A 2022–2023-as idény versenykiírásai és versenynaptára

A Magyar Röplabda Szövetségben elkészültek a 2022–2023-as idény különböző felnőtt és korosztályos bajnokságainak versenykiírásai, a versenynaptár és a díjfizetési táblázat. Ezeket az alábbi linkekre kattintva tekinthetik meg. Az utánpótlás versenykiírásokhoz Szabados István szakágvezető írt tájékoztatót, amit az alábbiakban olvashatnak.

 

Női Extraliga_2022_2023_versenykiírás

Női_NB_I_Felnőtt_2022_2023_versenykiírás

Férfi_NB_I_Felnőtt_2022_2023_versenykiírás

Magyar_Kupa_2022-2023_versenykiírás

NBII_2022_2023_versenykiírás

U20_Országos bajnokság versenykiírás_2022_2023

U17_Országos bajnokság versenykiírás_2022_2023

U15_Országos bajnokság versenykiírás_2022_2023

U13_Országos bajnokság versenykiírás_2022_2023

Versenynaptár tervezet_22-23_végleges

Magyar Röplabda Szövetség Díjfizetési táblázat 2022-2023

 

Tisztelt Sportszervezetek! Tisztelt Edző Kollégák!

A Magyar Röplabda Szövetség Elnöksége jóváhagyta a következő szezon versenykiírásait, amelyet már megtalálhatnak a hivatalos felületeinken. Minden évben történnek változtatások kisebb-nagyobb mértékben, így volt ez idén is. Szeretném felhívni a figyelmeteket néhány fontos dologra, illetve szeretnék az utánpótlás bajnokságokba történő nevezésekkel kapcsolatban egyéb hasznos információkat is megosztani veletek.

Korosztályok
Az egyik legfontosabb változás, ahogyan arról már küldtünk korábban, hogy az U19 és az U21 megszűnik, és életre hívjuk az U20-as korosztályt, amelynek küzdelmeit önállóan (nem az NBII-vel közösen) bonyolítjuk le. A játékosok szerepeltetésének lehetőségeit, kérem, hogy tanulmányozzátok figyelmesen! A többi kategória esetében nem történt markáns változás, az évszámok „ugrottak” egyet. Az U20-as bajnokság kapcsán mindenképp fontos változás, hogy az I. osztály mérkőzéseit a felnőtt élvonalban is használt MIKASA V200W típusú labdával játsszuk, míg minden más UP bajnokságnál marad a GALA BV5591S típusú labda.

Nevezés
Egy utánpótlás csapat benevezésekor több dologra kell figyelnie a sportszervezeteknek. Az első, hogy a csapat nevét pontosan adjátok meg a példa alapján. Ha csak a rövid nevet változtatjátok, az nem elegendő.

Szinte minden utánpótlás bajnokság több osztályban kerül lebonyolításra, így már nevezéskor el kell dönteni, hogy melyikbe nevez a sportszervezet. A versenykiírás tartalmaz ezzel kapcsolatban útmutatást (pl. I. osztályba csak egy csapatot nevezhet egy sportszervezet stb.), ezt kérem, tartsátok be! FONTOS, lenne számunkra, ha indokolnátok két mondatban az adott osztályba történő nevezést, segítve ezzel a csapatok minél pontosabb besorolását. Egy példa erre, ha egy korábban III. osztályú csapat igazol a nyáron 4 korosztályos válogatott játékost és az I. osztályba szeretne indulni. Ha ezt nem írjátok meg, akkor a versenykiírásokban rögzített besorolási elvek alapján vélhetően elutasítjuk az I. osztályba történő nevezést. Természetesen, indoklással együtt is dönthet úgy a Szakmai Iroda, hogy nem hagyja jóvá a nevezést, de kisebb lesz a hibázás esélye. Ezt fordított esetben is kérjük, elvárjuk, azaz, ha egy korábban első osztályú csapat tudja, hogy gyengébb kerettel kell neki vágnia a következő bajnokságnak, akkor ne nevezzen az első osztályba „alanyi jogon”. Ezzel sem a bajnokságnak, sem a saját játékosainak nem kedvez. Ezt az indoklást a nevezéskor a sportszervezet megjegyzése rovatban tehetitek meg.

Osztályokba sorolás
A Szakmai Iroda az osztályba soroláskor az előző évi azonos korosztályú és eggyel fiatalabb korosztályú bajnokságokat veszi figyelembe. Ezen túlmenően támaszkodunk az előző pontban említett sportszervezeti jelzésekre, valamint az elmúlt években kialakult erőviszonyokra, trendekre is. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy az I-II-III. osztály a lányok esetében minden korosztályban átjárható az osztályozók által, míg a fiúknál a nevezések függvényében tudjuk ezt meghatározni. A III. osztály tehát „versenyző” osztálynak minősül és reményeink szerint jó színvonalú lesz. Azon csapatok részére, akik kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, vagy nem akarnak országos szinten és annyit játszani, mint a felsőbb osztályokban lévők javaslom a IV. osztályba történő nevezést. Ezt a kategóriát regionális szinten igyekszünk megszervezni és jóval kötetlenebb lebonyolításban, mint a többi osztály esetében.

Lebonyolítás
Ezt a témakört érinti a legtöbb módosítás, így kérem, hogy a versenykiírást tüzetesen tanulmányozzátok ebből a szempontból (is)! Korábban adtunk már egy tájékoztatást arról, hogy az MRSZ szándéka az egységesítés a különböző bajnokságok lebonyolítása kapcsán. A következő szezonban az U13-tól az U20-ig minden I. és II. osztály, és több esetben a III. osztály is 9 csapatos csoportokból fog állni. Egy torna 3 csapatot érint, így 2 mérkőzése lesz minden csapatnak alkalmanként. FONTOS itt megjegyeznem, hogy a versenykiírás értelmében a tornák mérkőzéseit nem lehet külön lejátszani! 4 forduló alatt mindenki játszik mindenkivel egyszer, majd osztályozókra kerül sor a lebonyolításokban rögzített módokon. Ezt követi 8 forduló, amelyek során oda-vissza vágót játszanak a csapatok egymással és kialakul a középszakasz sorrendje. Új elem, hogy az I. osztályban az alapszakasz eredményei alapján bónusz-pontokat kapnak bizonyos csapatok a középszakasz indulásakor. Szintén újdonság, hogy a középszakasz végeredménye determinálja az I. osztályú országos döntők csoportbeosztását, ugyanis az 1-4-5. helyezettek kerülnek az „A” csoportba, míg a 2-3-6. helyezettek a „B” -be. A II. és III. osztályban is rendezünk döntőt, de csak 4 csapattal, illetve csoportonként, azaz lesz II. osztályú bajnok Keleten, és Nyugaton is. A bajnokságba való nevezéssel minden csapat vállalja, hogy rendezőként kijelölhető. Ez az alapja annak, hogy meg tudjunk rendezni egy bajnokságot. Míg korábban minden esetben kijelöltük előzetesen a rendezőket, a következő szezonban másként jár el a Versenyiroda. Minden torna esetében lehetősége van a csapatoknak jelezni a rendezési szándékot egy megadott- jellemzően nem túl távoli- határidőig. Amennyiben csak egy csapat válaszol, a tornát ő rendezi, míg minden más esetben a Versenyiroda sorsolással dönti el a rendező kilétét, ami utána kötelező érvényű. Esetleges MRSZ rendezés esetén minden költséget a kijelölt sportszervezet köteles viselni.

Játékvezetés
Az elmúlt években ugrásszerűen növekedett a csapatok száma, amit nem követett ilyen ütemben a játékvezetői létszám. A tavalyi szezonban is több alkalommal fordult elő, hogy nem tudott játékvezetőt biztosítani az MRSZ. Sajnos, ez a következő bajnoki évben sem lesz másképp, így az I-II. osztály kivételével egyáltalán nem garantált a játékvezető küldés. Ezekben az esetekben a sportszervezeteknek kell gondoskodnia szükségjátékvezetőről. Erre vonatkozóan készíteni fogunk egy rövid útmutatót, amelyben leírjuk a szükséges teendőket. Egyben megragadnám az alkalmat, hogy arra kérjelek benneteket, biztassátok a környezetetekben lévő játékosokat, sportbarátokat, hogy legyenek röplabda játékvezetők.

Liberók
A korábbi években eltérő szabályozást alkalmaztunk a felnőtt és utánpótlás bajnokságok esetében, amit mostantól egységesítünk. Ez alapján – ahogy minden versenykiírásban olvashatjátok is – akár 8 játékos esetén is lehet 2 liberót szerepeltetni. Természetesen, amennyiben ilyen kockázatot vállal egy edző és megsérül egy mezőnyjátékosa, a mérkőzés idő előtt véget érhet.

Versenynaptár
Miután az U13-tól az U20-ig egységes a lebonyolítás, így a versenynaptár készítésnél azonos sémát kellett követnünk. Ez azt jelenti, hogy egy hétvégén zajlanak az U20 és U15 küzdelmei (kezdés szeptember utolsó hétvégéjén!), míg az U17 és U13 szintén azonos hétvégére kerül. Ezek folyamatosan váltakoznak az év során. Amennyiben úgy dönt egy sportszervezet, hogy egy U15-ös csapatát benevezi az U17-es bajnokságba is, legyen tekintettel arra, hogy ez osztályozók nélkül 24 hétvégét jelent a játékosoknak. Kérem, hogy megfontoltan döntsetek az ilyen esetekben!

Versenyengedély játékengedély – fénykép
Fontos változásokat eszközöltünk ezen a területen is. A sportszervezetnek csak akkor van lehetősége játékengedélyt kérni, ha már rendelkezik versenyengedéllyel a sportoló ÉS van feltöltött, minimum 2023. június 30-ig érvényes fényképe a Back Office-ban. A fényképek érvényességi idejét a saját játékosra kattintva a Játékosok fénykép feltöltése menüben ellenőrizhetik.

Konzultáció
A versenykiírások értelmezése kapcsán egy konzultációt tartunk, ahol ahhoz kapcsolódó kérdésekben állunk a sportszervezetek rendelkezésére. A konzultáció módja online, amelyre előzetes regisztráció szükséges. Ezzel kapcsolatban minden sportszervezet kapni fog értesítést június 30-ig. A konzultáció tervezett időpontja július 6., amely igazodik a nevezési határidőhöz, hogy segíteni tudjuk a folyamatot, amennyiben szükséges.

Kérem a tisztelt edző kollégákat és sportszervezeti képviselőket, hogy amennyiben kérdésük van a fentiekkel kapcsolatban, vagy a versenykiírás egyéb pontjait illetően, forduljanak hozzám írásban! szabadosistvan@hunvolley.hu