Férfi El: óriási csata után az 5. szettben maradtunk le a bronzról

Hatalmas küzdelemben kétszer is egyenlített a magyar válogatott a férfi Ezüst Európa Liga bronzmérkőzésén, de az ötödik játszmában végül a vendégek szerezték meg az érmet. Az első hely sorsa a 19 órakor kezdődő finn–román összecsapáson dől el.

 

A tavalyi ezüstérmes macedónok ellen abban a felállásban kezdett a magyar csapat, amelyben a románok elleni találkozót befejezte, azaz Magyar Bálint osztogatott és Pesti Marcell volt az átló, illetve Bozóki Bence visszakapta a liberó pozíciót.

A meccs elején fej fej mellett haladtak a csapatok, egy-két ponttal vezettek a vendégek, de 11-nél Pesti ászával sikerült egyenlíteni, majd egy újabbal fordítani is. Horváth Kristóf nyitásaival aztán sikerült 15:12-re is meglépni, de sajnos kapcsoltak a macedónok is, úgyhogy 16-nál megint egyenlő volt az állás. 21:19-nél megint az ellenfél állt jobban kettővel, és a végjátékban hárommal is mentek, amikor Koch Róbert kikérte második idejét, de ez sem segített. A négy szettlabdából az elsőt még elhibázták a macedónok, majd egy időkérés után Pesti bombázott védhetetlenül, de a harmadikat már sikerült kihasználniuk (22:25).

A második felvonást jobban kezdte a magyar csapat, egy sikeres Challenge után már 6:2 is volt a mieinknek. A bár egyszer visszajöttek két pontra, a szett közepén már 15:9-re is vezettek a mieink. Ugyan aztán sorozatban háromszor is eredményesek voltak a vendégek, de Koch Róbert időkérése után visszaállt az ötpontos differencia. A blokkmunkánk is feljavult, így a végjátékban 22:15 is volt már a mieinknek, és végül hét szettlabdája volt a mieinknek, amelyből a másodikat Tomanóczy Bálint értékesített egy centertámadásból (25:18), így sikerült az egyenlítés.

A harmadik játszma eleje viszont a vendégeké volt, 7:2-re is vezettek már, sőt a szett közepén 16:8 is állt az eredményjelzőn. A különbség később sem csökkent, Koch Róbert így több cserejátékosnak – így Kholmann Norbertnek és Hubicska Patriknak – is lehetőséget adott. Végül kilenc szettlabdából már az elsőt értékesítették, így megint ők vezettek 2:1-re (15:25).

A negyedik játszma elején fej fej mellett haladt a két csapat, de 6:5-ös macedón vezetés után öt pontot szereztek a mieink, többek között Magyar Bálint ászaival. Időt is kértek a vendégek, és sikerült is visszazárkózniuk egy pontra, majd 11-nél egyenlítettek. A vezetést azonban nem sikerült átvenni, sőt megint villámgyorsan háromra nőtt a különbség. Sőt, miután Kholmann bravúrosan, lábbal mentett egy labdát, Pesti blokkjával, majd utána ászával 17:12 is volt már az eredmény. A végjátékban is sorra születtek a magyar pontok, nyolc is volt már közte, és végül hat szettlabdája is volt a mieinknek és a másodikat Pesti váltotta pontra (25:19).

Az első négy játszmát mindig az a csapat nyerte, amelyik az első pontot is megszerezte, úgyhogy jó előjel volt, hogy Pesti bombájával mi vezettünk az ötödik felvonásban. Sajnos azonban ezt három vendégpont követte, de aztán gyorsan jött az egyenlítés. Sajnos ezután veszítettünk is egy Challenget és összességében négy pontot szerzett az ellenfél, így a térfélcserénél 8:4 volt a javukra. Sajnos innen már nem sikerült visszazárkózni, végül nyolc meccslabdájuk is volt a macedónoknak, amelyből a másodikat értékesítették, így ők lettek a bronzérmesek (7:15).

 

Férfi Ezüst Európa Liga, bronzmérkőzés:
Magyarország–Észak-Macedónia 2:3 (–22, 18, –15, 19, –7)
Budapest, Tüskecsarnok, 500 néző. V: Onopasz (görög), Balandzsics (szerb).
MAGYARORSZÁG: Blázsovics 18, Szabó A. 2, Pesti 21, Horváth K. 8, Tomanóczy 5, Magyar 7. Csere: Bozóki (liberó), Kholmann 1, Hubicska 10, Pádár. Szövetségi kapitány: Koch Róbert.
ÉSZAK-MACEDÓNIA:
Savovski 11, N. Gjorgiev 28, Kostikj 9, Madjunkov 4, G. Gjorgiev 2, Iliev 17. Csere: Milev (liberó), Despotovski. Szövetségi kapitány: Ratko Pavlicevic.
Edzői értékelés
Koch Róbert:
– Ahogyan azt vártam, ez már egy sokkal szorosabb meccs volt, mint a tegnapi. Tudtuk, hogy az ellenfél gyakorlatilag egy játékosra épít. A nyitás és a nyitásfogadási taktika döntött és a második, illetve a negyedik játszmában ez jól is működött nálunk. Sajnos az ötödik szettre kijött a meccshiány a csapatban, így végül nem sikerült megszerezni az érmet, de összességében nagyon hasznos sorozat áll mögöttünk és erre mindenképpen lehet építeni az Eb-selejtezőre való felkészülésben, ami majd három hét múlva kezdődik.

Döntő:
19:00 Finnország–Románia; Tv: m4sport.hu