A Vasas Óbuda a legjobb utánpótlás játékosaival indul az NB I-ben

A Magyar Röplabda Szövetség az elmúlt héten tette közzé a 2022/23-as szezonra vonatkozó versenykiírásokat, amelyek lehetőséget biztosítanak az Extraliga klubjainak, hogy fiókcsapataik az NB I-ben indulhassanak. A Vasas Óbuda, amely a javaslat kezdeményezője volt, Kőnig Gábor vezetésével az U17-es és az U19-es csapatokból épített kerettel vág neki a másodosztály küzdelmeinek.

 

A fiókcsapatokban a 2001. január 1. és a 2006. december 31. között született fiatal röplabdázók szerepelhetnek, a javaslat célja az volt, hogy állandó játéklehetőség biztosításával segítse az átmenetet az utánpótlás-bajnokságok és a felnőtt Extraliga között.

A Vasas új NB I-es csapatának vezetőedzője, Kőnig Gábor, aki jelenleg az U17-es válogatottat készíti fel a júliusi Európa-bajnokságra, örül, hogy a fiatalok a felnőtt bajnokságban kapnak lehetőséget a bizonyításra: “Az utánpótlásból az NB I-be átlépni is nagy lépcső, ha meg egyből az Extraligában kell bizonyítani, az meg egyenesen több emelet. A szakma már jó ideje szeretett volna valami megoldást találni a fiatal játékosok sportág mellett tartására és versenyeztetésére, örülök, hogy idén végre nyitott fülekre talált a kezdeményezés”  A Vasas Óbuda honlapjának nyilatkozva azt is elmondta, hogy mindenképpen a saját utánpótlásukra támaszkodnak majd.

Átalakulnak az utánpótlás bajnokságok is:  az U19-es és az U21-es korosztályok között annyira nagy volt az átfedés, hogy a továbbiakban nem volt értelme két külön korcsoportban versenyeztetni a játékosokat: a helyzet megoldására hozták létre az U20-as sorozatot. A Vasas utánpótlás játékosai az NB I-ben és az utánpótlás bajnokságban is játszanak majd, ugyanis Kőnig Gábor szeretné, hogy versenyhelyzet legyen és minden fiatal megküzdjön a helyéért.

Kőnig Gábor szerint ez jó lehetőség arra is, hogy nagyobb figyelmet kapjon az utánpótlás: “Azt mindenkinek látnia kell, hogy az eddig csak az utánpótlás-sorozatokban részt vevő játékosok sokkal jobban szem előtt lesznek, emiatt a jövőben szinte biztos, hogy megnő irántuk az érdeklődés. Nekünk olyan hátországot kell kiépítenünk, hogy ha valaki megsérül, eligazol, vagy a legjobb esetben az extraligás csapathoz felkerül, pótolni tudjuk. Nem egy idényt szeretnénk az NB I-ben játszani, hosszú távon szeretnénk ezen a bajnokságon keresztül építeni az utánpótlásunkat, és így kívánunk megfelelő versenyeztetési lehetőséget adni, jövőképet mutatni a fiataloknak.”

Forrás: Vasas Óbuda