Leány U17-es Eb: szombaton rajt Olaszország ellen

Szombaton, Olaszország ellen kezdi meg szereplését a magyar leány U17-es válogatott a csehországi Európa-bajnokságon. A mieink Prostejovban szerepelnek majd, s az olaszok után a szlovénokkal, a lengyelekkel, a finnekkel és a törökökkel találkoznak majd a csoportban, ahonnan az első kettő jut az elődöntőbe, a harmadik és a negyedik pedig az 5-8. helyért játszik.

 

A szombati nyitány előtt Kőnig Gábor szövetségi kapitány és három kulcsjátékos, Jámbor Cecília, Nagy Sophia és Tuska Brigitta nyilatkozott.

„A legfontosabb elvárás, hogy ami bennünk van azt játsszuk ki, és remélhetőleg ez egy olyan eredményt hoz, ami után elégedetten tudunk hazajönni” – mondta el a célokkal kapcsolatban Kőnig Gábor szövetségi kapitány. – „Ez egy nagyon erős csoport, talán a finnek, azok, akik a legközelebb állnak hozzánk játékerőben, de ettől függetlenül nem gondolom, hogy mi alárendelt szerepben leszünk a többi ellenféllel szemben.”

Sajnos az is kiderült, hogy a felkészülés korántsem volt zökkenőmentes:
„Az első tíz napban sajnos nem úgy tudtunk készülni, ahogyan azt elterveztük, mert sajnos a csapat elkapott egy vírust, néhány napja pedig az egyik liberónknak tört el az ujja. Az előző Eb-hez képest ezúttal már 14 játékossal utazhatunk ki, de van több változás is a keretben a tavalyi csapathoz képest.”

„Mindenképpen szeretnénk bebizonyítani, hogy nem csak a szerencsén múlt, hogy ott lehetünk az Eb-n. Szetteket és mérkőzéseket is nyerni akarunk” – fogalmazott a Vasas négyes ütője, a válogatott csapatkapitánya, Jámbor Cecília.

A békéscsabaiak ütőjátékosa, Tuska Brigitta számára mindig is nagy motiváció volt, hogy a válogatottal készülhet: „Én mindig is szerettem ide járni. Már tavaly és a mostani selejtezőkön is megmutatta ez a csapat, hogy mire képes. Akkor a törökök ellen ugyan nem tudtunk győzni, de arra a játékra, amit ellenük bemutattunk, lehet építeni. Más lesz ez az Eb, mint a tavalyi, hiszen egy éve volt mindenkinek fejlődni.”

„Nagyon lelkesek vagyunk és minden mérkőzésen nagyon akarjuk a győzelmet is” – árulta el Nagy Sophia, a Vasas centere. – „A tavalyi Eb-n is jól szerepeltünk, és ha most bejutunk az első hétbe, akkor más világversenyre is kvalifikáljuk magunkat.”

 

A válogatott kerete: Báder Júlia (Vasas SC), Botyánszki Fanni (Vasas SC), Erőss Mirtill (Vasas SC), Fekete Fanni (Vasas SC), Fekete Ramóna (BRSE), Gajdács Lina (BRSE), Gergácz Olga (SZOSI), Jámbor Cecília (Vasas SC), Kállai Laura (Vasas SC), Nagy Sophia (Vasas SC), Nagy-Hegyesi Réka (Szegedi RSE), Tóth Sára (Vasas SC), Tuska Brigitta (BRSE), Vértes Szonja (Vasas SC).

Szakmai stáb: Kőnig Gábor (szövetségi edző), Bedőcs Gergely (másodedző), Deák Ferenc (edző), Papp Zsófia (gyógytornász), Horváth Márton (masszőrterapeuta), Kalmár Zsófia (pszichológus), Pavetits Bálint (statisztikus)

A magyar csapat csoportmérkőzései:
Július 16., szombat, 16:00 Magyarország – Olaszország
Július 17., vasárnap, 18:30 Magyarország – Szlovénia
Július 18., hétfő, 18:30 Magyarország – Lengyelország
Július 20., szerda, 16:00 Magyarország – Finnország
Július 21., csütörtök, 18:30 Magyarország – Törökország