Férfi EL-döntő: a románok kiénekelték a sajtot a finnek szájából

Hiába vezettek 1:0-ra és 2:1-re is a finnek, meglepetésre Románia nyerte meg a férfi Ezüst Európa Liga négyes döntőjét.

 

A finnek kezdték jobban a meccset, a románok gyakorlatilag csak az első játszma elején tudták tartani velük a lépést, de 6:6 után az északiak fokozatosan elléptek és Mäkinen vezérletével magabiztosan, 25:17-re nyerték az első játszmát. Lendületük a második játszma elején is kitartott, ugyanis villámgyorsan elhúztak 9:4-re, azonban ekkor a románok is erőre kaptak és 10:10-nél Joel Banks kénytelen volt időt kérni. Azonban ez sem segített, a románok fordítottak és innentől végig vezetve hozták a második játszmát (21:25). A harmadik felvonásban aztán megint az első szettben látott finn csapat volt a pályán, s a játszma közepén már 8 pont volt a különbség, de aztán 18:8 is volt az állás. A románok azonban ekkor sem adták fel és négy pontra is vissza tudtak zárkózni, ennél közelebb azonban már nem sikerült, így a finnek egy játszmára kerültek az Ezüst Európa Liga megnyerésétől (25:20). A negyedikben aztán nagyot küzdöttek a románok a meccsben maradásért, nem is tudtak meglépni a finnek, de többnyire így is ők vezettek két-három ponttal. 20:20-nál azonban sikerült egyenlíteni, sőt 22:21-re már keleti szomszédjaink vezettek – jött is az időkérés, meg a folytatásban egy Bala ász. Két szettlabdájuk volt az egyenlítéshez, és bár az elsőt még elhibázták, a másodikat sikerült kihasználniuk (23:25). Belelkesedtek a románok és bizony kőkemény csatára kényszerítették a finneket a döntő szettben is: 8:7-es északi vezetésnél cseréltek térfelet a csapatok, s ezt követően a románok 4:1-es szériát produkáltak. Az időkérés sem segített a finneken, és a románok négy meccslabdához jutottak. Kettőt sikerült hárítani, amikor időt kért Sergiu Stancu, de a következő pont is a finneké volt, azonban az utolsó lehetőséget sikerült kihasználniuk, így meglepetésre Romániáé lett az aranyérem (13:15).

 

Férfi Ezüst Európa Liga, döntő:
Finnország–Románia 2:3 (17, –21, 20, –23, –13)
Budapest, Tüskecsarnok, 200 néző. V: Cinatl (cseh), Rajkovic (horvát).
FINNORSZÁG: Mäkinen 21, Ninivaara 10, Nikula 18, Hänninen 10, Savonsalmi 10, Ivanov 6. Csere: Köykkä (liberó), Marttila, Ronkainen 2, Lankinen. Szövetségi kapitány: Joel Banks.
ROMÁNIA: Aciobanitei 14, Butnaru, Rata 9, Peta 3, Calin 10, C. Bartha 1. Csere: Kántor, Diaconescu (liberók), Bala 14, Balean 13, Vologa 7, Dumitru, B. Bartha 6, Iftime. Szövetségi kapitány: Sergiu Stancu.