Fiatal csapattal is győzni akar a románok ellen a női válogatott

Szombaton, Románia ellen kezdi meg szereplését női válogatottunk az Arany Európa Ligában. Ez alkalomból tartott sajtótájékoztatót a Magyar Röplabda Szövetség a találkozó helyszínén, a Tüskecsarnokban.

 

A szombati találkozón debütál a válogatott kispadján Andreas Vollmer, aki elmondta, hogy a rendelkezésre álló kéthetes felkészülési időszak rövid, de igyekeznek maximális munkát elvégezni, amibe minden apróság nem fér bele, de az alapokat át tudják venni.
„Egy folyamat elején tartunk, hiszen ez egy hosszú távra tervezett munka, de eddig nagyon jó érzéseim vannak. Hat új játékos is tagja a keretnek, akik szombaton minden bizonnyal idegesek lesznek, de remélem, hogy ez majd pozitívan fog hatni rájuk. Ezúttal másodlagos lesz az eredmény, mert egy új program indult, ettől függetlenül nyerni szeretnénk.”

Az Európa Ligában induló, némileg megfiatalított csapat egyik legrutinosabb tagjának a Németországban légióskodó Németh Anett számít.
„Én ugyan csak a második héten csatlakoztam a kerethez, de a válogatott gyakorlásain egyre magasabb szinten teljesítünk, hosszabbak a labdamenetek, kevesebb a bosszantó hiba. Szeretném azt a lendületet áthozni, ami Németországban is jellemzett, az egyik meghatározója akarok lenni a csapatnak és tartást, erőt és önbizalmat adni a társaimnak” – mondta el az Európa Liga-ezüstérmes, kétszeres Eb-résztvevő, Universiade-negyedik és pontkirály feladóátló, aki arról is beszélt, hogy mivel elég régen találkoztunk a románokkal (a 2019-es Eb-n) és az ő csapatuk is eléggé megfiatalodott, így nem lehet tudni, hogy az övék vagy a miénk a jobb csapat, de szeretnének győztesen lejönni a pályáról.

A csapat kapitánya, az Olaszországban légióskodó, ugyancsak Európa Liga-ezüstérmes és Eb-résztvevő Szűcs Kinga végig ott volt a felkészülés alatt a csapattal, s a német edzővel az alapoktól kezdték a munkát, aki nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy mindenki felvegye a ritmust, és az apró hibáikat azonnal precíz pontossággal javította ki.
„Én bizakodó vagyok. Az a célunk, hogy bátran játszunk, és beleadunk mindent. Nagyon várjuk a meccseket, reméljük, hogy sokan kijönnek majd szurkolni nekünk.”

Sarlós Márton, a válogatott csapatvezetője arról beszélt, hogy ez az első felkészülési időszak a legnehezebb, hiszen különböző felkészültségi szinten álló játékosokat kellett összehozni és csapatot kovácsolni belőlük. Az El-keret összeállításánál az volt a cél, hogy kiderüljön, az elkövetkezendő 8-10 évben a válogatottnál kivel lehet komolyan számolni. A júliusi Eb-selejtezőkre való felkészülésnél pedig majd hat-hét rutinosabb játékos is bekapcsolódik a munkába.

Az MRSZ operatív igazgatója, Vatai Gabriella arról beszélt, hogy a sportág számára teljesen új helyszín a Tüskecsarnok, de eddig minden igényt kielégít. Az Európa Liga alatt mindkét válogatottunk meccseinek ez lesz a helyszíne, beleértve a férfiak finnek elleni mérkőzését, illetve a négyes döntőjüket, valamint a női csapat szombati Románia, illetve a jövőheti ukránok elleni duplamérkőzést (csütörtök és szombat), hiszen a háborús helyzet miatt keleti szomszédunk mindkét találkozót Budapesten játssza majd le. A szövetség egy akciót is hirdetett ezzel kapcsolatban: aki bármelyik Ukrajna elleni mérkőzésre jegyet vesz, az ingyen tekintheti meg a másikat is.

Jegyeket az alábbi linken, illetve a helyszínen lehet vásárolni az eseményre:
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/cev-volleyball-european-golden-league-budapest-tueskecsarnok-583050/event.html?ca=12

Mivel a női final four rendezését eredetileg az ukránok kapták, ám ez végül nem valósulhat meg, így egymeccses elődöntőre és döntőre kerül majd sor. Ahhoz, hogy ide bekerüljön a magyar csapat, ahhoz vagy meg kellene nyerni a csoportot, vagy a legjobb másodiknak kellene lenni. A versenysorozat győztese 125 ezer euróval gazdagodik, továbbá részt vehet a jövő nyári Challenger Kupán, amelynek aranyérmese egy évvel később az elitet felvonultató Nemzetek Ligájában szerepelhet.

 

A magyar női röplabda-válogatott kerete
Liberók: Kertész Petra (Swietelsky-Békéscsaba), Szalai Anna (MTK Budapest)
Feladók: Kotormán Réka (Louisiana University), Petrenkó Brigitta (Coastal Carolina University)
Nyitásfogadók: Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Szedmák Réka (1. MCM-Diamant Kaposvár), Szűcs Kinga (VBC Casalmaggiore)
Átlók: Németh Anett (SC Potsdam), Petőváry Panni (UTE), Vezsenyi Adrienn (Vasas Óbuda)
Centerek: Bodovics Hanna (Fatum-Nyíregyháza), Kump Alíz (Vasas Óbuda), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsaba), Pintér Andrea (Fatum-Nyíregyháza), Zólyomi Rebeka (Swietelsky-Békéscsaba)

A magyar válogatott Arany Európa-liga-mérkőzései:
Május 28. szombat, 18:30 Magyarország–Románia (Tüskecsarnok)
Június 2. csütörtök, 18:00 Ukrajna–Magyarország (Tüskecsarnok)
Június 4. szombat, 18:00 Magyarország–Ukrajna (Tüskecsarnok)
Június 8. szerda, 16:00 Románia–Magyarország (Alexandria)