillermo Falasca, José Luis Moltó, Julián García-Torres, Enrique de la Fuente, Israel Rodríguez. Szövetségi kapitány: Andrea Anastasi.

Ami pedig a közelmúltat illeti: a spanyol szövetség és a férfiválogatott is szeretne visszatalálni a sikerek útjára. Szerdai ellenfelünknél januárban kapitányváltás történt: Miguel Rivera váltotta Ricardo Maldonadót, akinek a munkájával, különösen a tavalyi Eb-szerepléssel nem voltak megelégedve a szövetség elöljárói. Az új tréner, Rivera első számú célként a sikeres Európa-bajnoki kvalifikációt jelölte meg, s emellett az „Arany” Európa Liga-megnyerését is a legfontosabbak között említette székfoglalójában. Utóbbi viszont nem sikerült a spanyoloknak, sőt még az EL-négyes döntőbe sem tudták beverekedni magukat, mert az ukránok és a horvátok is megelőzték őket csoportjukban, csupán csak a dánok végeztek mögöttük.

Miguel Rivera csak az Eb-kijutást tartja elfogadhatónak csapatától

Kérdés tehát, hogy milyen passzban érkezik majd Budapestre a spanyol férfiválogatott, amellyel 9 év után játszik ismét tétmeccset Magyarország. Akkor 2013. júliusában Európa Liga-mérkőzésen a spanyolok nyertek 3:1-re. Azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban legutóbb 10 éve szerepelt a két együttes, akkor mindkét összecsapáson a spanyolok győztek 3:1-re.

Kulcsjátékosok:

A spanyoloknál nem szerepelnek világklasszisok, egységességükben rejlik az erejük. Persze, több olyan röplabdázójuk van, akik erős európai bajnokságokban játszanak vagy játszottak. A szélső ütő Jordi Ramón Ferragut a következő idényt a francia élvonalban kezdi, a Narbonne gárdájánál, a center Borja Ruiz is játszott Franciaországban, a Nantes együttesében, de visszatért hazájába, míg az Európa Liga-sorozatban legeredményesebb spanyol Juan Manuel González (Juanmi) – aki háromszoros spanyol bajnok, és U19-es vb-ezüstérmes 2011-ből – Olaszországban pallérozódott korábban.

A spanyolok kerete az Eb-selejtezőkre: https://eurovolley.cev.eu/team/12597-spain

VP