Sikeres főpróba az U17-es EB előtt

Csehországgal, az U17-es Európa-bajnokság házigazdájával játszott két felkészülési mérkőzést a magyar U17-es leány válogatott, amely mindkét találkozót 3:2-re nyerve hangolt a szombaton kezdődő kontinensviadalra.

Szombaton Olaszország ellen kezdi meg Prostejov-ban Európa-bajnoki szereplését a Kőnig Gábor vezette U17-es leány válogatott, amely utolsó két felkészülési mérkőzését az Európa-bajnokság házigazdájával, Csehországgal vívta. Mindkét mérkőzésen szoros, 3:2-es magyar siker született, így önbizalommal telve várhatják a magyar lányok az Európa-bajnokságot.

Az első mérkőzést a magyar csapat kezdte jobban és a ponterősen játszó Erős Mirtill-Jámbor Cecília duónak is köszönhetően könnyedén a miénk lett az első szett. A második játékrész szorosabban alakult, és a végjáték a cseheknek kedvezett. A harmadik játszma megint könnyedebb magyar sikert hozott, ám utána nem tudták a lányok lezárni a meccset, így jöhetett az ötödik szett, amelyet fantasztikusan játszva 15:5-re nyert a magyar csapat, így győzelemmel kezdte csehországi szereplését.

Kőnig Gábor szövetségi edző így értékelte a látottakat:  – Egy jó erőkből álló cseh csapatot vertünk meg, helyenként kifejezetten magas színvonalú mérkőzésen. A csehek keményen nyitottak, amiben sok volt a hiba is, de idővel arra is tudtunk lépni, és habár a második szettet elbuktuk, ha ott nem hibázunk bele néhány támadásba akár 2:0 is lehetett volna, de nem így történt. Ma lehetett látni ismét a tüzet, amit oly sokszor hiányolok. Ebben a felfogásban kell játszanunk, mert ebben tudunk “felnőni” a magasabb szerkezetű együttesek mellé! Gratulálok a CSAPATNAK, bár csak egy hivatalos felkészülési mérkőzés volt, a csehek ellen mindig öröm nyerni!

Csehország-Magyarország 2:3 (-16, 23, -18, 22, -5)
Magyarország: Erőss 18, Jámbor 15, Fekete 11, Tuska 9, Tóth 7, Nagy So. 7. Csere: Nagy-Hegyesi (liberó), Báder. Szövetségi edző: Kőnig Gábor

A tegnapi, második mérkőzésen kétszettes hátrányba került a magyar válogatott, igaz mindkét játszmát minimális különbséggel (26:24) nyerték a házigazdák. Innen azonban hatalmasat küzdve álltak fel a magyar lányok és kiharcolták a döntő szettet. A záró játékrészben fej-fej mellett haladt a két csapat, ám a végét a mieink bírták jobban, és 17:15-re győztek, így ezzel az önbizalomnövelt sikerrel hangoltak az Európa-bajnokságra.

Kőnig Gábor értékelése:  – Ismét nagy csatát vívtunk a házigazdákkal, ezúttal más felállásban, mint az előző napon, de hasonlóan jó hozzáállással. Az első két szoros játszma végjátékát buktuk, de a következő két szettben mi bírtuk jobban ezeket a szituációkat. Az ötödik játszmában ki-ki csata folyt a pályán, de szerencsére a végét fejben nagyon jól bírtuk és nyertünk 17-15-re. A röplabdában nagyon-nagy dolog 0-2-ről nyerni bárki ellen, bármilyen rendezvényen, de a cseheket mindig jó legyőzni, hiszen jó csapatról beszélünk!

Csehország-Magyarország 2:3 (24, 24, -21, -21, -15)
Magyarország: Botyánszki 14, Nagy So. 3, Vértes 7, Jámbor 22, Kállai 7, Báder 2. Csere: Nagy-Hegyesi (liberó), Gajdács 6, Fekete F. 5. Szövetségi edző: Kőnig Gábor

A magyar együttes Eb-csoportkörös mérkőzései (Prostejov)
júl. 16. (szombat) 16.00 Olaszország-Magyarország
júl. 17. (vasárnap) 18.30 Magyarország-Szlovénia
júl. 18. (hétfő) 18.30 Lengyelország-Magyarország
júl. 20. (szerda) 16.00 Finnország-Magyarország
júl. 21. (csütörtök) 18.30 Magyarország-Törökország